Hyppää pääsisältöön

Nuorten räppäreiden tekemä Anna tilaa -musavideo ottaa kantaa rasismiin: ”Tutustukaa ihmisiin ennakkoluulottomasti”

Räppäri Rohi Liam on kokenut enemmän rasismia Iranissa kuin Suomessa.

Rasisminvastaisen Anna tilaa -kappaleen tehneet nuoret räppärit Mikki, SF ja Rohi Liam vierailivat YleX:ssä kertomassa projektistaan ja Rasisminvastaisen viikon kunniaksi julkaisemastaan musavideosta.

Yksi videolla esiintyvistä räppäreistä on afganistanilainen Rohi Liam. Hän tuli puolitoista vuotta sitten yksin Suomeen, kun teini-ikäisen pojan koko muu perhe jäi Iraniin. Rohi Liam pitää Helsinkiä turvallisena paikkana ja inspiroituu yhteiskunnallisista ongelmista. Omaa elämäänsä hän ei halua juurikaan avata lyriikoissa.

- Iranissa olen kokenut enemmän rasismia kuin Suomessa. Siellä kiusataan afganistanilaisia ja kysytään mitä teet täällä. Kaikki ovat ihmisiä, ihonvärillä ei pitäisi olla väliä.

- Kirjoitan biisejä ylipäätään ongelmista. Kaikki eivät liity suoraan muhun. Ajattelen enemmän yhteiskunnallisia ongelmia. Esimerkiksi kun Afganistanissa on sota, tytöt eivät saa käydä yksin ulkona, eivätkä he saa käydä koulussa. Tyttöjen pitää vain siivota kotona, turhautunut Rohi Liam kertoo YleX:lle.

_Anna tilaa -_videossa nähdään artistien lisäksi valograffiteja, jotka räppärit tekivät itse. Kappaleen biitin on tehnyt maineikas tuottaja Mats Takila, joka on työskennellyt muun muassa Mikael Gabrielin, Anna Abreun, Cheekin, Jannika B:n ja Asteen kanssa. Biisin lyriikat ottavat kantaa rasismiin henkilökohtaisella tavalla.

Räppäri SF:n kotimaa on Kongon demokraattinen tasavalta, josta hän muutti 5-vuotiaana Suomeen. Artisti on kokenut rasismia Suomessa, mutta pitää Helsinkiä silti turvallisena kaupunkina.

- Musiikin kautta voi purkaa tunteita. Osa Anna tilaa -kappaleen lyriikoista on mun omasta elämästä, koska välillä mulle on huudeltu kaduilla n-sanaa. Inspiroiduin myös siitä, että mediassa on ollut paljon esillä koulukiusaaminen, SF kertoo.

Nykyään tuottamiseen räppäämistä enemmän panostava Mikki on asunut koko elämänsä ajan Helsingissä, mutta hänellä on kansainvälinen ystäväpiiri.

- Rasismi on kiusaamista ja syrjintää. Kannattaa tutustua ihmisiin ennakkoluulottomasti, hän sanoo.

Anna tilaa -biisi syntyi RIMLAB-biisipajassa. Kyseessä on ilmainen ja kaikille avoin paja riippumatta musiikkityylistä, kotikielistä tai soittotaidoista.

RIMLAB on osa Finlandia 2.1 -hanketta, joka järjestää valtakunnallisen Finlandia Road Trip -konserttisarjan, jossa nuoret biisintekijät esiintyvät kymmenellä eri paikkakunnalla. Finlandia Road Trip on osa Suomen synttäreiden kunniaksi julkaistavaa Suomi 100 -ohjelmaa.

Pajat dokumentoidaan ja niistä syntyneet minidokkarit ja musiikkivideot voi katsoa Yle Areenasta.

- Musiikilla on erittäin suuri rooli mun elämässä. Käyn usein katsomassa kavereiden hip hop -keikkoja. En välttämättä olisi löytänyt musiikkia ilman RIMLABia, Mikki sanoo.

YleX on mukana Rasisminvastaisessa viikossa.

Lue myös:

Ystävyys on kaiken ydin – Musta Barbaari, Prinssi Jusuf, Seksikäs-Suklaa, Dosdela ja PastoriPike kertovat, millaista elämä on Itä-Helsingin hauskimmassa kaveriporukassa

Näin artistit puhaltavat pillejä rasismia vastaan – Peli poikki -mielenosoitus keräsi 15 000 osallistujaa

On rankkaa olla rasisti!