Hyppää pääsisältöön

Psykologi Satu Lähteenkorva: Miksi repsahdan vanhoihin rutiineihin?

Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva.
Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva. tehtävät,vaakakapina

Miten päästä eroon oman hyvinvoinnin kannalta huonoista rutiineista, ja miksi ihminen niin helposti repsahtaa vanhoihin tapoihin? Voiko omalle väsymykselleen tehdä lopulta enää mitään, kun "kaikkea on jo kokeiltu"? Helppo vastaus on, että asioille voi yleensä tehdä jotain - vaikeampaa on se, mitä se meiltä vaatii.

Aikoinaan eräs professorini sanoi luennollaan, että ”ihmiseksi ei kasveta, vaan opitaan”. Ärsyynnyin tuolloin voimakkaasti ajatuksesta. ”Totta kai kasvetaan!”, ajattelin. Kuitenkin elämän aikana olen voinut huomata, että paljon ihminen oppii. Ja myös totumme oppimaamme. Opimme esimerkiksi sitä, mikä riittää rakastettavuuteen, työelämälle tai itselle. Toistolla on valtava rooli muutoksessa. Olemme jokainen jostain syystä oppineet hyvinvointiamme ajatellen myös epämielekkäitä rutiineja ja saaneet näille paljon toistoa, sillä joku niissäkin tavallaan toimii. Siksi ne pompsahtavat esiin niin voimakkaina edelleen.

On siis löydettävä voimallisempaa vipuvartta; tutkittava, mikä uusi rutiini toisi riittävän voiman tai huomion arkiseen tapahtumaketjuun. Ihmisen mieli on looginen eli minäkuva vaikuttaa taitoihin ja taidot toimintaan. Tietty tämä toimii samoin toisinkin päin: toiminnalla voi muuttaa minäkuvaa. Siksi oikeastaan ei ole merkitystä, lähdetäänkö uutta, toimivampaa rutiinia opettelemaan toiminnan, taitojen vaiko minäarvostuksen kautta. Kaikki vaikuttavat positiivisesti kaikkeen. Usein viisi minuuttia arjessa riittää pysähtymiselle, joka muistuttaa, että olet hyvinvoinnin arvoinen. Löydä se kohta päivästäsi.

Anna lupa kokeilla, havaita, oppia. Ja anna ehdottomasti aikaa saada paljon toistoja, on se sitten myötätuntoisen minäpuheen lisääminen tai rentoutumishetki ennen nukkumaanmenoa. Uniongelmat ovat usein vuosien seurausta, niiden korjaamiseenkin menee aikaa. Ja raskas fakta on se, että joillain uni ei koskaan enää korjaannu riittävän hyväksi. Silloin joutuu miettimään – ja kannattaa miettiä – mitä päivisin jaksaa univajeisena. Taloudelliset reunaehdot varmasti jossain määrin sanelevat valintojamme, mutta aina jää tilaa monille muille valinnoille tai vaikkapa sille, miten tulkitsee asioita. Annatko itsellesi esimerkiksi mahdollisuuden tykätä myös väsyneenä persoonastasi ja ilmaista sitä siten, mikä sinulle tuottaa iloa?

Väsyneenä ihminen näkee itsensä, elämänsä ja minäpystyvyytensä huonompana kuin se on, siksi unta kannattaa suojata ja arvostaa. Samalla tahdon sanoa, että väsyneenäkin voimme olla lempeitä itsellemme.

Myötätunto itseä kohtaan tuo hyvinvointia välittömästi. Minun viestini sinulle on, että löydä tänä keväänä kaksi asiaa, joista itsessäsi pidät ja anna näiden asioiden näkyä viikoittain tavalla ja toisella.

Opetellaan uutta, Satu

Pyysimme Vaakakapinan yleisöltä kysymyksiä aiheesta elämänmuutos ja mieli sekä Vaakakapinan Facebook-sivulla että Jenny ja Läskimyytinmurtajat ryhmässä. Kiitos kaikille kysymyksen lähettäneille! Satun kirjoitus on vastaus kaikkille kysyneille.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina