Hyppää pääsisältöön

Au pairit -analyysi: Historiallinen riita ja paljon biletystä – neljäs kausi luottaa draamaan niin paljon, että arkea jää kaipaamaan

Ylen suosikkisarja Au pairit sijoittuu tällä kertaa Kanadaan. Neloskaudella nähdään ongelmallisia tilanteita sekä isäntäperheissä että au pairien välillä.

Uudet au pairit. // Kuva: Yle/Jori Heikkinen

Au pairit on koukuttava sarja: neljä suomalaista nuorta laitetaan kauas kotoa hoitamaan toisten lapsia ja pitämään kotia pystyssä. Yllätys, yllätys, se ei ole kovin helppoa, ja siitä saa oivaa viihdettä. Tähän mennessä eri kausien au pairit ovat asuneet Lontoossa, Los Angelesissa ja Sydneyssä.

Viimeisimmällä, viime viikolla Areenaan ilmestyneellä kaudella au pairit matkustavat Kanadan Vancouveriin, ja kaudella nähdään paljon dramaattisia käänteitä.

Uudella kaudella Kanadaan suuntaavat ensin Roni, Sanna, Vanessa ja Mona. Nelikko tulee hyvin toimeen toistensa kanssa, ja suurimmaksi draamanaiheeksi nousee se, kun Vanessa ajautuu hurjaan riitaan ensimmäisen host-perheensä äidin kanssa.

Lisää avautumista, kiitos!

Nelikon arkea perheissä kuvataan säästeliäästi, ja pääasiassa au pairit kertovat kokemuksistaan itse. Kahdella ensimmäisellä kaudella sarjan päähenkilöt kuvasivat paljon itse ja tilittivät tunteitaan kameralle.

Ensimmäisellä, Lontoon-kaudella, oli kiinnostavaa seurata esimerkiksi sitä, miten Hilla selviytyi etäsuhteestaan poikaystäväänsä. Myös toisella kaudella au pairit avautuivat omalle videokameralleen, esimerkiksi Mira pohti paljon omia tulevaisuudensuunnitelmiaan ja sitä, miten on muuttunut ihmisenä.

Samaa Iholla-sarjasta tuttua avoimuutta kaipaisi myös tämän kauden au paireihin. Nyt päähenkilöt kertovat tunteistaan pintapuolisesti ja tuntuu, ettei arkeenkaan syvennytä. Kanadan-kaudella nähdään paljon bileitä, sokkotreffit, laskettelureissu ja au pairien keskinäistä välienselvittelyä, muttei juurikaan lasten kanssa leikkimistä tai ruuanlaittoa.

Toki aiemmillakin kausilla on kuvattu juhlimista ja au pairien tekemiä reissuja, mutta nyt ne ajavan arjen ylitse. Katsojalle jää avoimeksi, mitä kaikkea au pairit perheissään lopulta tekivät, ja millaisia tavalliset päivät olivat, kun aiemmin au pairit ovat kuvanneet arkeaan paljon myös itse.

Leikkaus tekee draamasta jopa vähän liian mehukasta

Neloskaudella tulee vahva tunne siitä, miten tosi-tv:ssäkin käsikirjoittaminen on isossa roolissa. Kun henkilöt laitetaan tekemään tiettyjä asioita, on odotettavissa tietynlainen lopputulos. Kesken kauden au paireista Sanna päättää lähteä kotiin Suomeen, ja hänen tilalleen saapuu Johanna.

Katsoja osaa heti arvata, ettei Johanna sulaudu helposti räväkkään porukkaan. Hän on tämän kauden “kiltti tyttö”, jollaisen on voinut löytää jokaiselta edelliseltäkin kaudelta. Australiassa kiltti tyttö oli Isabella, Losissa Henna, Lontoossa Anna.

Au pairien erilaisia luonteenpiirteitä alleviivataan, kun Roni, Vanessa ja Mona kertovat kukin vuorollaan kameralle, miten erilainen Johanna heidän mielestään on. Johanna vaikuttaa au paireista eniten kiinnostuneelta lapsien hoitamisesta, muille ohitse tuntuvat ajavan muut asiat. Lahtelainen Vanessa esimerkiksi kertoo halunneensa sarjaan mukaan, koska on kiinnostunut tv-ohjelmien tekemisestä.

Yksi kauden hurjimmista käänteistä nähdäänkin Johannan ja Vanessan välillä. Käsikirjoituksen ja leikkauksen merkitys on suuri myös tässä riidassa. Katsojalle Vanessa näyttäytyy jopa ilkeänä, sillä hän tuntuu suuttuvan Johannalle tyhjästä. Vasta paljon myöhemmin käy ilmi, että Vanessa tajuaa itsekin tehneensä ylilyönnin. Ja niitähän sattuu joskus jokaiselle. Lopulta Vanessa ja Johanna sopivat ja ystävystyvät.

Minne seuraavaksi?

Au pairien aiemmilla kausilla on ollut kiinnostavaa nähdä myös, miten kulttuurierot vaikuttavat arkeen. Tällä kertaa kulttuurisia eroavaisuuksia ei juurikaan eritelty, ja myös sitä jäi kaipaamaan. Ulkomailla asumisen sudenkuopat jäivät avoimiksi.

Välähdyksiä erilaisesta maasta nähdään, kun Ronin toinen host-perhe kertoo kannattavansa Donald Trumpia ja välttävänsä rokotuksia, sillä he pelkäävät niiden olevan suuryritysten juoni.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, seuraako Au paireille vielä jatkoa. Sarja on kiertänyt isot, länsimaiset maat, joissa pääkieli on englanti. Vielä jäljellä jäävät toki vaikkapa Irlanti ja Uusi-Seelanti.

TOP5-hetket Au pairit Kanadassa -sarjasta

1. Vanessa jättää ensimmäisen isäntäperheensä

Voimakastahtoinen Vanessa ajautuu törmäyskurssille perheen äidin kanssa ja vaihtaa perhettä. Riita jää varmasti mieleen sarjan historiassa, niin hurja se on. Perheen äiti tuntuu kuitenkin tunnistavan sen, mistä kaksikon välinen kipunointi johtuu. “Olemme molemmat alfanaaraita,” hän toteaa.

2. Touhukas Roni

Roni on joukon luonnonlapsi, jolle lasten kanssa leikkiminen vaikuttaa luontevalta. Hauskin tapaus nähdään, kun Roni ihmettelee otsaansa ilmaantunutta punaista jälkeä. Käy ilmi, että kyseessä on ikään kuin fritsu, joka on tullut imukuppilelulla leikkimisestä.

3. Monan rakkaustarina

Mona ihastuu yllättäen mukavaan poikaan. Lopussa tuntuu aivan raastavalta, miten hyvin kaksikko vaikuttaa tulevan toimeen, ja silti Monan on lähdettävä kotiin.

4. Vanessa ja Johanna ystävystyvät megariidan jälkeen

Johanna kysyy Vanessalta, miksi tämä on halunnut au pairiksi. Vanessan mielestä Johanna kyseenalaistaa hänen haluaan ylipäätään olla au pair, ja kaksikko ajautuu absurdiin riitaan. On hienoa nähdä, miten kaksikko saa sovittua kiistansa ja lopussa he näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä.

5. Monan ja yksinhuoltajaäidin yhteinen taival

Monan isäntäperhe koostuu yksinhuoltajaäidistä ja tämän tyttärestä. Äiti kertoo, ettei elämä ole ollut hänelle koskaan helppoa, ja nyt arki kuluu kuluttavassa vuorotyössä, joka tekee tyttärestä huolehtimisen vaikeaksi. Mona helpottaa äidin arkea, mutta mokaa myös muutaman kerran nukkumalla pommiin ja myöhästymällä töistä. On kuitenkin mukavaa huomata, miten Mona skarppaa loppua kohden ja onnistuu voittamaan takaisin äidin luottamuksen.

Lue myös:

Au pairit -suosikkisarja palaa ruutuun – luvassa uskomaton imukuppifritsu, hämmennys Kanadan sijainnista ja hirveä hostellidraama

Au pairit Australiassa -Henrietta YleX:lle: Näin rumasti minun ja Scottin suhde todella päättyi

Au pairit Australiassa -Susa: Välillä on hauskaa järkyttää ihmisiä