Hyppää pääsisältöön

Euroviisut toukokuussa 2017 Ylen kanavilla

Euroviisut 2017 grafiikka
Euroviisut 2017 grafiikka Kuva: Yle Euroviisut,Euroviisut 2017,Norma John

Euroviisut järjestetään Ukrainan Kiovassa 9.-13.5. ja kilpailuun osallistuu 42 maata. Suomea edustaa Norma John kappaleella Blackbird. Semifinaalit ja finaali lähetetään suorina Ylen kanavilla. Norma John kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5. järjestysnumerolla 7.

Viisulähetykset Ylen kanavilla

Esikatselumaraton 6.5. Yle TV2

Suomenkielinen Viisutarjonta starttaa lauantaina 6.5., jolloin Yle TV2 lähettää suorana esikatselumaratonin klo 19.10. Maratonissa käydään läpi kaikki 42 kilpailukappaletta videoineen. Ohjelman juontaa Mikko Silvennoinen. Muista äänestää tämän vuoden viisusuosikkiasi. Äänestyksen tulos kerrotaan esikatselumaratonin lopussa.

Kappaleita ja videoita ovat studiossa kommentoimassa viisuedustajamme kymmenen vuoden takaa Hanna Pakarinen, YleX:n juontaja Ville "Viki" Eerikkilä sekä glitterissä ja tuulikoneissa kylvetetty aina sanavalmis viisufani Cristal Snow. Heidän seurakseen liittyy tubettaja Papananaama (Sini Laitinen), joka myös matkustaa viisuviikoksi Kiovaan seuraamaan ja kuvaamaan viisutunnelmia paikan päällä. Materiaali julkaistaan Sinin Papananaama-kanavalla.

Cristal Snow kertoo, että Euroviisuissa on parasta ainainen karnevaali ja että viisut täyttävät monta musiikin rakastajan tarvetta. "Siellä on hyviä biisejä tai täysin katastrofaalisia, outoja tai omituisia ja huumoria. Viisuissa on kaikkea! Eri maiden käsitys musiikista tulee esiin mahtavasti ja se on mielenkiintoista".

Hän vannoo panttanneensa viisubiisien kuuntelua ja vältelleensä aiheen uutisia lähetyksen takia. "Haluan, että esikatselussa on mun aito ensireaktio". Kysymys kansan mielipiteisiin vaikuttamisesta saa vastaukseksi spontaania naurua.

Cristal on ollut mukana monta vuotta ja sanoo, että on löytänyt paikkansa raadista. Hän hehkuttaa myös kanssakäymistä sosiaalisessa mediassa ohjelman aikana: "Erityisesti Twitter-keskustelu lähetyksen lomassa on ihan überia".

Vaikka Cristal pysyy, esikatselun juontajat vaihtuvat. "Savustanko ne ulos vuosi toisensa jälkeen?", Cristal nauraa ja paljastaa: "Yritän joka vuosi saada juontajan nauramaan niin, että juonto ei onnistu. Rakel (Liekki) oli kova pala. Tämä on tavoite myös Mikon suhteen."

UMK-kommentaattori Mikko Silvennoinen Espoo Metro Areenalla
Mikko Silvennoinen kommentoi myös UMK17-lähetyksen UMK-kommentaattori Mikko Silvennoinen Espoo Metro Areenalla Kuva: Yle / Miikka Varila Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Mikko Silvennoinen,umk17

Ensimmäinen Semifinaali 9.5. Yle TV1

Ensimmäinen semifinaali käydään tiistaina 9.5. ja se lähetetään suorana Yle TV1:lla klo 22.00. Norma John kilpailee ensimmäisen semifinaalin ensimmäisellä puoliskolla. Tähän Semifinaaliin osallistuu 18 maata. Norma John esiintyy järjestyksessä seitsemäntenä. Semifinaalin esiintymisjärjestys on Ruotsi, Georgia, Australia, Albania, Belgia, Montenegro, Suomi, Azerbaidžan, Portugali, Kreikka, Puola, Moldova, Islanti, Tšekki, Kypros, Armenia, Slovenia ja Latvia. Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin. Suomesta voi äänestää tekstiviesteillä ensimmäisen semifinaalin suosikkia (lukuunottamatta Suomen omaa kilpailuesitystä).

Toinen Semifinaali 11.5. Yle TV2

Toinen semifinaali kisataan torstaina 11.5. ja lähetetään suorana Yle TV2:lla klo 22.00. Torstain semifinaaliin osallistuu 19 maata. Ensimmäisellä puoliskolla esiintyvät Serbia, Itävalta, Venäjä, Makedonia, Malta, Romania, Alankomaat, Unkari, Tanska, Irlanti, San Marino, Kroatia, Norja, Sveitsi, Valko-Venäjä, Bulgaria, Liettua, Viro ja Israel. Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin. Suomesta ei voi äänestää toisen semifinaalin kilpailukappaleita.

Finaali 13.5. Yle TV2

Finaali nähdään lauantaina 13.5. ja lähetetään suorana Yle TV2:lla klo 22.00. Viisi suurta Euroviisujen rahoittajamaata Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa sekä isäntämaa Ukraina etenevät suoraan finaaliin. Näin ollen finaalissa kilpailee yhteensä 26 musiikkiesitystä. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii Mikko Silvennoinen ja ruotsiksi kommentoivat Eva Frantz sekä Johan Lindroos.

Jenni Vartiainen antaa Suomen pisteet Kiovan Euroviisuissa.
Jenni Vartiainen antaa Suomen pisteet Kiovan Euroviisuissa. Kuva: Yle / Mika Hokkanen Euroviisut

Suomen euroviisupisteet antaa Jenni Vartiainen.

Euroviisut-nostalgiaa Yle Teemalla 1.5.

Vappupäivänä Yle Teema vie euroviisufanit nostalgiamatkalle. Kanavalla nähdään Suomen euroviisujen karsinnat vuosilta 1993-1994 klo 12.00 alkaen.

Vuoden 1993 viisukarsinnoissa kilpailevat Paula Koivuniemi, Katri Helena, Arja Koriseva sekä Marjorie, joista jokainen esittää kaksi kappaletta.

Vuoden 1994 viisukilpailijat ovat Tarja Lunnas, Dario Witkowski & Tessa Virta, Sari Sakki, Indiana, Rio, Janita, CatCat, Susanne Sonntag, Tauski Peltonen ja Marina Sigfrids.

Katso kaikki Suomen euroviisukarsinnat 1973–2010 Elävässä arkistossa.

De Eurovisa 8.-22.4. Yle Fem

Perinteiseen tapaan De Eurovisa ruoti koko viisutarjonnan läpi Eva Frantzin & Johan Lindroosin johdolla kolmessa ohjelmassa Yle Femillä 8.4. alkaen. Ohjelmissa on vaihtuvat vieraat:

  • 8.4. musiikkitoimittaja Tomas Ek & UMK17-kilpailija Emma Sandström
  • 15.4. lauluntekijä Janne Hyöty & blogaaja Ellen Strömberg
  • 22.4. FORK-yhtyeen Mia Hafrén & näyttelijä-toimittaja-imitaattori-moniosaaja Christoffer Strandberg
De Eurovisa: Eva Frantz & Johan Lindroos
Johan Lindroos ja Eva Frantz ovat juontaneet De Eurovisaa 2012 lähtien De Eurovisa: Eva Frantz & Johan Lindroos Kuva: Yle / Jyrki Valkama Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Eva Frantz,johan lindroos

Suomen edustaja

Suomen euroviisuedustaja on Norma John. Yhtye voitti UMK:n tammikuussa tummanpuhuvalla ja jylhällä balladilla Blackbird. Norma Johnin muodostavat Leena Tirronen ja Lasse Piirainen. Bändin musiikkia on kuvailtu skandinaavisen karuksi ja kauniiksi. Duo säveltää ja sanoittaa musiikkinsa itse. Norma John kilpailee Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 9.5. esiintymisjärjetyksessä seitsemäntenä.

Norma John on perustettu Kouvolassa ja kaksikko on tehnyt musiikkia yhdessä lukioikäisestä alkaen. Leena on aiemmin osallistunut X-Factoriin ja julkaissut levyn nimellä Leena Ihmemaassa. Lasse on ammattimuusikko, joka mm. soittaa SuomiLOVE-sarjan bändissä sekä toimii toisena kapteenina uusitussa Bumtsibumissa. Tutustu Norma Johniin tarkemmin täällä.

Uuden Musiikin Kilpailun 2017 voittaja Norma John.
Lasse Piirainen ja Leena Tirronen ovat Norma John Uuden Musiikin Kilpailun 2017 voittaja Norma John. Kuva: Yle / Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,Norma John,umk17

Semifinaalien esiintymisjärjestys julkaistiin maaliskuun lopussa. Suomi esiinty ensimmäisessä semifinaalissa seitsemäntenä. Semifinaalit ja finaalin juontavat Ukrainassa tunnetut ja kokeneet TV-kasvot Oleksandr Skitško, Volodymyr Ostaptšuk ja Timur Mirošnytšenko.

Eurovision laulukilpailun juontajat Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk jaTimur Miroshnychenko.
Volodymyr Ostaptšuk, Oleksandr Skitško ja Timur Mirošnytšenko. Eurovision laulukilpailun juontajat Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk jaTimur Miroshnychenko. Kuva: SERGE ILLIN/UA:PBC Euroviisut,Euroviisut 2017,Oleksandr Skichko,Volodymyr Ostapchuk,Timur Miroshnychenko

Kaikkien kilpailukappaleiden videot löydät Eurovision Song Contestin YouTube-soittolistalta.

Youtube-lista

Euroviisuja isännöi viime vuoden voittajamaa Ukraina ja kisakaupunkina toimii Kiova. Järjestyksessä 62. kilpailun näyttämön on Kiovan International Exhibition Centre, jonka yleisökapasiteetti on noin 11000 henkilöä. Suunnitelmat viisulavan ulkoasusta on julkaistu. Kiova ja Ukraina isännöivät Viisuja toista kertaa. Ensimmäinen vuoro oli 2005.

Eurovision laulukilpailun 2017 lavana havainnekuva
Havainnekuva Kiovan viisulavasta Eurovision laulukilpailun 2017 lavana havainnekuva Kuva: UA/PBC Euroviisut 2017,lavat,havainnekuvat


Päivitys 29.3. Korjattu semifinaalia koskeva lause muodosta "Yleisöäänestyksen perusteella 9 maata toisesta semifinaalista pääsee finaaliin" muotoon "Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin.". Lisäksi korjattu finaalin osallistujamäärä 24:stä 26:een.
Päivitys 27.4. Lisätty tiedot esikatseluraadista.
Päivitys 4.5. Lisätty linkki esikatseluohjelman äänestykseen