Hyppää pääsisältöön

Lxandran ääntä on verrattu Adeleen, ja hän voisi olla Suomen seuraava Alma - “Pyrin toki kansainväliseen uraan, mutta kyllä mä teen ihan omaa juttuani”

Tulokasartisti Lxandra on kasvanut Suomenlinnassa, mutta tällä hetkellä hän asuu ja tekee musiikkia Berliinissä muun muassa DJ-tuottaja Pertun ja LCMDF:n Mia Kemppaisen kanssa.

Poptulokas LXANDRA tunnetaan myös Pertun Waves-kappaleesta, joka on soinut YleX:ssä. // Kuva: Promokuva: Iiris Heikka

21-vuotias Lxandra eli oikealta nimeltään Alexandra on Suomessa käymässä juhlimassa tänään vietettäviä syntymäpäiviään.

- Lauantaina on isot juhlat, joissa teemana on disko! Alexandra hymyilee.

Leveälahkeisiin housuihin ja kukkakuoseihin usein pukeutuva Alexandra kertoo fanittavansa 70-luvun visuaalista estetiikkaa.

Soundillisesti hän on kuitenkin tuoretta ja modernia, orgaanisia ja elektronisia elementtejä yhdistelevää musiikkia tekevä artisti.

Viikon mittaisen loman ja lauantain diskoaikamatkan jälkeen Alexandra palaa takaisin Berliiniin, jossa hän nykyään asuu ja tekee musiikkia. Siellä syntyi myös suomalaisen DJ-tuottaja Pertun eli Perttu Kurttilan kanssa tehty Waves-kappale, jossa Alexandra laulaa.

YleX:n kuuntelijoille Waves tuli tutuksi viime vuonna, kun Uuden musiikin iltavuoron toimittaja Venla Kokkonen nosti kyseisen kappaleen toukokuussa tehobiisikseen eli viikon merkittävimmäksi kappaleeksi.

Hyväntuulinen tropical house -biisi huomioitiin paitsi YleX:ssä, myös muun muassa amerikkalaisella Billboard-sivustolla. Tarttuvan ja tuoreen elektronisen tuotannon lisäksi huomiota kiinnitti jo tuolloin Alexandran hypnoottinen laulusoundi.

Kun Alexandran sooloartistinimellään Lxandra julkaisema debyyttisingle Flicker puolestaan soi Uuden musiikin iltavuoron tehobiisinä tämän vuoden helmikuussa, kirvoitti hänen äänensä monessa kuulijassa saman reaktion: tämähän kuulostaa aivan Adelelta!

Vertaus yhteen maailman suosituimmista pop-tähdistä ei ollut ensimmäinen.

- Otan tämän aina kohteliaisuutena, olen kuullut tätä vertausta paljon, Alexandra hymyilee.

- Tietysti on vaikea kilpailla maailman suurinta ääntä “vastaan”. Tai vastaan ja vastaan, mutta pitää pitää vahvasti omasta jutusta kiinni, ettei lähde liikaa samaan suuntaan, vaan pysyy omanaan, hän jatkaa.

Vahva ja persoonallinen ääni on yksi Lxandran musiikin kulmakivistä, ja vaikka hänen soundinsa onkin monikerroksisempaa ja leikittelevämpää kuin suoraviivaisimmissa soittolistahiteissä, löytyy hänen vaikutteistaan myös isoja pop-tähtiä.

- Lana Del Rey, Laleh, Lykke Li, Sia ja Adele ovat uskomattomia, Alexandra listaa.

“Berliini on Helsingin jatke”

Suomenlinnasta kotoisin oleva Alexandra asui 800 sadan asukkaan helsinkiläissaarella siihen asti, kunnes muutti Saksan pääkaupunkiin Berliiniin reilu puolitoista vuotta sitten.

- Berliinissä oli hyvät kontaktit ja hyvä meininki. Halusin ehdottomasti lähteä Helsingistä silloin ja mietin, lähdenkö maailmalle reissaamaan vai alanko tekemään musaa, joka silloin jo kiinnosti, hän kertoo.

Kontakteilla Alexandra viittaa nimenomaan lapsuudentuttavaansa Perttu Kurttilaan, joka vietti Alexandran tapaan lapsuutensa Suomenlinnassa, sekä LCMDF-yhtyeestä tuttuun Mia Kemppaiseen. Heidän lisäkseen Berliinissä vaikuttaa tätä nykyä myös samaan ystäväporukkaan kuuluva DJ-tuottaja KasperG.

- Aluksi minun piti olla Berliinissä kolme kuukautta, mutta jäinkin sinne, Alexandra sanoo.

Vaikka Alexandra kutsuu Berliiniä “karismaattiseksi kaupungiksi, joka on pullollaan hyvää ruokaa ja kulttuuria”, ei hän luultavasti asuisi siellä ilman muusikkoystäviään ja studiokontakteja.

- Rakastan aurinkoa ja merta, joten olisin ehkä ennemmin muualla, ellei musiikkijuttua olisi. Berliini on nykyään kuin Helsingin jatke, siellä on niin paljon suomalaisia, Alexandra nauraa.

Hänen kohdallaan ensiaskeleet musiikkuran luomiselle Berliinissä asetti parin vuoden takainen vierailu kaupungissa äänittämässä Pertun pian julkaistavaa uutta kappaletta Circles.

- Bauteil3-studiolla kiinnostuttiin soundistani todella paljon tuolloin ja tämän avulla uskalsin jäädä kokeilemaan siipiäni.

Puolitoista vuotta ulkomailla ovat lujittaneet myös omaa uskoa itseen ja tekemiseen ja kypsytelleet valmiutta soolouran aloittamiseen. Alexandran ensimmäinen albumi on jo valmiina ja sen tuotantoa hiotaan parhaillaan.

Neuvottelut levy-yhtiöiden kanssa käynnissä

Perttu Kurttilan ja Mia Kemppaisen kanssa kirjoitettu levyn esikoissingle Flicker kertoo asioista irti päästämisestä, niiden hyväksymisestä ja omien demonien kanssa ystävystymisestä. Siis asioista, joiden kanssa myös aloittelevan artistin voi kuvitella painivan.

- Vaikka olen hyvin määrätietoinen ja varma omasta jutustani, totta kai sitä aina hetkittäin epäilee itseään ja kysyy, että olenko vain jotenkin vahingossa päätynyt tähän, Alexandra sanoo.

Samaan aikaan hänestä kuitenkin huokuu kiehtova itsevarmuus ja näkemyksellisyys omasta jutusta. Valmiin kuuloinen debyyttisingle on jo herättänyt kiinnostusta myös musiikkibisneksen taholla.

- Katsellaan, katsellaan, Alexandra hymyilee, mutta myöntää, että keskusteluja levy-yhtiöiden kanssa käydään paraikaa.

Voitaisiinko Lxandrassa siis kenties nähdä seuraavaa modernia, kansainvälistä pop-tähteä Alman tapaan?

- Pyrin toki kansainväliseen uraan, mutta kyllä mä teen ihan omaa juttuani. Jos homma menee hyvin, luulen että oman paikkansa maailmalla löytää kyllä, Alexandra sanoo.

Lue myös:

Suomalais-DJ Perttu noteerattiin amerikkalaismedia Billboardissa: Aika mieletön juttu

Kotimaisen musiikkiviennin arvo jatkaa kasvuaan nuorten lahjakkuuksien ansiosta: Kiinnitä huomiota Santa Cruzin, Isac Elliotin ja Benjaminin hypeen

Kotimaisen musiikkiviennin arvo jatkaa kasvuaan nuorten lahjakkuuksien ansiosta: Kiinnitä huomiota Santa Cruzin, Isac Elliotin ja Benjaminin hypeen