Hyppää pääsisältöön

Mies vailla menneisyyttä – rakkautta kurjuuden varjossa

Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.
Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mies vailla menneisyyttä,Kati Outinen,Markku Peltola,Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäen elokuvat ovat aina yhteiskunnallisia. Niinpä tämänkin romanttisen komedian keskiössä ovat yhteiskunnan vähäosaiset, asunnottomat ja syrjäytyneet.

Mies vailla menneisyyttä (2002) on itsenäinen kakkososa Kaurismäen Suomi-trilogiassa, jonka aloitti Kauas pilvet karkaavat (1996) ja päätti Laitakaupungin valot (2006).

Kun ryöstetty ja pahoinpidelty mies herää, hän on menettänyt muistinsa ja sen myötä kaiken muunkin: identiteetin, omaisuuden, läheiset ja turvan. Hän ajautuu yhteiskunnan reuna-alueille, muiden osattomien ja syrjäytyneiden joukkoon. Asunnottomat ovat vallanneet kuljetuskontteja, ja konttikylän järjestystä valvoo oman toimensa ohessa ankara teollisuusvartija.

Pudonneitten yhteiskuntajärjestys ei juuri päällisin puolin poikkea valtaväestön arvomaailmasta. Inhimillisellä tasolla ero on suurempi: yhteisö pitää huolta omistaan, toisia autetaan ja neuvotaan. Ruokahuollosta vastaa Pelastusarmeija, jonka soppatykin antimia jakelevan Irman kanssa muistinsa menettäneelle kehittyy suhde.

Vaikka elokuvan teemat ovat raskaita ja vaikeita, niiden käsittely on kepeää ja lämpimän komedian siivittämää. Kyseessä onkin Kaurismäen tuotannon yleisöystävällisin ja lämpimin elokuva, jonka dialogi on täynnä nokkelia helmiä.

Muistinsa menettäneenä nähdään Markku Peltola, joka nähtiin kokin roolissa jo Kaurismäen edellisessä elokuvassa Kauas pilvet karkaavat. Irman rooli kuuluu Kati Outisen parhaimpiin: Irma on täyteläinen, ristiriitanen hahmo, jonka Outinen rakentaa psykologisesti tarkoin ja pienin elein.

Muutenkin elokuvan miehitys on ilahduttava ja onnistunut: Juhani Niemelä ja Kaija Pakarinen kontissa asuvana pariskuntana, Sakari Kuosmanen teollisuusvartijana, Anneli Sauli baarin emäntänä ja Elina Salo konttoristina. Yllättävin veto on iskelmälaulajalegenda Annikki Tähti Pelastusarmeijan kirpputorin johtajana. Yllätys on ehdottoman positiivinen, sillä hän pääsee roolissa laulamaan myös pari kuolematonta ikivihreää.

Elokuva sai useita ulkomaisia palkintoja, joista huomattavimmat olivat Cannesin Grand Prix, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto ja Ruotsin parhaan ulkomaisen elokuvan Guldbagge. Näyttelija Kati Outinen palkittiin Cannesissa parhaasta naispääosasta.

Kotimaan Jussi-karsinnoissa elokuva kahmi kuusi palkintoa: paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus, paras naispääosa, paras kuvaus, paras leikkaus.

  • Mies vailla menneisyyttä (2006). Rooleissa Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Anneli Sauli, Elina Salo, Annikki Tähti, Antti Reini, Esko Nikkari, Outi Mäenpää, Janne Hyytiäinen, Aino Seppo, Pertti Sveholm. Kuvaus Timo Salminen, Leikkaus Timo Linnasalo. Ohjaus ja käsikirjoitus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa