Hyppää pääsisältöön

Mies vailla menneisyyttä – rakkautta kurjuuden varjossa

Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.
Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mies vailla menneisyyttä,Kati Outinen,Markku Peltola,Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäen elokuvat ovat aina yhteiskunnallisia. Niinpä tämänkin romanttisen komedian keskiössä ovat yhteiskunnan vähäosaiset, asunnottomat ja syrjäytyneet.

Mies vailla menneisyyttä (2002) on itsenäinen kakkososa Kaurismäen Suomi-trilogiassa, jonka aloitti Kauas pilvet karkaavat (1996) ja päätti Laitakaupungin valot (2006).

Kun ryöstetty ja pahoinpidelty mies herää, hän on menettänyt muistinsa ja sen myötä kaiken muunkin: identiteetin, omaisuuden, läheiset ja turvan. Hän ajautuu yhteiskunnan reuna-alueille, muiden osattomien ja syrjäytyneiden joukkoon. Asunnottomat ovat vallanneet kuljetuskontteja, ja konttikylän järjestystä valvoo oman toimensa ohessa ankara teollisuusvartija.

Pudonneitten yhteiskuntajärjestys ei juuri päällisin puolin poikkea valtaväestön arvomaailmasta. Inhimillisellä tasolla ero on suurempi: yhteisö pitää huolta omistaan, toisia autetaan ja neuvotaan. Ruokahuollosta vastaa Pelastusarmeija, jonka soppatykin antimia jakelevan Irman kanssa muistinsa menettäneelle kehittyy suhde.

Vaikka elokuvan teemat ovat raskaita ja vaikeita, niiden käsittely on kepeää ja lämpimän komedian siivittämää. Kyseessä onkin Kaurismäen tuotannon yleisöystävällisin ja lämpimin elokuva, jonka dialogi on täynnä nokkelia helmiä.

Muistinsa menettäneenä nähdään Markku Peltola, joka nähtiin kokin roolissa jo Kaurismäen edellisessä elokuvassa Kauas pilvet karkaavat. Irman rooli kuuluu Kati Outisen parhaimpiin: Irma on täyteläinen, ristiriitanen hahmo, jonka Outinen rakentaa psykologisesti tarkoin ja pienin elein.

Muutenkin elokuvan miehitys on ilahduttava ja onnistunut: Juhani Niemelä ja Kaija Pakarinen kontissa asuvana pariskuntana, Sakari Kuosmanen teollisuusvartijana, Anneli Sauli baarin emäntänä ja Elina Salo konttoristina. Yllättävin veto on iskelmälaulajalegenda Annikki Tähti Pelastusarmeijan kirpputorin johtajana. Yllätys on ehdottoman positiivinen, sillä hän pääsee roolissa laulamaan myös pari kuolematonta ikivihreää.

Elokuva sai useita ulkomaisia palkintoja, joista huomattavimmat olivat Cannesin Grand Prix, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto ja Ruotsin parhaan ulkomaisen elokuvan Guldbagge. Näyttelija Kati Outinen palkittiin Cannesissa parhaasta naispääosasta.

Kotimaan Jussi-karsinnoissa elokuva kahmi kuusi palkintoa: paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus, paras naispääosa, paras kuvaus, paras leikkaus.

 • Mies vailla menneisyyttä (2006). Rooleissa Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Anneli Sauli, Elina Salo, Annikki Tähti, Antti Reini, Esko Nikkari, Outi Mäenpää, Janne Hyytiäinen, Aino Seppo, Pertti Sveholm. Kuvaus Timo Salminen, Leikkaus Timo Linnasalo. Ohjaus ja käsikirjoitus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.
 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!