Hyppää pääsisältöön

Mies vailla menneisyyttä – rakkautta kurjuuden varjossa

Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.
Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mies vailla menneisyyttä,Kati Outinen,Markku Peltola,Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäen elokuvat ovat aina yhteiskunnallisia. Niinpä tämänkin romanttisen komedian keskiössä ovat yhteiskunnan vähäosaiset, asunnottomat ja syrjäytyneet.

Mies vailla menneisyyttä (2002) on itsenäinen kakkososa Kaurismäen Suomi-trilogiassa, jonka aloitti Kauas pilvet karkaavat (1996) ja päätti Laitakaupungin valot (2006).

Kun ryöstetty ja pahoinpidelty mies herää, hän on menettänyt muistinsa ja sen myötä kaiken muunkin: identiteetin, omaisuuden, läheiset ja turvan. Hän ajautuu yhteiskunnan reuna-alueille, muiden osattomien ja syrjäytyneiden joukkoon. Asunnottomat ovat vallanneet kuljetuskontteja, ja konttikylän järjestystä valvoo oman toimensa ohessa ankara teollisuusvartija.

Pudonneitten yhteiskuntajärjestys ei juuri päällisin puolin poikkea valtaväestön arvomaailmasta. Inhimillisellä tasolla ero on suurempi: yhteisö pitää huolta omistaan, toisia autetaan ja neuvotaan. Ruokahuollosta vastaa Pelastusarmeija, jonka soppatykin antimia jakelevan Irman kanssa muistinsa menettäneelle kehittyy suhde.

Vaikka elokuvan teemat ovat raskaita ja vaikeita, niiden käsittely on kepeää ja lämpimän komedian siivittämää. Kyseessä onkin Kaurismäen tuotannon yleisöystävällisin ja lämpimin elokuva, jonka dialogi on täynnä nokkelia helmiä.

Muistinsa menettäneenä nähdään Markku Peltola, joka nähtiin kokin roolissa jo Kaurismäen edellisessä elokuvassa Kauas pilvet karkaavat. Irman rooli kuuluu Kati Outisen parhaimpiin: Irma on täyteläinen, ristiriitanen hahmo, jonka Outinen rakentaa psykologisesti tarkoin ja pienin elein.

Muutenkin elokuvan miehitys on ilahduttava ja onnistunut: Juhani Niemelä ja Kaija Pakarinen kontissa asuvana pariskuntana, Sakari Kuosmanen teollisuusvartijana, Anneli Sauli baarin emäntänä ja Elina Salo konttoristina. Yllättävin veto on iskelmälaulajalegenda Annikki Tähti Pelastusarmeijan kirpputorin johtajana. Yllätys on ehdottoman positiivinen, sillä hän pääsee roolissa laulamaan myös pari kuolematonta ikivihreää.

Elokuva sai useita ulkomaisia palkintoja, joista huomattavimmat olivat Cannesin Grand Prix, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto ja Ruotsin parhaan ulkomaisen elokuvan Guldbagge. Näyttelija Kati Outinen palkittiin Cannesissa parhaasta naispääosasta.

Kotimaan Jussi-karsinnoissa elokuva kahmi kuusi palkintoa: paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus, paras naispääosa, paras kuvaus, paras leikkaus.

 • Mies vailla menneisyyttä (2006). Rooleissa Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Anneli Sauli, Elina Salo, Annikki Tähti, Antti Reini, Esko Nikkari, Outi Mäenpää, Janne Hyytiäinen, Aino Seppo, Pertti Sveholm. Kuvaus Timo Salminen, Leikkaus Timo Linnasalo. Ohjaus ja käsikirjoitus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!