Hyppää pääsisältöön

Striimaushistoriaa tehnyt Teflon Brothers valmistautuu uransa suurimpaan spektaakkeliin: “Jäähallikeikka on helsinkiläisen yksiön kokoinen riski”

Teflon Brothers viettää tien päällä yli sata päivää vuodessa. Hittibändin suosio on osin hyvinkin laskelmoitua, mutta se vaatii kovaa työtä studiossa, lavoilla ja promotyössä.

Teflon Brothers eli Voli, Heikki Kuula ja Pyhimys. // Kuva: Promokuva: Universal Music

Teflon Brothers valmistautuu uransa suurimpaan keikkaan, väittää kesähitin kuolleen ja käy jatkuvaa kilpajuoksua striimiennätyksistä JVG:n kanssa. Lisäksi fantasiabändillä on oma kokki, joka kattaa yhtyeelle pöytähopeat kiertueella.

Teflon Brothers eli Pyhimys, Heikki Kuula ja Voli on malliesimerkki bändistä, joka muuntautuu jatkuvasti modernin musabisneksen vaatimusten mukaan.

Nyt yhtye on tehnyt kotimaista musiikkihistoriaa 12. toukokuuta julkaistavalla Circus-levyllään. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen albumi, joka on jo ennen julkaisua ylittänyt tuplaplatinarajan. Teflareiden viidenneltä levyltä julkaistuja singlejä on siis striimattu yli 40 miljoonaa kertaa.

Yhteensä Teflon Brothersin kaikkea musiikkia on striimattu yli 88 miljoonaa kertaa. Silti bändi ei ole vielä yltänyt levy-yhtiön pomon tavoitteisiin.

"Tuplaplatina oli meidän tavoite. Ainoa haaste oli, ehditäänkö ennen muita, koska sitten otsikkoarvo menee."― Pyhimys

- Levypomo sanoi, että tähtäimessä on miljardi striimiä bändille, Heikki Kuula sanoo.

Teflon Brothers on poikkeuksellisen hyvässä asemassa suhteessa levy-yhtiöön sekä Spotify-musiikkipalveluun. Pyhimys aloitti vuonna 2013 Universal Musicin omistaman Johanna Kustannus -levy-yhtiön tuotantopäällikkönä, jolle hänen yhtyeensä levyttää.

- Meillä on kaksi etua. Yksi on se, ettei bändinä oteta itseämme liian vakavasti. Me ikään kuin leikitään jollain He-Man-ukoilla, että nyt nää tekis tätä ja tätä, nyt nää menis Jäähalliin, Pyhimys sanoo.

- Toinen on läheinen suhde levy-yhtiöön. Meillä ei ole mitään väliportaita, voimme tehdä mitä vaan. Harvalla on ison levy-yhtiön resurssit käytössä ja samaan aikaan se vapaus, mikä meillä on. Mutta menestys tuo aina myös odotuksia. Kyllä meiltä myös odotetaan tuloksia. Vielä ei olla tyritty, Pyhimys lisää.

Vuonna 2011 Teflon Brothers nähtiin JVG:n Häissä-musavideolla, josta tuli iso ilmiö. Video oli merkittävä lähtölaukaus Jaren ja VilleGallen huikealle musiikkiuralle. JVG:n urassa on paljon yhtäläisyyksiä Teflareiden kanssa. Molemmat painavat pitkää päivää keikoilla ympäri Suomea ja suoltavat striimihittejä.

- JVG ja Roope Salminen ja Koirat ovat jollain tavalla meidän perillisiä. JVG breikkasi Häissä-biisillä, mutta me ollaan kuitenkin se bändi, joka vierailee siinä videolla. Ollaan original striimausbändi ja ollaan oltu alusta asti Spotifyn kanssa hyvää pataa, Pyhimys sanoo.

"Ollaan original striimausbändi ja ollaan oltu alusta asti Spotifyn kanssa hyvää pataa."― Pyhimys

Circus-levyn tuoma striimausennätys ei ollut mikään sattuma, vaan pitkäjänteisen hittitehtailun ja strategian tulos. Levyä ovat olleet tekemässä Teflareiden lisäksi nimekäs joukko musiikkiammattilaisia. Muun muassa Kyösti Salokorpi, Jaakko Salovaara, Setä Tamu, DJPP, Matti Mikkola, MGI, Stig, Erin ja Maija Vilkkumaa.

Pyhimys korostaa, että musiikkibisnes on nykyään aivan erilainen kuin edellisen levyn aikaan vuonna 2014. Bisnes on muuttunut sinkkukeskeisemmäksi.

- Fiilis on hyvä, mutta ei siitä ennätyksestä voi olla superyllättynyt. Ollaan kuitenkin rakennettu tätä aika pitkään. Ollaan seurattu kehitystä ja menestys on ollut sinkku toisensa jälkeen.

Bändi ei ole julkaissut vielä levyltään yhtään sinkkua, joka ei olisi striimannut jotain arvometallia.

- Siinä vaiheessa, kun sinkkujulkaisuja tulee aika monta, niin tavoitekin kasvaa. Kyllä tämä tuplaplatina oli meidän tavoite. Ainoa haaste oli, ehditäänkö ennen muita, koska sitten otsikkoarvo menee. Evelina ehti ensin platinaa, mutta me tuplattiin se. JVG oli meidän pahin haastaja, koska niiden strategia on aika samanlainen kuin meidän, Pyhimys sanoo.

- Se muuttui kilpajuoksuksi matkan varrella, Voli komppaa.

Miten striimihitti tehdään?

Voisi kuvitella, että lukuisia kertoja tavoitteisiinsa yltänyt yhtye tietäisi tarkan hittikaavan, jonka avulla pääsee Spotifyn kärkeen. Yllättäen näin ei kuitenkaan ole.

- Ei kai siihen mitään tiettyä kaavaa ole, Voli sanoo.

- Eka otetaan siihen biisiin Teflon Brothers, Heikki Kuula nauraa.

Pyhimyksen mielestä sinkkujen tekeminen ei eroa mitenkään muusta biisinkirjoituksesta.

- Pitää olla nuoralla tosi tarkasti. Ei voi lähteä liian kokeelliseksi, mutta ei myöskään toistaa samaa kaavaa. Hitin pitää olla mukava. Sen taikakin voi olla aika tylsä eli me tehdään vaan tosi paljon töitä, Pyhimys sanoo.

Teflon Brothers ei näe siinä huonoja puolia, että jengi kuuntelee nykyisin musiikkinsa Spotifysta.

- Yleensä kukaan ei itke, ellei asiat mene huonosti omalla kohdalla, Heikki Kuula kommentoi.

Pyhimyksen mielestä tiukka kilpailu striimauspalveluissa parantaa musiikin laatua.

- Aina on ollut muutosvastarintaa. Mun mielestä popin taso paranee sinkuttelun myötä. Se tekee sinkuista vahvempia, koska se lisää kilpailua ja yksittäisellä biisillä on enemmän voitettavaa, mutta on vaikeaa päästä esiin, jos ei halua tehdä sellaista musiikkia.

Tosin Pyhimyksellä on kaksoisrooli, koska hän on samaan aikaan levysetä ja hittiartisti.

- Siinä on kääntöpuolikin. Jos ajattelen mun työtä Johanna Kustannuksessa, jonka tarkoitus on julkaista muutakin kuin Spotify-sinkkuja. Kaiken musiikin käyttötarkoitus ei ole sama.

Kesähitti on kuollut

Hieman yllättäen esimerkiksi _Pämppää-_kesähitistä tunnettu Teflon Brothers on sitä mieltä, että kesähittien aika on ohi. Bändi ei aio enää edes yrittää tehdä sellaista, eikä ole miettinyt, milloin sellainen kannattaisi julkaista. Yhtye keskittyy ylipäätään hittien tehtailuun. Ihan sama, onko kesä vai talvi.

"Kesähittigeimi ylikuumeni ja kuoli. Hitin ikä ei kestä enää koko kesää."― Pyhimys

- Kesähittigeimi ylikuumeni ja kuoli. Hitin ikä ei kestä enää koko kesää. Pämppää oli viimeinen kesähitti, Pyhimys julistaa.

- Kesähiteistä voidaan alkaa puhua taas, jos joku tekee sellaisen, Heikki Kuula lisää.

Jäähallisirkus on yksiön kokoinen riski

Toukokuun 13. päivä Teflon Circus tuo Helsingin Jäähalliin Suomen lahjakkaimmat nuoret taiteilijat Lahden sirkusartistikoulutuksesta. Teflonit juhlistavat keikalla 10-vuotista uraansa. Konserttia ei ole vielä myyty loppuun.

Jättikeikalla kuullaan yhtyeen kovimmat hitit vuosien varrelta ja nähdään suurin osa kaikista fiittaajista. Bändi vahvistaakin YleX:lle, että lavalle nousevat muun muassa Juno, Ollie, Stig, Meiju Suvas, Olavi Uusivirta, Mariska, Mira Luoti, Setä Tamu ja Ilari Sahamies. Se on erittäin harvinaista Teflareille, sillä bändi ottaa keikkareissulleen hyvin harvoin mukaan fiittaajia.

Yhtye on erittäin ylpeä siitä, että pääsee keikalle Jäähalliin.

- Me ollaan omalla duunilla otettu tällainen askel. Emme ole olleet Vain elämää -ohjelmassa. Kolmen hengen bändin breikkaaminen ilman isoa medianäkyvyyttä tai Kohta sataa -tyyppistä musavideota vaatii tosi paljon duunia ja kiertämistä. Jos en olisi minä, nostaisin hattua itselleni, Pyhimys sanoo.

Jäähallikeikan järjestäminen ei ole missään nimessä halpaa touhua. Bändi onkin pyytänyt sen toteuttamiseen ulkopuolista apua.

- Jäähallikeikka on taloudellisesti helsinkiläisen yksiön kokoinen riski, mutta ei se ole onneksi meidän riski. Se on tuotantoyhtiön riski, harvoin artisti maksaa. Viisi vuotta sitten tyyliin kukaan suomalaisbändi ei ollut esiintynyt Jäähallissa, nyt siihen on jo selkeä tuotantomalli.

Tästä poikkeuksena on Apulanta, joka järjesti alkuvuodesta kaksi loppuunmyytyä Jäähallikeikkaa omalla riskillä ilman ulkopuolista tuotantoyhtiötä. Teflon Brothersille Apulannan kaltainen DIY-malli ei sopisi.

- Jos me maksettaisiin kaikki, niin varmaan otettaisiin halvempi tuottaja biiseille. Levy-yhtiöjuttu perustuu siihen, että kassaa on paljon enemmän, ettei koko ajan ole oma asunto panttina. Siitä tulisi mailan puristamista, jos koko ajan mietittäisiin, että meidän pitää saada nämä rahat takaisin. Luulen, että se musa kuulostaisi erilaiselta. Se ei olisi niin ennakkoluulotonta vaan laskelmoidumpaa, Pyhimys päättää.

Lue myös:

Teflon Brothers esiintyy sirkustaiteilijoiden kanssa Helsingin Jäähallissa – ja se on täysin normaali jatkumo bändin villeille tempauksille

YleX Ensinäyttö: Pyhimys hieromassa rintojaan on vuoden hämmentävin kohtaus musiikkivideolla

#Pämppää, #MadafakinDarra, #JuustoKatolle – näin meemimusiikkia tehdään