Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Puhelimissa on laadukkaat kamerat ja kännykkä on aina mukana. Muutamilla yksinkertaisilla toiminnoilla saat käsiteltyä kuvasi vielä paremmiksi.
Sovelluskaupoista voi ladata monenlaisia kuvankäsittelyyn tarkoitettuja sovelluksia, sekä ilmaisia että maksullisia. Tämä Digitreeni keskittyy niihin kuvankäsittelyn perusominaisuuksiin, jotka ovat puhelimissa jo valmiina.
Jutun lopusta löydät myös vinkkejä itse kuvaustilanteeseen.
Aloita näin:
Saat kuvanmuokkaustoiminnot näkyviin, kun avaat puhelimen kuvagallerian, valitset kuvan ja muokkaustoiminnon. Sen symbolina voi olla esimerkiksi kynä.
Erilaiset muokkausikonit tulevat näkyviin näytön reunaan. Ne saattavat näyttää eri laitteilla hieman erilaisilta, mutta tunnistat ne kyllä.
Lähde rohkeasti kokeilemaan eri vaihtoehdoilla, mitä kuvillesi tapahtuu. Pääset aina takaisin alkuperäiseen kuvaasi, jos et tallenna muutoksia.
1. Kuvan rajaaminen (crop)
Joskus kuvaan tulee vahingossa mukaan ylimääräisiä asioita tai kuvasta saisi muuten vain rajaamalla paremman. Kun rajaat kuvat jälkikäteen, voit kuvatessa ottaa vähän rennommin eikä sinun tarvitse miettiä niin tarkasti, mitä reuna-alueilla näkyy.
Joissakin puhelimissa pääset rajaamaan kuvaa heti, kun avaat sen näkyville: vedä reunoista tai nurkista. Toisissa täytyy ensin valita valikosta rajaussymboli. Rajaussymbolin alta löydät myös valmiita kuvakokojen vaihtoehtoja. Esimerkiksi 1:1 on neliö.
Muista, että jos kuvasta rajaa suuren osan pois, kuvan laatu kärsii ja se voi pikselöityä.


2. Suodattimet eli filtterit
Puhelimet tarjoavat myös valmiita eli ennalta määriteltyjä suodattimia. Ne muokkaavat muun muassa kuvan värejä, valotusta ja kontrastia.
Suodattimet ovat näppärä oikotie, jos et halua käsitellä kuvia toiminto kerrallaan. Suodatin tekee kuvasta esimerkiksi eloisamman tai värikkäämmän yhdellä painalluksella.


3. Valotus (exposure)
Hämärässä tai vastavaloon kuvatessa voivat kuvat jäädä liian tummiksi. Usein salaman käyttöä parempi vaihtoehto on ottaa alivalottuneita kuvia ja korjata kuvien valotus jälkikäteen.
Valoisuuden lisääminen onnistuu helpommin kuin ylivalottuneen kuvan korjaaminen. Joskus kuvauspaikka voi kuitenkin olla liian pimeä hyvien kuvien ottamiseen.
Puhelimista löytyy myös vaihtoehto kirkkaus (brightness). Se korostaa koko kuvan kirkkautta.
Valotus korostaa relevantteja kohteita, kuten ihmisiä, mutta ei taustaa. Silloin lopputuloksen pitäisi näyttää luonnollisemmalta.


4. Kuvan suoristaminen (straighten)
Maisemakuva on levoton, jos horisontti on vähänkin vinossa. Toisaalta joskus voi olla hauska tehokeino kääntää kuva tarkoituksella vinoon.
Kuvan suoristaminen (tai kallistaminen) onnistuu rajausvalikosta löytyvällä liukurilla. Kokeile rohkeasti!


5. Kontrasti (contrast)
Kameran kuvanmuokkausvalikosta löytyy useita vaihtoehtoja kuvan valoisuuden ja värin muokkaamiseen. Kontrastillä säädät sitä, miten jyrkästi kuvan värit ja valot erottuvat toisistaan.
Kuvasta saa helposti näyttävämmän lisäämällä kontrastia. Erityisesti somessa jaettuihin kuviin sopii joskus jopa luonnottomankin voimakas kontrasti. Toisaalta joskus kontrastin vähentäminen parantaa kuvaa.


6. Värikylläisyys eli saturaatio (saturation)
Saturaatio eli värikylläisyys tarkoittaa sitä, kuinka puhtaina värit kuvassa näkyvät. Saturaatio on pienimmillään harmaasävyisissä kuvissa.
Saturaatiota säätämällä saat kuvasta mustavalkoisen tai karkkimaisen värikkään.
Esimerkkikuvan vaaleampi versio on alkuperäinen. Tässä kuva, jossa saturaatiota on lisätty, näyttää luonnollisemmalta.


Huomioi nämä asiat, kun otat kuvaa
Kuvan sommittelu
Kuvassa on hyvä olla selvästi erottuva pääkohde. Pääkohteen sijoitteluun on muutamia sääntöjä, jotka yleisesti koetaan esteettisesti miellyttäväksi: kolmanneksen sääntö tai kultainen leikkaus.
Kolmanneksen sääntö tarkoittaa sitä, että kuva-ala jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa. Sen jälkeen kuvan kannalta tärkein asia sijoitetaan jollekin viivojen neljästä leikkauskohdasta. Näin sommittelusta tulee tasapainoinen ja katsojan silmää miellyttävä.
Mobiilikuvauksessa kolmanneksen sääntö on kätevä myös siksi, että useimpiin puhelimiin voit asentaa ruudukon valmiiksi. Silloin se näkyy kamerassa, kun otat kuvaa.
Android-puhelimet:
Avaa kamera >
klikkaa rattaan kuvaa eli asetuksia >
laita päälle suuntaviivat / ristikko.
iPhone:
Asetukset >
Kamera >
Ruudukko.
Kultainen leikkaus tarkoittaa kuva-alan jakamista sekä vaaka- että pystysuunnassa kolmeen osaan siten, että osien suhde on 8:13 tai 2:3. Se poikkeaa sijoittelultaan hieman kolmanneksen säännöstä, mutta periaate on sama.
Vältä salaman käyttöä
Kännykkäkamerat ovat nykyään niin tehokkaita, että käytännössä salamaa ei tarvita koskaan. Sisätiloissakin kuvaaminen onnistuu hyvin ilman salamaa. Jos kuvasta tulee vähän liian tumma tai alivalottunut, voi valotusta yrittää korjata jälkikäteen. Ylivalottuneen eli liian kirkkaan (esimerkiksi salamalla valaistun) kuvan korjaaminen sen sijaan on vaikeampaa.
Luonnonvalo on kaikkein paras valo kuvaamiseen. Muista kuitenkin, että suorassa auringonpaisteessa kuvaaminen ei ole helppoa, koska valon ja varjon kontrasti on niin suuri. Valokuvaamisen kannalta paras sää onkin pilvinen päivä, jolloin valo on tasainen.
Ole varovainen zoomin kanssa
Voimakkaasti zoomatut kuvat ovat usein epätarkkoja ja pikselöityneitä.
Jalat ovatkin valokuvaajan paras zoomi.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.
Muokkaukset:
13.4.22: Teksti kauttaltaan ajan tasalle.