Hyppää pääsisältöön

Erityisherkät

Lapsi juoksee niityllä
Lapsi juoksee niityllä teeman tiede

Erityisherkät huomioivat enemmän ja tuntevat syvemmin. Joka viides ihminen on erityisherkkä, mutta tätä ujoudeksi luultua piirrettä on alettu ymmärtää vasta nyt.
Teema maanantaina 23.4. klo 15.00. Areenassa 90 päivää

Dokumentti perustuu amerikkalaisen psykologin Elaine Aronin tutkimuksiin. Vuonna 1991 Aron teki uraauurtavan havainnon: hän totesi, että jotkut ihmiset ovat synnynnäisesti muita herkempiä erilaisille ärsykkeille. Hänen myöhemmin kirjoittamansa teos “Erityisherkkä ihminen” on käännetty useille kielille, myös suomeksi, ja se on ollut kansainvälinen myyntimenestys.

Aronin tutkimuksia on toistettu eri puolilla, ja ne ovat saaneet vahvistusta myös aivotutkimuksesta. Lisäksi on todettu, että sama kuvio toistuu useilla muillakin eläinlajeilla: noin joka viides yksilö on erityisherkkä. Tämän ajatellaan ilmentävän tiettyä itsesuojelun strategiaa, jossa toimintaa edeltää tarkkaavainen havainnointi. Erityisherkät havaitsevat tarkemmin hienovaraisia vivahteita ja kokevat tunteet voimakkaasti. Erityisherkät aivot toimivat eri tavalla kuin muiden, ja herkkyydellä on myös haittapuolensa: erityisherkät uupuvat voimakkaita, kompleksisia tai uusia ärsykkeitä kohdatessaan.

  • Erityisherkät (Sensitive – The Untold Story), USA 2016
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa