Hyppää pääsisältöön

JSN: Yle sai langettavan ja vapauttavan päätöksen

Julkisen Sanan Neuvosto JSN käsitteli kokouksessaan 22.3. kaksi Yleen ja ns. Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelua. Kantelut liittyivät Ylen 25.11.2016 julkaisemaan juttuun ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”.

Ensimmäisessä ratkaisussa on kyse siitä, onko Yle rikkonut virheen korjaamiseen liittyvää Journalistin ohjeiden kohtaa 20. JSN katsoo, että Yle ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antoi Ylelle vapauttavan päätöksen.

Toisessa ratkaisussa on kyse siitä, onko Yle rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 1–3 tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta. Yle sai tästä kantelusta langettavan päätöksen äänestystuloksella 6-6, puheenjohtajan äänen ratkaistua äänestyksen. JSN:n mukaan tapauksessa on nähtävissä paljon piirteitä, joita voi tulkita siten, että päätoimittaja on taipunut ulkopuoliseen painostukseen.

"JSN on tehnyt äänestyksen jälkeen tapahtumista tulkinnan, joka ei vastaa meidän käsitystämme tehtyjen julkaisupäätösten perusteista. Otamme JSN:n päätöksen kuitenkin nöyrästi vastaan ja pohdimme vaatiiko se korjauksia toimintaamme. Luottamus on Ylen peruspilari. Se perustuu laadulle ja laatu edelleen totuuteen. Yleisön luottamus Yleisradioon korostuu etenkin tämän ajan suuressa ja hämmentävässä viestintätulvassa", sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

“Kunnioitamme aina Julkisen sanan neuvoston päätöksiä, niin nytkin. Ylen velvollisuus on aina toimia journalismissaan vastuullisesti ja reilusti, kaikissa tilanteissa, myös paineen alla”, sanoo Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja, vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ylessä on jo tehty muutoksia viime kuukausien tapahtumien johdosta. Yle Uutisten toiseksi päätoimittajaksi nimitettiin Riikka Venäläinen tammikuun alussa. Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa on tehty myös muutoksia organisaatiossa ja päällikkövastuissa.

Yhtiössä on meneillään laaja journalististen periaatteiden läpikäynti sekä ulkopuolinen auditointi.

Ylen vastaavat toimittajat jatkavat avointa keskustelua Ylen journalismista perjantaisin Yle Radio 1:n Ajantasa-ohjelmassa.