Hyppää pääsisältöön

Kehitysvammaisen arki: Toista maitolasia et saa

Vammaiset ovat joutuneet kilpailutushuuman jalkoihin, kun toistuvat kilpailutukset ja säästöt kurjistavat heidän arkeaan.

Suomi on avannut sosiaali- ja terveyspalvelut kilpailulle. Vammaisten kohdalla tämä näkyy muun muassa siinä, että kaikessa säästetään ja henkilökunta heidän asuintaloissaan voi vaihtua tavan takaa.

Oululaisen Jenni Matihaldin arki muuttui, kun paikallinen sosiaali- ja terveysalan yritys otti hoitaakseen hänen kotitalonsa palvelut.

”Monenlaista oli: ruuan rajoittamista, ovien lukkoon laittamista, kahvin juonnin rajoittamista. Tämmöstä joka ei kuulu kotiin. Et saa kuin yhden kupin kahvia iltapäivällä juoda, että se on sinun kahviosuutesi. Tai että saat yhden lasin maitoa ruuan kanssa, ja loput on vettä”, Jennin äiti Pia Matihaldi kertoo MOT-ohjelmalle.

Jenni Matihaldin koti on nyttemmin siirtynyt osaksi kansainvälistä ketjua yrityskaupan myötä.

”Tulee mieleen, että oliko yrityksen halvan hinnan motiivina tämä tuleva yrityskauppa”, vammaisyksikön kohtaloa pohtii Kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki.

Virkamäki sanoo, että kehitysvammaiset ja heidän perheensä eivät pääse osallistumaan mitenkään heitä koskevien asioiden järjestämiseen.

”Osattomuus on tuottanut surua, pettymystä, ahdistusta ja stressiä”, hän sanoo.

”Se on todella haasteellista – joku häviää ja tulee uusia ihmisiä, jotka eivät tunne kehitysvammaista, ja niin poispäin. Se on aika kovaa”, jatkuvien muutosten vaikutuksia kuvaa kehitysvammaisen Rosan isä Harri Nieminen.

Markku Virkamäen mukaan kilpailutusongelma koskee vammaisia ja autismista kärsiviä. Heitä on kaikkiaan 90 000. Kun mukaan lasketaan läheiset ja omaiset, ongelmat koskevat reilusti yli kahtasataa tuhatta kansalaista.

MOT:n vammaispalvelupaketti

Ohjelman voi katsoa Yle Areenassa

Kehitysvammaisen arki: Toista maitolasia et saa

Puolueet MOT:lle: Vammaispalveluiden kilpailutus lopetettava

Puolueiden eduskuntaryhmien vastaukset MOT:n kyselyyn

Ministeri Lindström: Tieto kilpailutusten vaikutuksista puuttuu

Ohjelman käsikirjoitus

Muokattu: vaihdettu jutun pääkuva 23.3.2017 16:50 ja uudelleen 24.3.2017 09:45 MK
Vaihdettu trailerin tuilalle koko ohjelma katsottavaksi 28.3.2017 MK

Kommentit