Hyppää pääsisältöön

KOURA palkitsi vuoden 2016 parhaita ohjelmia

Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2016 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1 -kanavan ohjelma Urho – viimeiset vuodet. Draamat ja Fiktiot-sarjan pääpalkinnon sai Yle TV2 -kanavan ohjelman Heroes of the Baltic sean visuaalinen kokonaisuus.

Kulttuurisisällöt-sarjassa jaettiin kaksi pääpalkintoa; Yle Teeman KulttuuriCocktail -kokonaisuus ja Yle Radio1 -kanavan ohjelmasarja Olipa kerran.

Lapsille ja nuorille suunnattujen sisältöjen -sarjan pääpalkinnon sai missioprojekti Sekasin. Viikoittaiset ja sarjamuotoiset asiaohjelmat -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1- ja Yle Fem -kanavan ohjelma MOT: Maailman suurin tietovuoto. Uutis-, urheilu- ja ajankohtaissisältöjen -sarjan pääpalkinnon sai verkkokokonaisuus Ihmiskoe.

Kategoriapalkintojen lisäksi KOURA jakoi kaksi erikoispalkintoa: verkkokokonaisuudelle Nazistledaren som slutade tro ja Yle TV1 -kanavan ohjelmasarjalle Katoava Pohjola.

Vuoden sivistysteko -palkinnon valitsi ja jakoi KOURAn ulkopuolelta Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Palkinnon sai Yle Radio Suomen ohjelma Musiikki ei tunne tullilaitosta.

KOURA-palkinnot ovat Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille jaettavat rahapalkinnot. Palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 – 20 000 euroa ja kunniamaininnat 1 000 euroa/palkittava. Palkintoina jaettiin yhteensä 200 000 euroa, palkittuja ohjelmantekijöitä oli yhteensä 156. Ehdokkaina oli 109 sisältötuotetta. Tunnustukset jaettiin Helsingissä Valkoisessa salissa 23.3.2017.

Yli 30 vuotta ohjelmantekijöiden koulutusta, stipendejä ja palkintoja jakaneen rahaston historiaan ja toimintaan voit tutustua täällä: www.koulutusrahastokoura.fi
Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot.

KOURA-PALKINNOT 2016

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Urho – viimeiset vuodet
15.000 euroa

kanava Yle TV1
tuotanto Yle Asia
PALKITAAN Jouni Soikkeli , Antti Isoaho, Päivi Uusimaa, Outi Kortelainen, Maija Roivainen, Ilse Jauhiainen, Timo Hintikka, Tomi Paijo, Ari lehikoinen

Dokumentti, joka piirtää kuvaa ainutkertaisella arkistomateriaalilla ja ennen kuulumattomilla tarinoilla maamme merkittävästä vaikuttajasta. Tarjolla on uutta tietoa ja näkökulmaa vaietuista aiheista vuosikymmenten takaa, jotka ovat vaikuttaneet maamme historiaan. Käsittelytapa on kunnioittava, lämmin ja inhimillinen, jota tukee draamallinen ja tunteikas ote kerronnassa. Dokumenttia on rakennettu harkiten ja taidolla, siihen on antanut upean panoksensa myös alan ammattilaiset kuvauksen, leikkauksen, äänen sekä grafiikan puolelta. Koskettava dokumentti muistuttaa siitä, että vahvankin merkkimiehen sisältä löytyy lopulta yksinäinen, herkkä ja haavoittuva, läheisyyttä kaipaava ihminen.

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Orjuus sisälläni
3.000 euroa

kanava Yle Radio1, Yle Areena
tuotanto Yle Asia
PALKITAAN Henna Salakari, Kai Rantala, Hannu Karisto

Mitä lapsuuden varhainen ja turvallinen kiintymyssuhde merkitsee ihmisen kehitykselle? Ainakin sen puute voi jättää voimakkaat jäljet loppuelämäksi. Tämä dokumentti valaisee lapsuuden traumaa, miten se syntyy ja miten sen seurauksista voi päästä irti vielä aikuisenakin. Aiheen koskettavuus oli vertaansa vailla, kun vakavan trauman lapsuudessa kokenut henkilö kertoi oman selviytymistarinansa.

Suomihittien näkymättömät duunarit
5.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Lauri Leskinen, Joonas Josefsson, Kukka Mäenpää, Annukka Palmén-Väisänen, Sami Hahtala

Työryhmä on saanut aikaiseksi kokonaisuuden, joka on samalla rento ja mielenkiintoinen. Verkkodokumentin toteutus pitää otteessaan koko taltioinnin ajan. Tarinankertojien persoonat ovat tuttuja, mutta kertomukset ovat monille kuulijoille uusia ja kiehtovia. Musiikkialan taitureiden omakohtaiset kokemukset maalaavat hienoja mielikuvia meille niin rakkaiden suomihittien syntyvaiheista. Myös mahdollisuus palauttaa mieleen legendaaristen muusikoiden soittamia kappaleita tekee verkkodokumentista tuhdin paketin, joka kestää aikaa mainiosti. Verkkodokumentti on hieno katsaus muusikoihin tuhansien hittien takana.

DRAAMAT JA FIKTIOT -SARJAN KOURA-PALKINNOT

Heroes of the Baltic sea
20.000 euroa

kanava Yle TV2, Yle Areena
tuotanto Yle Lapset ja nuoret
PALKITAAN Tommi Hakko, Outi Keskevaari, Antti Pesonen, Tuukka Temonen, AJ Annila, Paula Salonen, Elina Lario, Guy Hellström, Zoe Burtsow, Mika Tertsunen, Tiina Uosukainen, Riikka Takila

Sarja on Ylen Lasten- ja nuortenohjelmissa itse luotu neljä vuotta tehdyn kehitystyön tulos. Ohjelma on täysin uudenlainen kokeilu ja onnistuu tarjoamaan jotain poikkeuksellista. Se yhdistää ennennäkemättömällä tavalla eheäksi kokonaisuudeksi visuaalisesti korkealaatuisen draaman ja nykypäivään sijoittuvan seikkailurealityn. Nuorten draaman rima on asetettu korkealle. Erityisen maininnan ansaitsee taiteellinen työryhmä, joka on kyennyt luomaan hienon audiovisuaalisen kokonaisuuden jopa kansainvälisillä laatustandardeilla mitattuna.

DRAAMAT JA FIKTIOT-SARJAN KUNNIAMAININTA

Hännänsyöjä
2.000 euroa

kanava Yle Radio1
tuotanto Yle Draama
PALKITAAN Milla Pelkonen, Pinja Mustajoki

Ohjelma syntyi käsikirjoittaja-ohjaajan kohtaaman onnettomuuden ja siitä seuranneiden sairaalakokemusten myötä. Hienosti rakennetulla äänimaisemalla luodaan unen ja valveen tunnelmia, jotka tulevat aivan kuuntelijan iholle asti. Teoksessa käytetyt realistiset ja mielikuvitukselliset äänet kertovat tarinaa kivusta, pahastaolosta sekä henkisestä toipumisprosessista puhuttelevalla tavalla. Puhutteleva tarina.

Luottomies- sarja
7.000 euroa

kanava Yle Areena, TV2
tuotanto Yle Draama
PALKITAAN Kari Ketonen, Antti Luusuaniemi, Lauri Nurkse, Pekka Lehtikangas, Jari Ruokonen, Mari Karonen, Satu Kurvinen

Komedia on taiteenlaji, jossa on omat mystiset matemaattiset lakinsa. Se on myös erityisen vaativa tiimilaji, jossa tunnustellaan naurattamisen yhteinen termistö. Kun nämä asiat saadaan yhdessä toimimaan, sekoitetaan mukaan jotakin uutta, jotakin vanhaa ja jotakin lainattua, saadaan aikaan jotakin ihan uniikkia. Tässä alunperin Yle Areenaan suunnitellussa pikkuherkussa viljellään Suomalaista huumoria yli rajojen. Huumori tapahtuu yhteentörmäyksissä ja tilanteiden eskaloitumisessa, sekä katsojan mielikuvituksen voimasta. Tulos on ilostuttanut katsojiaan suurella sydämellään.

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN KOURA-PALKINNOT

KulttuuriCocktail – kokonaisuus
15.000 euroa

kanava Yle Teema, Yle Areena, yle.fi
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Olli Kangassalo, Teemu Laaksonen, Anu Heikkinen, Tuomas Karemo, Jonni Roos, Annamari Kareksela, Mikko Lehtola, Erik Vierkens, Simo Lappalainen, Sampo Mäkelä

Työryhmä on rakentanut oman tunnistettavan tavan tehdä kulttuurijournalismia, jossa sisältöjen monipuolisuus ja vahva näkökulmittaminen yhdistyy monimediaiseen uudenlaista tekemistä kokeilevaan toimitustyöhön. Projekti konkretisoi miten kulttuurijournalismin tunnusmerkki voi olla intohimoinen, ennakkoluuloton ja tarkkaotteinen käsittelytapa eikä eikä vain kulttuurigenren perinteinen sisältö. Toimituksen juttuja yhdistää halu tehdä uusia kulttuurisia havaintoja oli aihe animaatio tai poliittinen neuvottelumetodi, Simo Salminen tai diktaattori, Oscar gaalan kiitospuheet tai suomalaisen itsekritiikin tuhoavuus.

Olipa kerran – ohjelmasarja
10.000 euroa

kanava Yle Radio1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Kaisa Pulakka, Satu Apo, Pertti Ylikojola

Tämä radiosarja laajentaa kuulijan ymmärrystä tarinoihin, joiden parissa sukupolvet ovat kasvaneet - ja kasvavat. Tarinoihin, jotka yhä toistuvat populaarikulttuurin kuvastossa, mainoksissa ja elokuvissa. Punahilkka, Lumikki, Ruusunen, Tuhkimo ja Saapasjalkakissa ovat kaikille tuttuja satuhahmoja, mutta harva tuntee niiden historiaa. Sarja avaa satujen kulttuurihistoriaa monimuotoisesti ja monitasoisesti. Se lähestyy kohteitaan taiteesta, tieteestä ja kansanperinteestä käsin. Lopputulos on paitsi huikea matka satujen maailmaan myös kiehtova ja lumoava kuin klassiset sadutkin: tarina on kuunneltava loppuun asti!

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Kuuta ei ole, salaliittoteorioiden kulttuurihistoria
1.000 euroa

kanava Yle Radio1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Jukka Mikkola

Tämä sarja on häikäisevän hyvin toteutettu ja jättää kuulijan ihanasti ymmälleen. Sarja punoo tieteellisen faktan ja niihin liittyvän folkloren kiehtovaksi kudelmaksi, jota siivittää vinksahtanutta aihetta kohtaan hienosti sisäänkirjoitettu kepeä huumori ja ironia. Äänitehosteinakin toimivat uutiskatkelmat ja internetin villit spekulaatiot kulkevat sarjassa käsi kädessä ja kerrontaa tukee myös sopivasti hämyisä äänimaisema.

Utelias äänimatkailija: Pöllösen lento
4.000 euroa

kanava Yle Radio1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Eva Tigerstedt, Pentti Männikkö, Katri Henriksson, Soila Valkama

Tätä radio-ohjelmaa voisi luonnehtia musikkiesseeksi, radioreportaasiksi, äänitaiteeksi tai luontodokumentiksi. Vahva kontakti kuulijaan syntyy monikerroksisesta kudoksesta ja hengittävästä rytmistä. Ohjelman kuuntelija pääsee tunnin kestävälle matkalle toiseen todellisuuteen ja uudenlaisiin äänimaisemiin. Ohjelman keskiössä ovat linnut ja lintujen antamat inspiraatiot klassisessa musiikissa. Tämän ohjelman kuuntelija saa yhdellä kertaa nautittavan luontokokemuksen ja hienon musiikkielämyksen.

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Sekasin
10.500 euroa

kanava Yle Areena, Yle TV2, YleX, X3M, some
tuotanto Yle Lapset ja nuoret
PALKITAAN Jenna Karas, Jami Nurminen, Riikka Kurki, Ronja Salmi, Jani Pösö, Teemu Nikki,
Markku Mastomäki

Tässä on kyseessä täysin uudenlainen konsepti sisältäen draamaa, sosiaalista mediaa sekä konkreettisen viikon kestävän tapahtuman. Työryhmä oli pieni, mutta toteuttamiseen osallistui satoja ihmisiä ympäri Suomen. Sosiaalisen median tähtien kanssa toteutettu kampanja sai tavalliset nuoret lähtemään mukaan jakamaan kokemuksiaan mielenterveysongelmista. Projekti ei luonut omia kanavia vaan käytti taidokkaasti jo olemassa olevia Ylen nuorisobrändejä; Youtube, YleX, X3M, instagram, Snapchat, FB live, Twitch, TV2, Areena.... Kampanja huipentui mielenterveysjärjestöjen kanssa rakennettuun 24/7 chat-palveluun. Toiminta osoittautui niin tärkeäksi, että Me-säätiön rahoituksen turvin chat-palvelu aloittaa pysyvän toiminnan vuonna 2017.

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Hittehat
16.000 euroa

kanava Yle Fem
tuotanto Svenska Yle/Småbarn
PALKITAAN Karin Berglund, Gert Sabel, Monica Vikström-Jokela, Stefanie af Björksten, Mikael Rundman, Mikael Grönroos, Annika Brushane-Viitala, Vera Sui, Johan Granholm, Kimmo Kaltio,
Pekka Lähdeaho, Teemu Tanskanen, Oswald Basten, Malla Helander, Jaana Björklund, Suzan Aledin

Sympaattiset hahmot ja hienot lavasteet. Tämän ohjelman tavoitteena on kehittää lasten sosiaalisia taitoja. Vaikka hahmot ovat erimielisiä keskenään, he löytävät aina yhteisen sävelen sukkaorkesterin säestämänä, joka sopivissa väleissä pompahtaa musisoimaan. Tämä on värikäs ja iloinen lastenohjelma, joka saa aikuisenkin hymyilemään.

Pikku Kakkosen sovellus
10.000 euroa

tuotanto Yle Lapset ja nuoret
PALKITAAN Kaisa Happonen, Jani Palovuori, Kaisa Hakala, Arto Hirsimäki, Elina Vartiainen, Sara Köteleki, Riku Honkanen, Simo Rokka, Petra Palola, Jozsef Szabo

Sadepäivien pelastaja ja automatkojen piristäjä, erityisesti kolme - kuusivuotiaille lapsille. Työryhmän ammattitaito yhdistettynä terveelliseen lapsenmielisyyteen ovat mahdollistaneet tutun ja värikkään maailman tuomista uudelle alustalle, uudella tavalla nautittavaksi. Sen parissa jaksaa lapsi puuhastella pidempäänkin, jos myös aikuinenkin voi viihtyä myyrä Poksin kanssa ja kokea löytämisen riemua.

Rosan koodi
7.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Lapset ja nuoret
PALKITAAN Wesa Aapro, Mari Keinänen ,Jari Mäkipää ,Inka Kamula, Lars Johnson, Kimmo Kajasto, Timo Lehtinen

Projekti yhdistää verkkovetoisen sarjakuvamaisen fiktion, tietokoneohjelmoinnin ja geoetsinnän yhteistyössä esimerkiksi museoiden ja kirjastojen kanssa. Tekijätiimi on huolellisella kehitystyöllä rakentanut omaperäisen konseptin, jolle ei löydy valmista suoraa esikuvaa. Projekti yhdistää kohderyhmän tuntemusta, tarinankerrontaa ja visuaalista osaamista ohjelmointiin ja paikkatiedon käyttöön kokonaan uudella tavalla. Tuotekehittäminen on projektissa tehty poikkeuksellisen ennakkoluulottomasti.

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KOURA PALKINTO

Ihmiskoe
10.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Uutis- ja ajankohtaisohjelmat
PALKITAAN Juuso Westerlund, Katju Aro, Eemeli Martti, Suvi Tuuli Kataja, Juha Korhonen, Janne Toivonen

KOURA-palkinnolla palkittava sisältö on visuaalisesti yhtenäinen ja sisällöltään laadukas verkkototeutus, jossa tarina kerrotaan monimediallisesti hyödyntäen tekstiä, still-kuvia, videoita ja ääntä. Juttu nosti eurooppalaisen kuuman puheenaiheen myös suomalaiseen keskusteluun. Näyttävät valokuvat ja videot vievät lukijan tapahtumapaikoille ihmisten arkeen. Juttu etenee kiinnostavalla tavalla yksityisestä kohti yleistä. Kokonaisuutena juttu on sellainen, joita ei vuonna 2016 suomalaisessa mediassa juurikaan nähty. Palkittava kokonaisuus oli yksi Yle Uutisten luetuimpia juttuja koko vuonna. Kokonaistuntimäärällä mitattuna Ylen lukijat käyttivät heinä-joulukuun aikana eniten aikaa juuri tämän jutun lukemiseen.

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

MTV:n jääkiekon MM-kisatuotannon some-toteutuksesta
3.000 euroa

kanava MTV+ MTV:n Somekanavat
tuotanto MTV
PALKITAAN Pekka-Paavali Sintonen, Teemu Jordberg, Jani Merimaa

Perinteistäkin perinteikkäämpi televisiolähetys, jonka ympärille luotiin poikkeuksellisen kattava sosiaalisen median second screen -kokemus ja se täydensi tv-tarjontaa ja toi lisäarvoa katsojalle. Katsojat ohjattiin tv-lähetyksistä Facebookin live-lähetyksiin ja päinvastoin: some oli läsnä myös tv-lähetyksessä. Ennätysmäiset katsojaluvut osoittivat, että tv ja some eivät ole toistensa kilpailijoita vaan toisiaan tukevia elämysten tuottajia.

Sen selostuksen haluaisin kuulla
1.000 euroa

kanava Yle Puhe
tuotanto Yle Uutis- ja ajankohtaisohjelmat
PALKITAAN Mikko Hannula

Tässä nerokkaasti ideoidussa ohjelmassa kiteytyy sykähdyttävästi radion voima paitsi tiedon välittäjänä myös voimakkaiden tunnetilojen ja mielikuvien luojana. Ohjelma tuo ainutlaatuisella tavalla yhteen suuret urheilutapahtumat, selostajat, urheilijat ja yleisön. Huolellisesti valitut ja koostetut arkistomateriaalit herättävät eloon vuosikymmeniäkin vanhat urheilutapahtumat ja ohjelma onnistuu hienosti yhdistämään ja jopa herkistämään monet penkkiurheilusukupolvet yhteisten unohtumattomien kokemusten ja elämysten –joskus myös karvaiden pettymysten äärelle.

Sinut on käännytetty
3.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Uutis- ja ajankohtaisohjelmat, Plusdeski
PALKITAAN Teemo Tebest, Juho Salminen, Eero Mäntymaa

Kyseessä on pelillistä ilmaisua käyttävä journalistinen kokonaisuus, joka asettaa lukijan turvapaikanhakijoiden vaikeiden päätösten ääreen. Samalla se taustoittaa kouriintuntuvalla tavalla ajankohtaista keskustelua siitä, kuka saa jäädä Suomeen, kenellä vastassa on kotimatka tai matka uuteen tuntemattomaan. Tyylikkään yksinkertaisesti toteutettu sivusto haastaa lukijan pohtimaan turvapaikanhakijan todellisia vaihtoehtoja ja valintojen seurauksia.

Yhdysvaltain presidentinvaalit: Vapaiksi syntyneet
5.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Uutis- ja ajankohtaisohjelmat , Plusdeski
PALKITAAN Jenny Matikainen, Mika Pippuri, Juha Rissanen, Anna Hurtta, Päivi Koskinen

Kolmen verkkojutun sarjan lähtökohtana on Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen kirjaus siitä, että jokaisella Yhdysvaltain kansalaisella on oikeus elämään, vapauteen ja onnen tavoitteluun. Sarja kertoo yhdysvaltalaisten tunnelmia, tietoa ja ajatuksia. Toimittaja kameroineen meni paikkakunnille, joihin maailman valokeila harvoin osuu. Juttusarjassa kuvaava toimittaja etsii kohteet, kuvasi videot ja valokuvat sekä kirjoitti jutut. Sarja toteutettiin Atlantin yli, kaksi ensimmäistä osaa ilmestyivät, kun toimittaja oli vielä matkalla. Syntyi kokonaisuus, jonka sisältö kertoo aidoista ihmisistä ja heidän elämästään äänestyspäätösten takana.

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KOURA-PALKINTO

MOT: Maailman suurin tietovuoto
10.500 euroa

kanava Yle TV1, Yle Fem, Yle Areena
tuotanto Yle Asia
PALKITAAN Minna Knus-Galán, Kjell Lindroos, Magnus Berglund, Ghadi Boustani, Minna Nuotio, Sanna Liinamaa, Renny Jokelin

Projekti on ollut vaikuttavuudeltaan yksi suomalaisen journalismin raskaan sarjan saavutuksia. Vaikea aihe, kansainvälinen yhteistyö ja rohkea, tarkka ja virheetön journalismi tuottivat sisältöä, joka konkreettisesti myös muutti maailmaa ja suomalaisten instituutioiden toimintaa. Hankkeessa kyettiin harjoittamaan vuoden ajan luottamuksellista taustatutkimusta ja siinä käsiteltiin yhteistyössä 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Tämä vaati uutteraa tutkimista, erilaisia kaivuumenetelmiä ja luottamuksellisten kontaktimenetelmien kehittämistä sekä kykyä sietää poikkeuksellista painetta vaikuttamisyritysten ja kansainvälisten aikataulujen vuoksi.

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Abitreenit
6.000 euroa

kanava yle.fi, sosiaalinen media
tuotanto Yle Oppiminen
PALKITAAN Leo Kosola, Jenni Honkanen, Hannamari Hoikkala, Markus Nygård, Tiina Hietanen, Mika Salomaa

Ohjelma tavoittaa upeasti Ylelle vaikean nuorten kohderyhmän ja löi tänä vuonna kävijäennätyksensä. Aikaa kestäneestä radio-ohjelmasta on digitalisaation myötä kehitetty nykyaikainen älypuhelinkäyttöön soveltuva verkkotuote, joka täsmäpalvelee elämän taitekohdassa olevia nuoria. Reaaliaikainen Ylen ylläpitämä suosittu chatti, aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa sekä paljon ainutlaatuista, tarpeellista ja haluttua sisältöä. Ollut Ylen ytimessä ja nuorten elämässä jo vuodesta 1981.

Miljoona Linnunpönttöä - kampanja
9.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Yle Asia
PALKITAAN Markku Sipi, Juha Laaksonen, Pirjo Koskinen, Hannamari Luukkanen, Minna Pyykkö, Risto Salovaara, Kristiina Saarinen, Asko Hauta-Aho, Tiina Klemettilä

Nyt palkittava sarjamuotoinen sisältö on kampanja, joka ylittää välinerajat. Kampanja on yhdistänyt suomalaisia ja antanut jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden tehdä hyvää yhdessä ja erikseen. Erilaiset järjestöt, koulut, omakotiyhdistykset ja yksittäiset ihmiset ovat lähteneet oma-aloitteisesti mukaan ja kampanjatapahtumia on järjestetty yli 200 kappaletta Suomen toreilla, turuilla ja lukemattomilla pihoilla. Kaikki suurimmat valtakunnalliset lehdet ja useat paikallislehdet ovat uutisoineet tapahtumista. Vaikka kampanja on vauhtiin päästyään levinnyt laajalti maan joka kolkkaan, niin ilman suunnitelmallista toteutusta ja raakaa työtä se ei ole syntynyt. Ylen pieni tiimi on räätälöinyt monipuolista sisältöä eri välineisiin ja saanut aikaan kampanjan, jonka vaikutukset näkyvät konkreettisesti Suomen luonnossa.

KOURAN ERIKOISPALKINTO

Katoava pohjola
17.000 euroa

kanava Yle TV1, Yle Areena
tuotanto Yle Asia
PALKITAAN Kimmo Ohtonen, Anna-Reetta Eksymä, Edward Kojonen, Antti Tuunanen, Pirjo Repo, Timo Heikkinen, Petri ikonen, Emmi Karhiaho, Matleena Saarensalmi-Hintikka, Pekka Pylkkö, Matti Seppänen Teemu Kokkonen, Tapani Toroskainen, Anssi Tamminen, Marcus Lönnqvist, Tarja Haapala-Easton, Erkko Lyytinen

Sarja tuo tarkasteluun ihmisen ja eläimen suhteen ristiriitaisuuksia suoraan, moralisoimatta ja ottamalla käsittelyyn vaiettuja ilmiöitä. Tekijät asettuvat lähietäisyydelle kohtaamaaan voimakkaasti eri näkökantoja edustavia ihmisiä ja heidän toimintaansa. Poikkeukselliseksi työn tekee uskallus mennä myös omalle epämukavuusalueelle ja näyttää maltillisesti oma ajattelutapa samalla kun kohtaa keskenään taistelevat osapuolet. Ristiriitojen ja vihanpidon keskellä tekijät säilyttävät puolueettomuuden, halun ymmärtää ja käydä dialogia eri ihmisten kanssa. Lopputulos vakuuttaa ja haastaa katsojan käyttämään omaa harkintaa ja tekemään omia johtopäätöksiä.


Nazistledaren som slutade tro / Natsijohtaja jonka usko loppui
2.000 euroa

kanava yle.fi
tuotanto Svenska Yle/ Samhälle
PALKITAAN Marko Hietikko

Tämän juttusarjan syntyhistoria on pitkä ja monipolvinen. Juttusarja vaati useita vuosia, salaisia tapaamisia ja poikkeuksellisen huolellista journalistista pohdintaa. Juttusarja on ainutlaatuinen katsaus salamyhkäiseen natsiliikkeeseen, jossa ulkopuolisille puhujia rangaistaan ja pettureille kostetaan. Toimittaja ei antanut periksi ja lopputuloksena on kaksikielinen artikkelisarja, joka kertoi entisen natsijohtajan oma matkan, Suomen vastarintaliikkeen synnyn ja ennennäkemättömän, kulissien takaisen tarinan. Juttusarja paljastaa myös liikkeen johdon ja keskeisten henkilöiden henkilöllisyyden. Näillä jutuilla tuotiin suuren yleisön tietoon asioita, joita se ei ehkä olisi halunnut tietääkään mutta joilta ei voi enää ummistaa silmiä.

VUODEN SIVISTYSTEKO
10.000 euroa

Palkinnon valitsi ja jakoi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

Musiikki ei tunne tullilaitosta
kanava Yle Radio Suomi
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde
PALKITAAN Tuuli Saksala, Satu Järveläinen

Ohjelma rakentaa dialogia erilaisuuden keskelle. Siinä kuunteleminen ja kuuleminen ovat pääosassa. Ohjelmassa pyritään tuomaan esille jotan tuttua kovin kaukaisistakin kulttuureista, tuoda näkyviin ihmisyyttä sekä purkaa ennakkoluuloja. Kaiken tämän tekemisessä yhteisenä kielenä käytetään musiikkia.

Muokattu 24.3. klo 9.27: Lisätty palkintoperustelut ohjelmalle Utelias äänimatkailija: Pöllösen lento.
Muokattu 28.3. klo 9.01: Lisätty palkintoperustelut ohjelmalle Musiikki ei tunne tullilaitosta.