Hyppää pääsisältöön

Paras pöntötysaika on nyt – vielä ehdit mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin

Värikkäitä lasten ja nuorten taidekoulun tuunaamia pönttöjä roikkuu koivussa.
Värikkäitä lasten ja nuorten taidekoulun tuunaamia pönttöjä roikkuu koivussa. Kuva: Yle/Hilkka Nevala linnunpönttö

Miljoonan linnunpöntön raja paukkui jo helmikuussa, kiitos siitä luonnonystäville. Kampanja-aikaa on kuitenkin vielä jäljellä ja nyt jännitetäänkin sitä, miten komeasti miljoona on ylitetty urakan päättyessä 21.5.2017.

Moni on kysellyt, että eivätkö linnut osaa enää nykyään itse rakentaa pesiään? No kyllä osaisivat jos vain olisi oikeanlaisia pesäpuita. Varsinkin isojen lajien kodinetsintä on hankalaa, kun metsätalous ei isoja puita ehdi kasvattaa. Tikkojen tekemät kolopuutkin kerätään hakkuiden yhteydessä ja muut kolopesijät eivät pääse niihin asumaan. Tutut hömötiainen, töyhtötiainen ja kottarainenkin ovat kiperästi pesäpaikkojen tarpeessa.

Maan suurimmat pönttötalkoot Riihimäellä lauantaina 25.3. klo 10 - 14. Paikalle odotetaan 1500 kävijää.

Riihimäellä on lintujen ”asunnonhakuilmoituksiin” on vastattu Pönttöpäivä-tempauksin jo vuodesta 2010. Suomen Metsästysmuseon pihamaalla voit koota pöntön vapaaehtoisten asiantuntijoiden opastuksella ja kiikuttaa sen sitten mukanasi vaikkapa mökkimetsään.

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön opiskelijoiden sahaamia linnunpönttöaihioita.
Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön opiskelijoiden sahaamia linnunpönttöaihioita. Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön opiskelijoiden sahaamia linnunpönttöaihioita. Kuva: Yle/Hilkka Nevala pönttö

Kolme kilometriä raakapuuta muuttuu tuhansiksi linnunpöntöiksi.

Pöntönteko on tehty osallistujille helpoksi, sillä Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) opiskelijat ovat sahanneet valmiit pönttöaihiot. Mukana talkoilemassa on myös Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys, sekä Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät tuovat mukanaan järeän pönttösorvin, jolla kolme kuusimetristä tukkia muuttuu telkänpöntöiksi. Kaiken puumateriaalin lahjoittaa paikallinen Versowood Oy:n saha, ja siksipä pönttötalkoisiin osallistujat saavat tekemänsä pöntöt mukaansa ilmaiseksi. Suomen Metsästysmuseo puolittaa talkoopäivänä pääsylippuhintansa ja tarjoaa tapahtuman hienot puitteet. Muistathan myös rekisteröidä pönttösi osaksi maailman suurimpia pönttötalkoita. Rekisteröi pönttösi tästä

-Tervetuloa viettämään hauska keväinen päivä vaikka koko perheen voimin, toivottaa Perttu Matero Suomen Metsästysmuseosta.

Perttu Matero Suomen Metsästysmuseosta seisoo ulkona koivujen katveessa ja pitelee kädessään linnunpönttöä.
Perttu Matero Suomen Metsästysmuseosta seisoo ulkona koivujen katveessa ja pitelee kädessään linnunpönttöä. Kuva: Yle/Hilkka Nevala linnunpönttö

Jos et pääse mukaan talkoilemaan, pöntön voi naputella myös kotona tai järjestää itselleen ja tuttavapiirilleen omat kekkerit.
Kohtuuhelpon pöntön ohje
Jotkut ihmiset kokevat, että vasarointi on hyvä jättää toisille ja taitavimmille. Siinäkin tapauksessa voi pönttötalkoisiin osallistua, niitähän voi vaikka ostaa.
Pönttömarkkinoille pääset täältä
Muista rekisteröidä pönttösi – Ylen Miljoona linnunpönttöä kampanja jatkuu yhä.
Rekisteröi pönttösi tästä