Hyppää pääsisältöön

Raskaus muuttaa aivoja – äideistä tulee entistä terävämpiä

Vaikuttaako raskaus aivojen toimintaan?
Vaikuttaako raskaus aivojen toimintaan? Kuva: YLE/Puoli seitsemän Puoli seitsemän

Oletko kuullut käsitteen raskausaivot? Termillä tarkoitetaan sitä, että lasta odottavan ja juuri synnyttäneen naisen muisti ja yleinen älyllinen toiminta heikkenee. Mutta onko väitteessä perää? Kysyimme asiaa integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professorilta Hasse Karlssonilta.

Karlssonin mukaan aivoissa tapahtuu yllättävänkin isoja rakenteellisia muutoksia raskauden aikana. Muutokset eivät kuitenkaan ole missään nimessä kielteisiä, päinvastoin. Raskausaivot ovat kaikkea muuta kuin naista tyhmentävät. Ne pikemminkin terävöittävät tulevia äitejä.

– Aivot sopeutuvat tulevaan uuteen tilanteeseen, kun perheeseen on tulossa lapsi, kuvailee Karlsson.

Tutkimusten mukaan muutokset aivoissa tapahtuvat alueilla, jotka liittyvät siihen, että äiti pystyy ymmärtämään lapsen tarpeet ja toiveet. Muutosten pysyvyydestä ei ole vielä varmuutta. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että aivojen uusi tila kestää noin kaksi vuotta, mutta sen jälkeistä aikaa ei ole vielä juurikaan tutkittu.

Myös isille tehtiin sama tutkimus, mutta heidän aivoissaan ei huomattu vastaavaa muutosta.

Pöhköyden tunne johtuu väsymyksestä

Älyllinen toiminta pysyy siis raskauden aikana samanlaisena kuin ennen ja jopa paranee. Odottavan äidin arkielämässä tulee silti usein vastaan tilanteita, joilloin esimerkiksi muisti ei toimi niin kuin ennen. Hasse Karlssonin mukaan syy hajamielisyydelle johtuu kuitenkin yleensä vain väsymyksestä. Raskaana kun monesti nukutaan huonommin kuin muulloin.

Lisäksi tavallisten arkisten asioiden lisäksi on huolehdittavana myös yksi lisäpalikka, vatsassa oleva uusi tulokas. Raskaana oleva siis joutuu jakamaan arjen tarkkaavaisuuden useamman asian kesken.

– Ongelma voi olla, että kapasiteetti ei enää riitä ihan kaikkiin asioihin mihin se aikaisemmin on riittänyt, pohtii Karlsson.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän