Hyppää pääsisältöön

Sen täytyy viedä pidemmälle… Avaruusromua 26.3.2017

horisonttia kohti kulkeva tie, tummasävyinen käsitelty kuva
horisonttia kohti kulkeva tie, tummasävyinen käsitelty kuva Kuva: Yle tie, käsitelty kuva

“Vihdoin löysin parhaan keinon ajatella musiikkia. Se tuntui aidolta ja tuoreelta ja mielenkiintoiselta.” Näin kirjoittaa musiikintekijä, joka esiintyy nimellä Speech Indeed.

Hän kertoo, että Speech Indeed syntyi kun hän oli käynyt kaikki genret läpi, tehnyt kappaleen jokaisessa tyylissä eikä mikään tuntunut ihan omalta.

”Musiikin pitää olla ei-psykedeelistä, sen täytyy viedä pidemmälle”, kirjoittaa Speech Indeed. ”Sen voi tehdä niin, että se stimuloi aivosoluja”.

Musiikkia, joka tekijänsä mukaan ei ole western music, vaan non-world music:

Pariisilainen Emmanuel Mieville on opiskellut maineikkaassa GRM-studiossa. Tuo legendaarinen studio perustettiin Pariisiin vuonna 1951 ja sitä olivat perustamassa konkreettisen musiikin pioneerit Pierre Schaeffer ja Pierre Henry.

Se oli yhdessä samana vuonna perustetun saksalaisen WDR-studion kanssa oman aikansa Euroopan tärkein kokeellisen, elektronisen ja elektroakustisen musiikin studio. Siellä työskentelivät muiden muassa Oliver Messiaen, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis ja Edgard Varese.

Albumillaan Juryo Emmanuel Mieville on historian havisevien siipien suojassa. Hän kertoo rakastavansa radiota, kokeellista radioilmaisua. Hän on sävellystyönsä ohella tehnyt myös radio-ohjelmia. Hän on erityisen kiinnostunut etnisistä soittimista ja on itse ollut jaavalaista gamelan-musiikkia soittavan orkesterin jäsen.

Emmanuel Mieville sanoo olevansa kiinnostunut meidän tavastamme vastaanottaa ääniä, meidän suhteestamme äänellisiin ympäristöihin. Ja ainakin minä olen sitä mieltä, että tämä kaikki kuuluu hänen musiikissaan.

Eikä Pariisista ja historian siipien havinasta ole niinkään pitkä matka tänne pohjolaan, ainakaan musiikillisesti ja miksei myös kulttuurisesti. Kyllä täällä on tehty ja tehdään hienoa ja persoonallista näkemystä äänistä ja äänien maailmasta. Eräs pohjoisista pioneereista on Niko Skorpio, jonka musiikki on soinut Avaruusromussakin ensi kertaa jo viime vuosituhannen puolella.

Hänen uusin projektinsa on nimeltään TH€€€F. Projektin ensimmäinen julkaisu on melkein kolmen vartin kestoinen neljän esityksen kokonaisuus.

Marcus Fjellström on ruotsalainen säveltäjä, josta sanotaan, ettei hän ainakaan ole tavanomainen, perinteinen säveltäjä. Hän on opiskellut musiikkia, keskittynyt nykymusiikkiin ja elektroniseen musiikkiin, kuten myös multimediailmaisuun. Hän teki ensimmäiset orkesterisävellyksensä vuonna 2000 ja sen jälkeen musiikkia on syntynyt esimerkiksi sinfoniaorkesterille, sekakuorolle ja lyömäsoittimille. Kuten myös esimerkiksi digitaalipianoille, tietokoneelle ja videokuvalle.

Marcus Fjellström on myös julkaissut perinteisiä äänilevyjä, keskittynyt pelkkään ääneen, jos näin voi sanoa. Tuorein albumi on nimeltään Skelektikon. Tekijä itse kuvailee materiaalia rumuuden ja kauneuden pohtimisena. Kuinka voit luottaa omiin havaintoihisi ja tunteisiisi, kysyy Fjellström. Voitko luottaa omiin silmiisi ja korviisi?

Mitä tapahtuu, kun musiikin ehdoksi ja päämääräksi asetetaan se, että sen tulee olla sysipimeää, tummaa ja syvää. Tällaisen toimeksiannon antoi italialainen Unexplained Sounds -ryhmä, joka perusti uuden Eight Tower Records -alamerkin ja julkaisi sen ensimmäisenä julkaisuna albumin nimeltä Superspectrum.

Suomalainen Vääristymä pääsi mukaan albumille esityksellä Kvasaarit, joka täyttää annetut ehdot.

Tanskalainen Jonas Kasper Jensen on säveltäjä, joka työskentelee mieluiten poikkitaiteellisesti ja monimediaisesti. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa Wulkan-äänitaidekollektiivia.

Tähän mennessä hän on muiden aktiviteettiensa lisäksi julkaissut kolme aivan tavallista sooloalbumia. Näistä tuorein on nimeltään Layers of Bridges. Musiikki ei sinänsä ole mitenkään tavanomaista, pikemminkin eräänlaista käsitetaidetta. Layers of Bridges koostuu seitsemästä äänikollaasista, joista jokainen on kestoltaan tasan viisi ja puoli minuuttia.

AVARUUSROMUA 26.3.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SPEECH INDEED: Smalltalk (ennakkojulkaisu)
EMMANUEL MIEVILLE: Tanit Astarté (Juryo)
NIKO SKORPIO: Somnofluct (TH€€€F)
MARCUS FJELLSTRÖM: Schmerzrot (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Aunchron (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Hermitage (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Skeleton Dance 2 (Skelektikon)
VÄÄRISTYMÄ: Kvasaarit (Superspectrum-kokoelma)
JONAS KASPER JENSEN: Segmental Box Girder (Layers of Bridges)

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levyjä soittava kone ja muita ihmeitä. Avaruusromua 18.6.2017

  Voiko levysotinta oikeasti käyttää soittimena?

  Levysoitin. Pyörivällä levylautasella, äänivarrella ja äänirasialla varustettu soitin, jolla soitetaan vinyylilevyjä. Sehän on sanamukaisesti soitin. Mutta entä kun sitä aletaan oikeasti käyttää soittimena? Siis ei normaaliin vinyylilevyjen soittamiseen, vaan instrumenttina. Sveitsiläinen Strotter Inst on soittanut levysoitinta jo yli 20 vuotta. Hän ei ole tiskijukka. Hän ei juurikaan soita äänilevyjä, vaan levysoitinta. Avaruusromussa myös musiikkia 8-bittisestä maailmasta, aikamatka syntesoijalla ja kolme mikrotonaalista tuubaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kukaan ei halunnut soittaa meidän kanssamme! Avaruusromua 11.6.2017

  Berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri Kraftwerkin kimpussa.

  Soittajat vierastivat niitä kaikenlaisia häiriöääniä, kummallisia soundeja ja voimakkaita rytmejä, joista Kraftwerk rakensi musiikkinsa, muistelee yhtyeen perustaja Ralf Hütter. Entä kun berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri kaivaa levyhyllystään unohtuneita Kraftwerkin vinyylilevyjä yli neljän vuosikymmenen takaa ja alkaa soittaa tuota outoa musiikkia? Avaruusromussa myös uusia ääniä Suomesta ja Amerikasta: Goamae, The Kolmas, Esa Ruoho ja The Greatest Hoax. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Erki Pärnoja - epäonnistuja

  Katso live: Late August

  Erki Pärnoja on kireä ja levoton tutkimusmatkailija, joka rakastaa epäonnistumisen riskiä. Lisäksi hän on Viron tunnetuimpia muusikkoja. Vieraana-sessiossa Pärnoja esittää uusitun version Late August -kappaleestaan. Live tallennettiin Tallinnan Telliskivessä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua