Hyppää pääsisältöön

Sen täytyy viedä pidemmälle… Avaruusromua 26.3.2017

horisonttia kohti kulkeva tie, tummasävyinen käsitelty kuva
horisonttia kohti kulkeva tie, tummasävyinen käsitelty kuva Kuva: Yle tie, käsitelty kuva

“Vihdoin löysin parhaan keinon ajatella musiikkia. Se tuntui aidolta ja tuoreelta ja mielenkiintoiselta.” Näin kirjoittaa musiikintekijä, joka esiintyy nimellä Speech Indeed.

Hän kertoo, että Speech Indeed syntyi kun hän oli käynyt kaikki genret läpi, tehnyt kappaleen jokaisessa tyylissä eikä mikään tuntunut ihan omalta.

”Musiikin pitää olla ei-psykedeelistä, sen täytyy viedä pidemmälle”, kirjoittaa Speech Indeed. ”Sen voi tehdä niin, että se stimuloi aivosoluja”.

Musiikkia, joka tekijänsä mukaan ei ole western music, vaan non-world music:

Pariisilainen Emmanuel Mieville on opiskellut maineikkaassa GRM-studiossa. Tuo legendaarinen studio perustettiin Pariisiin vuonna 1951 ja sitä olivat perustamassa konkreettisen musiikin pioneerit Pierre Schaeffer ja Pierre Henry.

Se oli yhdessä samana vuonna perustetun saksalaisen WDR-studion kanssa oman aikansa Euroopan tärkein kokeellisen, elektronisen ja elektroakustisen musiikin studio. Siellä työskentelivät muiden muassa Oliver Messiaen, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis ja Edgard Varese.

Albumillaan Juryo Emmanuel Mieville on historian havisevien siipien suojassa. Hän kertoo rakastavansa radiota, kokeellista radioilmaisua. Hän on sävellystyönsä ohella tehnyt myös radio-ohjelmia. Hän on erityisen kiinnostunut etnisistä soittimista ja on itse ollut jaavalaista gamelan-musiikkia soittavan orkesterin jäsen.

Emmanuel Mieville sanoo olevansa kiinnostunut meidän tavastamme vastaanottaa ääniä, meidän suhteestamme äänellisiin ympäristöihin. Ja ainakin minä olen sitä mieltä, että tämä kaikki kuuluu hänen musiikissaan.

Eikä Pariisista ja historian siipien havinasta ole niinkään pitkä matka tänne pohjolaan, ainakaan musiikillisesti ja miksei myös kulttuurisesti. Kyllä täällä on tehty ja tehdään hienoa ja persoonallista näkemystä äänistä ja äänien maailmasta. Eräs pohjoisista pioneereista on Niko Skorpio, jonka musiikki on soinut Avaruusromussakin ensi kertaa jo viime vuosituhannen puolella.

Hänen uusin projektinsa on nimeltään TH€€€F. Projektin ensimmäinen julkaisu on melkein kolmen vartin kestoinen neljän esityksen kokonaisuus.

Marcus Fjellström on ruotsalainen säveltäjä, josta sanotaan, ettei hän ainakaan ole tavanomainen, perinteinen säveltäjä. Hän on opiskellut musiikkia, keskittynyt nykymusiikkiin ja elektroniseen musiikkiin, kuten myös multimediailmaisuun. Hän teki ensimmäiset orkesterisävellyksensä vuonna 2000 ja sen jälkeen musiikkia on syntynyt esimerkiksi sinfoniaorkesterille, sekakuorolle ja lyömäsoittimille. Kuten myös esimerkiksi digitaalipianoille, tietokoneelle ja videokuvalle.

Marcus Fjellström on myös julkaissut perinteisiä äänilevyjä, keskittynyt pelkkään ääneen, jos näin voi sanoa. Tuorein albumi on nimeltään Skelektikon. Tekijä itse kuvailee materiaalia rumuuden ja kauneuden pohtimisena. Kuinka voit luottaa omiin havaintoihisi ja tunteisiisi, kysyy Fjellström. Voitko luottaa omiin silmiisi ja korviisi?

Mitä tapahtuu, kun musiikin ehdoksi ja päämääräksi asetetaan se, että sen tulee olla sysipimeää, tummaa ja syvää. Tällaisen toimeksiannon antoi italialainen Unexplained Sounds -ryhmä, joka perusti uuden Eight Tower Records -alamerkin ja julkaisi sen ensimmäisenä julkaisuna albumin nimeltä Superspectrum.

Suomalainen Vääristymä pääsi mukaan albumille esityksellä Kvasaarit, joka täyttää annetut ehdot.

Tanskalainen Jonas Kasper Jensen on säveltäjä, joka työskentelee mieluiten poikkitaiteellisesti ja monimediaisesti. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa Wulkan-äänitaidekollektiivia.

Tähän mennessä hän on muiden aktiviteettiensa lisäksi julkaissut kolme aivan tavallista sooloalbumia. Näistä tuorein on nimeltään Layers of Bridges. Musiikki ei sinänsä ole mitenkään tavanomaista, pikemminkin eräänlaista käsitetaidetta. Layers of Bridges koostuu seitsemästä äänikollaasista, joista jokainen on kestoltaan tasan viisi ja puoli minuuttia.

AVARUUSROMUA 26.3.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SPEECH INDEED: Smalltalk (ennakkojulkaisu)
EMMANUEL MIEVILLE: Tanit Astarté (Juryo)
NIKO SKORPIO: Somnofluct (TH€€€F)
MARCUS FJELLSTRÖM: Schmerzrot (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Aunchron (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Hermitage (Skelektikon)
MARCUS FJELLSTRÖM: Skeleton Dance 2 (Skelektikon)
VÄÄRISTYMÄ: Kvasaarit (Superspectrum-kokoelma)
JONAS KASPER JENSEN: Segmental Box Girder (Layers of Bridges)

 • Yöt, päivät, lakkaamatta… Avaruusromua 26.11.2017

  Me ajelehdimme ajassa eteenpäin kuin virrassa.

  Kun Konfutse katseli jokea, hänen kerrotaan sanoneen, että elämä kulkee kuin tuo virta. Yöt, päivät, lakkaamatta. Monet kokevat elävänsä luonnon päättymättömän kierron keskellä. Ehkä se on eräs syy siihen, miksi musiikin tekijät ovat halunneet kuvata suhdettaan luontoon. Suhdettaan siihen suureen virtaan, jonka mukana me ajelehdimme ajassa eteenpäin, tässä loputtomassa maailmankaikkeudessa. Luonto voi olla mukana musiikissa sekä symbolisesti että konkreettisesti. Avaruusromussa lähdetään liikkeelle luonnosta ja matkataan kohti sisäistyneitä visioita. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua