Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Noah Kin klubibiisillä on niin tyylikäs musavideo, että sitä voi fiilistellä vaikka ilman ääntä

Ja kun videoon yhdistetään diippi Nostalgia-biisi, sen merkitys nousee aivan uudelle levelille.

Noah Kin on artisti, jonka biisit porautuvat syvälle. Artisti julkaisi viime vuoden lopulla yhdessä View’n kanssa Mayhem-kappaleen, jolla artistit ottivat kantaa yhteyskunnan epäkohtiin.

Tällä kertaa Noah Kin teki biisin, jonka minäkertoja on kehittymistä janoava kulttuuri. Artistin ajatus biisistä on se, että mikäli kulttuuri jää yksittäisen yhteisön sisälle, siitä tulee liian itseriittoinen. Se voi johtaa siihen, että kulttuuri lopulta kuolee.

- Kulttuuri on hienoimmillaan silloin, kun se pääsee muiden käsiin, Noah Kin sanoo.

Kappaleen kertosäkeessä lauletaan seuraavasti:

I ain’t yours no more
No I ain’t yours no, no I ain’t yours no
No I ain’t yours no more

Kuka siis on kappaleen you eli kohde, jolle lauletaan?

Annetaan artistin vastata.

- Se on kulttuurin perustajayhteisöön kuuluva hahmo, joka ei suostu päästämään siitä irti.

Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku artisti on löytänyt itselleen sopivan tavan tehdä musiikkia, eikä ime vaikutteita muualta.

- Tällöin yksittäinen artisti voi kuulostaa samalta 20 vuotta putkeen, Noah Kin sanoo.

Okei. Nyt mennään syvemmälle kuin mitä voisi luulla: biisin voi ihan yhtä hyvin tulkita kertovan vaikka parisuhteesta tai odotuksista, joita yhteiskunta muodostaa yksilöille.

Myös kappaleen musavideo on syvällisempi kuin alun perin näyttäisi: tyylikkäästi kuvatulla videolla keskitytään mieheen ja naiseen, jotka ovat jämähtäneet veistosmaisiin asentoihin. Välillä kuvissa on Noah Kin, joka on esimerkiksi tukehtumaisillaan muovipussiin.

Videota voi katsoa vain hienona taideteoksena, mutta Kinin mukaan se kuvastaa biisin tarinaa: mies ja nainen edustavat kulttuuria ja yhteisöä, jotka kamppailevat siitä, kuuluvatko ne yhteen vai eivät. Noah Kinin hahmo on tukehtumaisillaan sen vuoksi, että se on yksin, eikä sillä ole vastustajaa. Hahmo toimii vertauskuvana kulttuuriin, joka haluaisi kehittyä, mutta jonka ei anneta päästä eteenpäin.

- Ilman kontekstia video olisi siisti, makeen näköinen teos. Konteksti asettaa sen kuitenkin sellaiseen valoon, joka tekee siitä surrealistisen ja epätodellisen.

Saattokeikka oli täydellinen leffa amatöörinäyttelijälle

Viime aikoina monet suomalaiset räppärit ovat esiintyneet elokuvissa. Ilmiö on tuttu etenkin Yhdysvalloissa, joissa rap-tähdistä on jo vuosien ajan koulittu leffatähtiä. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Ice Cube, 50 Cent ja Snoop Dogg.

Vuonna 2016 valkokankaalla nähtiin Mikael Gabriel, Juno, Uniikki, Brädi ja Gracias. 10. maaliskuuta 2017 samaan kerhoon astui Noah Kin, joka esitti toista pääosaa Samuli Valkaman ohjaamassa elokuvassa Saattokeikka.

"Kun tarina kehittyy, niin mäkin opin näyttelemään."― Noah Kin

Noah Kinin hahmo, 17-vuotias maahanmuutajataustainen Kamal, on etenkin elokuvan alkupuoliskolla hyvin ujo ja vaisu. Tällaisen roolin esittäminen oli Noah Kinille luontevaa, sillä hän ei aluksi tiennyt, kuinka hahmoa kuuluisi luonnehtia.

- Kun tarina kehittyy, niin mäkin opin näyttelemään. Sen hahmon sisäinen kasvu tulee siinä mukana, Noah Kin sanoo.

Saattokeikan pääjuoni liittyy siihen, että isänsä menettänyt Kamal tutustuu poikansa menettäneeseen 70-vuotiaaseen Heikki Nousiaisen esittämään Veikkoon, jolla on aluksi hyvin ennakkoluuloinen suhtautuminen maahanmuuttotaustaiseen suomalaisnuoreen. Elokuvassa Veikko kutsuu Kamalia monta kertaa somaliksi, vaikka tämän taustat ovat Keniassa.

Somaliksi kutsuminen oli Noah Kinin oma ajatus. Sillä hän halusi korostaa ilmiötä, joka nähdään suomalaisssa leffoissa sekä oikeassa elämässä artistin mukaan kovin usein.

- Tuntuu, että aina, kun suomalaisessa elokuvassa on joku tummaihoinen, niin se on somali. Yleiskäsitys on se, että jos on joku afrikkalaistaustainen Suomessa, niin se on somali, Noah Kin sanoo.

Vaikka leffaprojekti oli mieluisa ja roolista saatu palaute ollut pääasiassa positiivista, Noah Kin aikoo jatkossakin keskittyä lähinnä musiikkiin. Siitäkin huolimatta, että leffarooli oli hänelle kivuttomampi kokemus kuin oma musiikin tekeminen: roolihahmon saattoi jättää taakseen heti kuvausten päätyttyä. Musakeikoilla Noah Kin esittää omakohtaisia kappaletta, joista osa kuvastaa artistin haavoittuvuutta.

- Pirtää olla valmis avaamaan ne haavat joka kerta, kun esiintyy. Mutta se on samalla tapa käsitellä niitä asioita.

Lue myös:

YleX Ensinäyttö: Yhteiskuntakritiikkiä Pahan kukat -tunnelmissa – Noah Kin ja View tekivät palefacemaisen kannanoton

Räppäri Noah Kin elokuvan pääosaan – näyttelee lähiönuorta, joka tutustuu vihamieliseen rasistiin