Hyppää pääsisältöön

Yllätä syntymäpäivasankari linnunpöntöllä - lahja ilahduttaa vuosien ajan

linnunpönttöjä
linnunpönttöjä Kuva: Anna Lehtoranta linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Jos sinulla on jo kaikki tarpeellinen, toivo syntymäpäivälahjaksi linnunpönttöjä! Pönttö muistuttaa lahjan antajasta jopa kymmenien vuosien ajan.

Juuassa asuva Hannu Lehtoranta sai idean viettää hieman erilaiset 60- vuotissyntymäpäivät. Miljoona linnunpönttöä -kampanjan innoittamana hän pyysi vieraitaan ostamaan lahjaksi pöntön.

- Nakuttelimme pöntöt lintutieteellisen yhdistyksen kanssa talkoilla. Pönttöön on maalattu muistoksi ikäni 60, saavat sitten pöntön omistajat muistella minua, kun pönttöä putsaavat tai kun sinne tulee lintu pesimään, Hannu naureskelee.

linnunpönttöjä
Hannu Lehtoranta ja syntymäpäiväpöntöt linnunpönttöjä Kuva: Anna Lehtoranta linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Jokainen vieras sai ostaa pönttönsä juhlapaikalta, myyntirahoilla tuettiin Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen toimintaa. Pöntöt eivät suinkaan jääneet syntymäpäiväsankarille vaan vieraat veivät pöntöt mukanaan. Synttäripöntöt oli tehty sini- ja talitiaisille sekä kirjosiepoille.

- Pönttöjä oli varattu yksi jokaiselle synttärivieraalle. Meille tuli vielä jälkitilauksiakin, kun osa vieraista halusi lisää pönttöjä! Hannu kertoo.

Veisitkö lahjaksi pöntön?

Hannu on innokas lintuharrastaja ja rengastaja, joka on ripustanut jo toista sataa linnunpönttöä. Näistä osa on tuulihaukkojen ja pöllöjen pönttöjä, koska Hannu on erikoistunut juuri petolintujen rengastamiseen.

- Lisäksi minulla on pikkulintujen pönttöjä. Pyrin viemään niitä pihojen lisäksi metsiin, koska sehän on kololintujen alkuperäistä pesimäympäristöä. Kolojen puute on ajanut monet linnut pihoihin pesimään.

Linnunpönttöjä ja lapsi
Hannu toivoo lapsenlapsestaan Eeliksestä luonnosta kiinnostunuttta kaveria Linnunpönttöjä ja lapsi Kuva: Anna Lehtoranta linnunpöntöt,miljoona linnunpönttöä

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys järjestää pönttötalkoita, joissa myös Hannu on mukana. Joka kevät valmistuu muutamia satoja pönttöjä, joita myydään muun muassa Joensuun torilla. Olisikohan tässä syy siihen, että Joensuu on keikkunut kolmen kärjessä pönttörekisterin pönttömäärissä? Hannu epäilee, että Miljoona linnunpönttöä -kampanja osui juuri oikeaan hetkeen.

- Olen huomannut, että ihmisten kiinnostus luontoa kohtaan on kasvanut buumin lailla, samoin myös kiinnostus lintujen tarkkailuun. Olen tavannut paljon ihmisiä, jotka seuraavat lintuja hyvinkin tarkasti, vaikka eivät itse koe olevansa lintuharrastajia. Kampanja onnistui täydellisesti ajoittumaan juuri tähän myötätuuleen.

Oletko sinä vienyt tai toivonut lahjaksi linnunpönttöjä? Millaisia tarinoita näihin liittyy? Kerro näistä meille kommenteissa.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä