Hyppää pääsisältöön

Belka ja Strelka kävivät avaruudessa ennen Juri Gagarinia

Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka
Avaruuskoirat Belka ja Strelka Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka Kuva: Sputnik / Lehtikuva belka ja strelka

Neuvostoliitto laukaisi vuonna 1957 maata kiertävälle radalle ensimmäisen tekokuun Sputnikin. Kuukausi Sputnikin jälkeen avaruuteen ammuttiin Laika-koira, joka oli ensimmäinen elävä olento avaruudessa. Länsimaissa Laikan kohtalosta oltiin hyvin huolissaan, ja vaikka neuvostoliittolaiset uskottelivat muuta, Laika kuoli pian raketin ampumisen jälkeen stressiin ja kuumuuteen. Mutta kolme vuotta myöhemmin Belka ja Strelka -koirat palasivat turvallisesti takaisin avaruuslennolta.

Laikan tapaan Strelka ja Belka olivat moskovalaisia katukoiria. Katukoiria pidettiin parempina ehdokkaina avaruuslennoille kuin lemmikkikoiria. Katukoirien uskottiin mm. kestävän stressiä paremmin kuin turvallisissa oloissa kasvaneiden lemmikkikoirien. Tärkeä kriteeri avaruuskoiralle oli myös pieni koko. Narttukoiria pidettiin soveliaampina avaruuslennoille kuin uroksia.

Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat joutuivat kovaan koulutukseen. Koiria harjoitettiin erilaisissa simulaatiotesteissä, jotka jäljittelivät raketin laukaisua. Lisäksi niitä totutettiin vähitellen olemaan yhä pienemmmässä ja pienemmässä tilassa, sillä niiden piti tottua olemaan pitkään paikallaan ja avaruuspuvussa.

Belka ja Strelka ammuttiin avaruuteen 19. elokuuta vuonna 1960. Seuraavana päivänä koirien kapseli laskeutui turvallisesti maahan. Belka ja Strelka olivat siten ensimmäisiä eläviä olentoja, jotka palasivat maata kiertävältä radalta elävinä takaisin. Ne eivät tosin saaneet aivan yksin tätä kunniaa, sillä lennolla oli mukana myös mm. muutama kymmenen hiirtä ja pari rottaa.

Oleg Gazenko esittelee Belka ja Strelka -avaruuskoiria
Strelka ja Belka Oleg Gazenko esittelee Belka ja Strelka -avaruuskoiria Kuva: Aleksandr Nevezhin/Sputnik/Lehtikuva gazenko

Belkan ja Strelkan sekä muiden neuvostoliittolaisten avaruuskoirien lennoilla valmistauduttiin ensimmäiseen ihmisen avaruuslentoon. Kahdeksan kuukautta Belkan ja Strelkan jälkeen maata kiertävällä radalla kiersi Juri Gagarin, josta tuli lentonsa jälkeen suuri sankari kaikkialla maailmassa. Myös Belka ja Strelka saivat osansa julkisuudesta ja suosiosta. Niitä esiteltiin erilaisissa tilaisuuksissa, ja ne ovat saaneet kuvansa mm. postimerkkeihin.

Belka ja Strelka eivät kuitenkaan vierailleet Suomessa kuten Gagarin teki pian lentonsa jälkeen.

Strelka sai myöhemmin puoli tusinaa pentua yhdessä Pushok-nimisen uroksen kanssa. Myös Pushok osallistui avaruusohjelmaan, mutta se oli mukana ohjelmaan liittyvissä kokeissa vain maan pinnalla, eikä koskaan päässyt avaruuteen.

Strelkan ja Pushokin yksi pennuista oli nimeltään Pushinka. Vuonna 1961 Neuvostoliiton puoluejohtaja Nikita Hruštšov antoi Pushinkan lahjaksi Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn perheelle.

Koiradiplomatia ei kuitenkaan liennyttänyt suurvaltojen välejä. Seuraavana vuonna Neuvostoliitto ja Yhdysvallat olivat ydinsodan partaalla Kuuban ohjuskriisissä.

Kylmästä sodasta huolimatta Pushinkan ja Kennedyjen Charlie-koiran välille puhkesi romanssi. Sen ansiosta Yhdysvalloissa elää yhä avaruuskoira Strelkan jälkeläisiä.

Kommentit
  • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

    Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

    Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

  • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

    Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

    Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua