Hyppää pääsisältöön

Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa

Idyllit, elegiat, pienet muistot, kukkaset, kehtolaulut, romanssit ja muut niin sanotut karakterikappaleet olivat romantiikan keskeisintä ohjelmistoa läpi 1800-luvun. Niitä sävelsivät kaikki, joskus enemmänkin ansainta- kuin taiteenteon tarkoituksessa, joskus taasen selvästi hetken hurmiossa, inspiraation vallassa. Koulutettujen säveltäjien määrän kasvaessa Suomessa 1800-luvun lopulla myös kotimaisia pieniä karakterikappaleita syntyi kiihtyvään tahtiin – ja niiden joukosta löytyy joitakin todellisia helmiä.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikainen harpisti Anni Kuusimäki on tehnyt uraa myös solistina ja kamarimuusikkona – ja siitä lähtien, kun soitti oman versionsa Oskar Merikannon Idyllistä rajakarjalaisten pitäjäjuhlilla Bomban talolla Nurmeksessa 1995, hän on kartoittanut ohjelmistoaan suomalaisilla kansallisromanttisilla klassikoilla. Niitä on kertynytkin Kuusimäen sovituksina hyvä kokoelma, joka on nyt julkaistu sekä nuottina että Kuusimäen itsensä soittamana levynä. Harppu antaa näille tutuille kappaleilla aivan uuden elämän korostaen niiden haaveellisuutta ja harmonioiden fantasiaa.

Itselleni väsyttävimmät, tavanmukaisen nostalgiset Oskar Merikannon ja Heino Kasken kappaleet löytävät paikkansa muiden joukossa – ja ovat monille musiikinystäville varmasti rakkainta ohjelmistoa. Sitäkin enemmän vaikutun, harpun soinnin kautta, Sibeliuksen pienten helmien, kuten Vanamon tai Neilikan personaallisuudesta tai Palmgrenin Toukokuun yön ja Hannikaisen Debussyn varjokuvan aikalaismodernismista.

Harppu antaa tutulle, sata vuotta vanhalle ohjelmistolle, tuoreen, sopivasti unenomaisen, kesäyöltä tuoksuvan tunnelman. Pianolla joskus arkiseksi jäävät harmoniat soivat ikään kuin voimakkaammin harpunsoittajan käsissä. Kuusimäki liittää albumiinsa upeita suomalaisia luontokuvia, joista etenkin Pekka Ovaskaisen otokset hurmaavat yhdistettynä suomalaiskansallisiin romanttisiin pikkukappaleisiin.

Toinen läpi albumin kulkeva juonne on Eino Leinon, levyn säveltäjien aikalaisen, runous, Elegiasta Nocturnen Ruislinnun lauluun. Äänitys on tehty huolella, harppu soi täyteläisenä ja sivuääniä on hyvin vähän. Hitaahkot tempot ovat perusteltavissa soinnillisin perustein, on makuasia luovatko ne kokonaisuuteen hyvällä vai huonolla tavalla pysähtyneen tunnelman. Minun mielessäni tämä kansallisromanttinen ohjelmisto ja kuvasto on parhaimmillaan tällä tavoin soivana ja paketoituna kokonaisuutena: kiitokset Anni Kuusimäelle, joka antaa sielunsa soida.

“Elegia – Romantic Finnish Music”. - Jean Sibeliuksen, Selim Palmgrenin, Oskar Merikannon, Erkki Melartinin, Toivo Kuulan, Heino Kasken ja Ilmari Hannikaisen kappaleita harpulle sovitettuna. - Anni Kuusimäki, harppu. (Fuga, FUGA-9429)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2017, toimittajana Ville Komppa.