Hyppää pääsisältöön

Oscar-ehdokas Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva tavoittelee kymmentä Jussi-palkintoa tänä iltana

Paula Vesalan tähdittämä Tyttö nimeltä Varpu on yksi ennakkosuosikeista Jussi-gaalassa tänä iltana. Isättömyydestä ja yksinhuoltajan arjesta kertova elokuva on ehdokas kymmenessä kategoriassa. Oscar-ehdokkaanakin ollut käsikirjoittaja-ohjaaja Selma Vilhunen kertoi Ylen Tähtihetkessä syyskuussa, että tarinassa on paljon hänen omia kokemuksiaan.

Äitinsä (Paula Vesala) kanssa elävä 12-vuotias Varpu (Linnea Skog) karkaa pohjoiseen etsimään isäänsä. Lopulta isä löytyy, mutta kohtaaminen ei aivan vastaa Varpun odotuksia.

– Tässä on aika paljon sellaista, mikä on mulle omakohtaista. Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni äidin kanssa, ja olen vauvaikäisenä menettänyt oman isäni. Elokuvassa on paljon mun tunteita ja asetelmia, jotka tulee aika läheltä omaa elämää, Selma Vilhunen sanoo.

Vilhunen on ehdokkaana Jussi-palkinnon saajaksi ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, Paula Vesala taas naissivuosasta. Vesala on myös säveltänyt elokuvaan musiikkia PMMP:n ajoista tutun tuottajan Jori Sjöroosin kanssa.

Varpua esittävä Linnea Skog on ehdolla naispääosa-Jussin saajaksi. Hänen isänsä ja isoisänsä ovat näyttelijöitä, joten hän on saanut seurata ammattia lähietäisyydeltä.

Elokuva on kiertänyt festivaaleilla, ja nuori näyttelijänalku on saanut tottua parrasvaloihin.

– Tuntuu oudolta saada mennä isoihin paikkoihin, kuten elokuvafestivaaleille, koska tulen niin pienestä kylästä, Skog sanoo.

Tyttö nimeltä Varpu palkittiin viime lokakuussa Rooman elokuvafestivaalilla Alice nella Città -sarjan pääpalkinnolla. Lisäksi se voitti parhaan kotimaisen elokuvan palkinnon marraskuussa Oulun elokuvajuhlilla.

Myös Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies on saanut kymmenen Jussi-ehdokkuutta. Gaala nähdään tänä iltana MTV3-kanavalla.

Palkintogaalan dokumenttisarjan kaikki elokuvat ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan:

Muokattu 24.3.2017 klo 17.20: Otsikkoon lisätty "tänä iltana".

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri