Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Scifiä, dekkareita ja Suomisen perhettä – radiodraamaa laidasta laitaan Areenassa

Klassikkokuunnelma Elmon selostajat
Klassikkokuunnelma Elmon selostajat elmo, urheilija

Uutta ja vanhaa draamaa, tunnettuja tekijöitä, rakastettuja näyttelijöitä, palkittuja teoksia. Keräsimme laajan kattauksen, mihin kaikkeen radiodraama taipuu. Kuuntele Icaac Asimovin Järjen voitto, jännitä Peter Hoegin rikossarjan vanavedessä ja luomoudu Kristian Smedsin rehevästä kielestä.

Yle julkaisee verkkoon lähivuosina satoja tunteja omatuotantoista tv- ja radiodraamaa sekä viihdettä

Radiodraaman varaslähtö otettiin helmikuussa, kun klassikkokuunnelmat Elmo, urheilija ja Elmo ja muu maailma julkaistiin Areenaan.


Elmojen jälkeen halusimme näyttää, että mihin kaikkeen radiodraama taipuu. Nyt tarjolla draamaa jokaiseen makuun.

Scifin ystävät pääsevät matkalle tulevaisuuteen Järjen voitto -radiodraaman siivin. Tapahtumapaikkana eksoottinen solaarinen asema 5. Kuunnelma perustuu Isaac Asimovin kirjaan I, Robot. (1985).

Kuva scifikuunnelmaan Järjen voitto.
Järjen voitto perustuu Isaac Asimovin novelliin Reason. Kuva scifikuunnelmaan Järjen voitto. scifikuunnelma järjen voitto.

Tieteiskuunnelma Turvallisuustarkistus pohjautuu Arthur C. Clarken novellin vuodelta 1975. Kertojana on iki-ihana Kyllikki Forssell.

Fröken Smilla ja Susikoski setvivät ja seikkailevat

Lumen taju on neliosainen rikossarja, joka pohjautuu tanskalaisen Peter Hoegin samannimiseen suosittuun romaaniin. Pääosissa loistavat mm. Kristiina Elstelä, Heikki Nousiainen, Leif Wager ja Susanna Haavisto. (1996).

Kuuntele koko sarja tästä.

Tuoreempaa tuotantoa edustaa Tapani Baggen rikoskomedia Kasvot betonissa vuodelta 2006. Asianajaja Onni Syrjänen (Robin Svartström) saa erikoisen toimeksiannon, kun teollisuushallin lattian tuoreesta betonista löytyy kuollut mies. Liikkuuko murhaaja kainalosauvoilla ja toinen jalka kipsattuna? Mukana myös Aku Hirviniemi, Juha Muje, Mika Nuojua, Juha Kukkonen, Pertti Sveholm, Jukka Rasila ja Tarja Keinänen.

Kasvot betonissa on Tapani Baggen kirjoittama kuunnelma
Kasvot betonissa on Tapani Baggen kirjoittama kuunnelma kuvituskuva kuunnelmaan kasvot betonissa

Mauri Sariolan luoma rikoskomisario Susikoski seikkailee kuunnelmassa Musta ilotulitus (1961). Rikas konsuli (Keijo Komppa) kuolee. Onko syyllinen veltto sukulaispoika, deekisylioppilas (Pentti Siimes), epäonnistunut arkkitehtipariskunta vai joku muu? Mauri Sariola aloitti radiokuunnelmien kirjoittamisen 1950-luvulla. Kuusiosaisen sarjan kielenkäyttö tarjoaa herkullisia heijastuksia Sariolan omasta konservatiivisesta ja karskia miehisyyttä vaalivasta arvomaailmasta. Elävässä arkistossa lisää.


Kuuntele koko sarja tästä.

Rikosviihdettä edustaa Vainaja virittää ansa vuodelta 1996. Laura Tervonen (Ritva Valkama) ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja Salmi (Aarre Karén) selvittävät rikoksia.
Vainaja-sarja on Pentti Järvisen radioteatterille kirjoittama ja ohjaama kuunnelmasarja. Sokeain kuunnelmapalkinnon sarja on saanut kahdesti. Vuonna 1995 palkinnon sai Vainaja kaupan päälle ja vuonna 2005 Vainaja ehtii ensin. Nämä palkitut kuunnelmat julkaistaan Areenaan myöhemmin.

Aiheesta lisää

Jäätä, tuiskua ja kylmää viiniä

Kristian Smedsin Jääkuvia kertoo pohjoissuomalaisesta ankarasta elämästä ja saman suvun sukupolvesta toiseen jatkuvasta alistamisen ketjusta. Smedsin kieli on ronskia,rehevää ja runollista. Jääkuvia on Prix Europa voittaja vuodelta 1998.

Kuvituskuva kuunnelmaan Jääkuvia
Kuvituskuva kuunnelmaan Jääkuvia jääkuvia

Ruuhkavuosi on tarina arjesta selviytymisestä. Radiodraama pohjautuu Pauliina Suden samannimiseen kiitettyyn romaaniin. Kolmekymppisellä Minnalla on käsissään kolme projektia: pro gradu, talon rakentaminen maalle ja vauva. Työ, parisuhde, ura ja perhe-elämä asettavat paineita. Huumori kuitenkin keventää raskasta sanomaa. Rooleissa mm. Miitta Sorvali ja Kati Outinen.

Kristiina Wallinin Kotelo kertoo siitä, kuinka yksi asia alkaa hallita ihmisen koko olemassaoloa ja kuinka pakkomielteet vaikuttavat ihmissuhteisiin. Veera (Marjaana Kuusniemi) on jäänyt lapsuutensa vangiksi, Tuomaksen (Riku Korhonen) äiti jään ja lumen lumoihin, isä kadonnut alkoholismin. Tuomaksen pakkomielteenä ovat perhoset. Rooleissa myös Rea Mauranen ja Gustav Wiklund

Nostalgiaa, historiaa ja vanhoja viinejä

Suomisen perheen jakso Lasse näyttäytyy on varsinainen arkistojen aarre, koska se on varhaisin säilynyt Suomisen perheen radiotaltiointi vuodelta 1938. Tässä kuulokuvassa Lasse ei ole suinkaan Suomisen Ollina valloittanut Lasse Pöysti vaan maatalousylioppilasta esittävä Tauno Palo. Kuunnelman lopussa saa nauttia mm. Tauno Palon laulutaidoista .

Mustavalkokuvassa näyttelijä Tauno Palo.
Tauno Palo esiintyi Suomisen perheessä. Mustavalkokuvassa näyttelijä Tauno Palo. Kuva: Yle Tauno Palo

Kun isä poissa -jaksossa Suomisen perhe on uuden edessä, kun perheen isän kuolee. Oikeassa elämässä näyttelijä Yrjö Tuominen menehtyi vuonna 1946, ja samalla jätettiin hyvästit isä-Suomiselle. (1946)

Tuttu Pariston käsikirjoittamaa Suomisen perhettä radioitiin kolmen vuosikymmenen aikana kaikkiaan noin 400 jaksoa, joista tallessa on kymmenen. Lasse Pöystin lisäksi Suomisen perhe -kuunnelmat ja elokuvat nostivat myös perheen Pipsa-tytärtä esittäneen Maire Suvannon yleisön suursuosikeiksi. Tutustu Suomisen perheeseen.

Historiaa havitteleville tarjoillaan Paavo Haavikon radiodraama Viinin kärsimykset Venäjällä 1812. Draamassa Napoleon (Paavo Pentikäinen) marssii hyisessä talvessa, lyötynä miehenä Moskovasta Varsovaan. Viini kärsii talven tuiskussa ja tuulessa, mutta entä ihminen? (1981)

Aapo Junkolan monologissa Lämmön minimi ja maksimi öljynporausinsinööri muistelee elämäänsä maailmalla; työtään, vaimojaan ja vaivojaan. Hyvät viinit pysyvät mielessä, vaimon nimi ei aina. Toivo Mäkelän rehevästi esittämän kertojan rinnalla kulkee tohtori Livingstonen elämän loppuvaiheiden kuvaus Heikki Kahilan asiallisena selostuksena. (1965)

Uutta kuultavaa julkaistaan joka kuukausi

Kevättä kohti mennään ikisuosikki Astrid Lindgrenin tahdissa, kun kuunnelmat Veljeni Leijonamieli ja Peppi Pitkätossu julkaistaan Areenaan 10.4.2017. Lisäksi lapsille luvassa kuunnelmasarja Tätien matkassa vuodelta 1984.

YLE julkaisee lähes kaikki Sokeain kuunnelmapalkintovoittajat Toivotut-sarjassaan. Kuunnelmien julkaiseminen aloitetaan palkinnon 50-vuotisen historian kunniaksi huhtikuussa ja kuukausittain julkaistaan noin kymmenen uutta teosta. Huhtikuussa on palkittujen sarja aloitetaan tuoreimmasta päästä. Mm. massiivinen Täällä pohjantähden alla ja Arto Paasilinnan veikeä Onnellinen mies tulevat kuunneltavaksi heti alkuun. Yli viisi vuotta vanhemman radiodraaman julkaisemisen mahdollistaa Ylen ja tekijänoikeusjärjestöjen välillä sovittu laaja arkistosopimus.

Yleisö voi esittää toiveita mm. nettisivujen, Ylen ohjelmapalautteen tai Yle Areenan some-kanavien kautta tunnisteella #yletoivotut.

Kommentit