Hyppää pääsisältöön

Tuomo & Markus kaupungissa, josta livemusiikki ei koskaan kadonnut

Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs.
Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs. Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs. Kuva: Yle / Jani Mikkonen the belmont

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin bändi esiintyi maaliskuussa South by Southwest -festivaalilla ja sai innostuneen vastaanoton. Texasin Austinissa vuosittain järjestettävässä massiivisessa tapahtumassa perinteinen, orgaaninen livemusiikki erottuu edukseen elektronisen tanssimusiikin ja hiphopin vyöryn keskellä.

Lempeä trooppinen ilta hemmottelee The Belmont -klubin sisäpihalla, ja musadiggarit pakkautuvat lavan eteen. Tuomo & Markus -yhtyeen hienostunut livesointi on kuin tullut kotiin Austiniin. Kuusihenkinen kokoonpano vierailee South by Southwest (SXSW) -festivaalilla ensi kertaa.

Folkin, countryn ja soulin yhdistävää americanaa tulkitsee Tuomon & Markuksen riveissä nyt myös jazztrumpetisti Verneri Pohjola. Pohjolan trumpetti, Tuomo Prättälän koskettimet ja Markus Nordenstrengin kitara punovat bändin jamista orgaanisen keikkakudoksen.

”Musta tuntuu että tässä kaupungissa livemusa ei ole koskaan kadonnut mihinkään. Amerikassa kauttaaltaan on säilynyt kitaravetoinen musa ja sen markkinat. Maanantaina oli hauskaa kun soitin täällä keikalla kitarasoolon. Suomessa jengi ei yleensä mitenkään mainittavasti suhtaudu kitarasooloihin. Täällä jengi rakastaa nimenomaan kitarasooloja”, Nordenstreng hymyilee.

Tuomo & Markus esiintyvät
Tuomo & Markus esiintyvät Kuva: Yle / Jani Mikkonen South by Southwest,tuomo & markus
Verneri Pohjola soittaa trumpettia
Verneri Pohjola soittaa trumpettia Kuva: Yle / Jani Mikkonen trumpetisti,Verneri Pohjola
Tuomo & Markus esiintyvät
Tuomo & Markus esiintyvät Kuva: Yle / Jani Mikkonen South by Southwest,tuomo & markus

Tuomon & Markuksen debyyttilevyn Dead Circlesin tyylikäs retrosoundi kääntyy keikoilla bluesin ja jazzin suuntaan. Sekoitus tuntuu tuoreelta maailmassa, jossa musiikin tyylilajit ovat yhä kapeammissa muoteissa ja yhä korkeampia muureja rakennetaan genrejen ja vaikkapa yhteiskuntien välille. Tuomo & Markus vastustaa korkeita muureja.

”Meidän musassa vahvin pohja on americanassa ja singer-songwriter-perinteessä. Ehkä meille tärkeimmät yhdistävät tekijät ovat Bob Dylan ja The Band. Countryn, soulin, bluesin ja jazzin välillä ei kuitenkaan ole niin selkeät rajat. Esimerkiksi The Bandin musassa ne kaikki ovat läsnä. Näitä kaikkia vaikutteita tuntuu tosi luontevalta sekoittaa toisiinsa. Ei kannata tehdä liian tiukkoja raja-aitoja itselleen – mitä biiseissä saa olla ja mitä ei”, Prättälä sanoo.

Tuomo Prättälä (vas.) ja Markus Nordenstreng ehtivät kiireisen Austinin-viikkonsa aikana käymään myös vaateostoksilla.
Tuomo Prättälä (vas.) ja Markus Nordenstreng ehtivät kiireisen Austinin-viikkonsa aikana käymään myös vaateostoksilla. Kuva: Yle / Jani Mikkonen south by southwest

Dave Lindholm esiintyi SXSW:ssa 1990

Austinilaiset pitävän kotipaikkaansa maailman livemusiikin pääkaupunkina. Normaalina arki-iltana kaupungissa esiintyy kymmeniä bändejä ja artisteja. Lauluntekijä Willie Nelson on kotoisin Austinin ja Dallasin väliltä Abbottin pikkukylästä. 83-vuotias legenda esiintyy edelleen rodeotapahtumissa sadoille tuhansille ihmisille, ja hän olisi monen texasilaisen mielestä ollut paljon parempi vaihtoehto presidentiksi kuin Donald Trump.

Markus Nordenstreng ja Tuomo Prättälä seisovat seinän edessä.
Markus Nordenstreng (vas.) ja Tuomo Prättälä ehtivät käymään Austinissa myös legendaarisen texasilaisen Willie Nelsonin keikalla. Markus Nordenstreng ja Tuomo Prättälä seisovat seinän edessä. Kuva: Yle / Jani Mikkonen tuomo & markus

Vaikka Texas on kuuluisa bluesista ja countrystaan, myös esimerkiksi elektroninen popmusiikki ja hiphop pumppaavat monikulttuurisen kaupungin klubeilla. SXSW toi kaupunkiin viikon ajaksi yli 2000 livebändiä. Tapahtuma on aina ollut kansainvälinen – esimerkiksi Dave Lindholm esiintyi tapahtumassa jo 1990. Viime vuosina SXSW:ssa ovat suomalaisbändeistä esiintyneet esimerkiksi Steve’n’Seagulls, Satellite Stories, Peppina, Pertti Kurikan Nimipäivät, Hexvessel ja K-X-P. Tapahtumassa on musiikkiosuuden lisäksi nopeasti kasvava teknologiaosuus sekä merkittävä elokuvafestivaali.

”Tää on kiinnostava mesta, liberaali keidas keskellä erittäin konservatiivista Amerikkaa. Austinilaiset myös suhtautuvat historiallisesti erittäin ennakkoluulottomasti musaan. Luin esimerkiksi Bruce Springsteenin uudesta elämäkerrasta, että ensimmäinen suuri keikka jonka hän kävi soittamassa ennen Born To Run -levyn ilmestymistä oli täällä yli tuhannen ihmisen keikkapaikassa Armadillo World Headquartersissa, joka oli ihan täynnä jengiä. Sitä ennen hän oli soittanut 30-40 hengen klubeissa. Toisaalta tässä kaupungissa on vahva garage rock -menneisyys, esim. 60-luvulla täällä vaikutti isosti The 13th Floor Elevators”, Nordenstreng luettelee.

Skip Facebook iframe

Japanilaisille Tuomo Prättälä on jo tuttu

Tuomo & Markus hakee SXSW:n kautta amerikkalaista julkaisijaa Dead Circles –albumilleen. Kansainvälinen tapahtuma vilisee amerikkalaisen ja eurooppalaisen musiikkiväen lisäksi esimerkiksi japanilaisia, joille Tuomon ensimmäinen soololevy on tuttu. My Thing on julkaistu Japanissa, ja Don’t Take It Too Hard -biisi soi radiokanavilla pitkään.

Amerikan-reissullaan bändi esiintyi myös New Yorkissa, ja yhtye aikoo palata itärannikolle kesäkuun lopussa Massachusettsin Solid Sound -festivaalille, ja toivon mukaan myös syksyllä takaisin jos ja kun levy saadaan julkaistua.

Tässä vaiheessa yhtyeen soundi herättänyt Jenkeissä suurta kiinnostusta, mutta klubikeikkojen arki on edelleen se tavallinen tarina. The Belmontin lisäksi bändi esiintyi tapahtuman alkaessa pienessä Swan Dive -klubissa. ”Odotukset oli aika nollassa keikalla, koska se oli vain puolen tunnin veto mestassa jossa ei ollut mitään soundcheckiä. Mä olin vielä kolme minuuttia ennen lavalle menoa siirtämässä meidän autoja, koska niitä oltiin hinaamassa pois. Poliisit tulivat ilmoittamaan, että noi autot täytyy siirtää nyt. Kesken keikan ei kuitenkaan täytynyt lähteä siirtämään, että sikäli oli ihan nastaa. Mut vastaanotto oli tosi jees, siellä oli hyvin jengiä Japania ja Brasiliaa myöten”, Nordenstreng nauraa.

 • Bryan Adams - uskallatko uusiutua, kysyy Levylautakunta

  Viikon levyuutuudet järjestykseen Levylautakunnassa

  Oikeaa soittoa arvostavaa porukkaa oli kuuntelemassa uutuuksia Levylautakunnassa. Arvionsa antoivat Oliver-yhtyeestä Jari Väyliö ja artistitulokas Leo, sekä Radio Suomesta Jyrki Koskenseppä. Tulos ja kommentit 1.Laura Moisio: Keltaiset verhot 26 pistettä (Laura Moisio) Jari: Multa vietiin aseet heti, tää on juuri sitä, mistä pidän musiikissa.

 • Kuinka helppoa olikaan hermostuttaa kaikki! Avaruusromua 22.10.2017

  Miltä kuulostaa neljällä vanhalla Casiolla tehty musiikki?

  Ne olivat laitteita, joilla oli helppo saada läheiset raivon partaalle. Niissä oli usein normaalia pienempi pianokoskettimisto, jonkin verran automatiikkaa ja melko hupaisia soundeja. Ne olivat pieniä muovisia kosketinsoittimia. Varsinkin 1980- ja 90-luvuilla niihin törmäsi siellä täällä. Useimmiten niiden nimi oli Casio. Miltä kuulostaa neljällä vanhalla Casiolla tehty musiikki? Entä kun musiikkia tehdään kolmella rikkakasvilla? Miltä kuulostavat pujo, hevonhierakka ja pelto-ohdake? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Post Malonen traaginen ghettomelankolia ui ihon alle Levylautakunnassa

  Jonna Tervomaa ja Jussi Jaakonaho Levylautakunnassa

  Viikon levyuutuuksissa puhutti tunnelma, tunnettavuus, perinne ja vaikutteet. Kuunneltavana oli mm. maailman tällä hetkellä kuunnelluin biisi, suomalainen debyytti ja menestynyt vientituote. Levylautakunnassa uudelle musiikille altistettiin artistit Jonna Tervomaa ja Jussi Jaakonaho sekä Ylen toimittaja Juha Blomberg. Pisteet ja kommentit 1.

 • Taas matkalla! Avaruusromua 15.10.2017

  Avaruusromussa matkaillaan omatoimisesti ja uhkarohkeasti.

  Onko Berliini Euroopan olohuone? Miltä kuulostavat Schönhauser Allee tai Mehringdamm? Mitä japanilainen äänitaiteilija kuuli Turkissa? Miksi espanjalainen elokuvaohjaaja viihtyy Pamir-vuoristossa? Miksi hakeutua soittamaan hylättyyn varastoon Islannissa? Tai 700 vuoden ikäiseen englantilaiseen kirkkoon? Mitä kreikkalainen säveltäjä kuuli matkallaan maailman ympäri? Avaruusromussa matkaillaan omatoimisesti ja uhkarohkeasti. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.