Hyppää pääsisältöön

Tuomo & Markus kaupungissa, josta livemusiikki ei koskaan kadonnut

Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs.
Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs. Tuomo & Markus eli Miikka Paatelainen (vas.), Verneri Pohjola, Markus Nordenstreng, Juho Viljanen, Tuomo Prättälä ja Jere Ijäs. Kuva: Yle / Jani Mikkonen the belmont

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin bändi esiintyi maaliskuussa South by Southwest -festivaalilla ja sai innostuneen vastaanoton. Texasin Austinissa vuosittain järjestettävässä massiivisessa tapahtumassa perinteinen, orgaaninen livemusiikki erottuu edukseen elektronisen tanssimusiikin ja hiphopin vyöryn keskellä.

Lempeä trooppinen ilta hemmottelee The Belmont -klubin sisäpihalla, ja musadiggarit pakkautuvat lavan eteen. Tuomo & Markus -yhtyeen hienostunut livesointi on kuin tullut kotiin Austiniin. Kuusihenkinen kokoonpano vierailee South by Southwest (SXSW) -festivaalilla ensi kertaa.

Folkin, countryn ja soulin yhdistävää americanaa tulkitsee Tuomon & Markuksen riveissä nyt myös jazztrumpetisti Verneri Pohjola. Pohjolan trumpetti, Tuomo Prättälän koskettimet ja Markus Nordenstrengin kitara punovat bändin jamista orgaanisen keikkakudoksen.

”Musta tuntuu että tässä kaupungissa livemusa ei ole koskaan kadonnut mihinkään. Amerikassa kauttaaltaan on säilynyt kitaravetoinen musa ja sen markkinat. Maanantaina oli hauskaa kun soitin täällä keikalla kitarasoolon. Suomessa jengi ei yleensä mitenkään mainittavasti suhtaudu kitarasooloihin. Täällä jengi rakastaa nimenomaan kitarasooloja”, Nordenstreng hymyilee.

Tuomo & Markus esiintyvät
Tuomo & Markus esiintyvät Kuva: Yle / Jani Mikkonen South by Southwest,tuomo & markus
Verneri Pohjola soittaa trumpettia
Verneri Pohjola soittaa trumpettia Kuva: Yle / Jani Mikkonen trumpetisti,Verneri Pohjola
Tuomo & Markus esiintyvät
Tuomo & Markus esiintyvät Kuva: Yle / Jani Mikkonen South by Southwest,tuomo & markus

Tuomon & Markuksen debyyttilevyn Dead Circlesin tyylikäs retrosoundi kääntyy keikoilla bluesin ja jazzin suuntaan. Sekoitus tuntuu tuoreelta maailmassa, jossa musiikin tyylilajit ovat yhä kapeammissa muoteissa ja yhä korkeampia muureja rakennetaan genrejen ja vaikkapa yhteiskuntien välille. Tuomo & Markus vastustaa korkeita muureja.

”Meidän musassa vahvin pohja on americanassa ja singer-songwriter-perinteessä. Ehkä meille tärkeimmät yhdistävät tekijät ovat Bob Dylan ja The Band. Countryn, soulin, bluesin ja jazzin välillä ei kuitenkaan ole niin selkeät rajat. Esimerkiksi The Bandin musassa ne kaikki ovat läsnä. Näitä kaikkia vaikutteita tuntuu tosi luontevalta sekoittaa toisiinsa. Ei kannata tehdä liian tiukkoja raja-aitoja itselleen – mitä biiseissä saa olla ja mitä ei”, Prättälä sanoo.

Tuomo Prättälä (vas.) ja Markus Nordenstreng ehtivät kiireisen Austinin-viikkonsa aikana käymään myös vaateostoksilla.
Tuomo Prättälä (vas.) ja Markus Nordenstreng ehtivät kiireisen Austinin-viikkonsa aikana käymään myös vaateostoksilla. Kuva: Yle / Jani Mikkonen south by southwest

Dave Lindholm esiintyi SXSW:ssa 1990

Austinilaiset pitävän kotipaikkaansa maailman livemusiikin pääkaupunkina. Normaalina arki-iltana kaupungissa esiintyy kymmeniä bändejä ja artisteja. Lauluntekijä Willie Nelson on kotoisin Austinin ja Dallasin väliltä Abbottin pikkukylästä. 83-vuotias legenda esiintyy edelleen rodeotapahtumissa sadoille tuhansille ihmisille, ja hän olisi monen texasilaisen mielestä ollut paljon parempi vaihtoehto presidentiksi kuin Donald Trump.

Markus Nordenstreng ja Tuomo Prättälä seisovat seinän edessä.
Markus Nordenstreng (vas.) ja Tuomo Prättälä ehtivät käymään Austinissa myös legendaarisen texasilaisen Willie Nelsonin keikalla. Markus Nordenstreng ja Tuomo Prättälä seisovat seinän edessä. Kuva: Yle / Jani Mikkonen tuomo & markus

Vaikka Texas on kuuluisa bluesista ja countrystaan, myös esimerkiksi elektroninen popmusiikki ja hiphop pumppaavat monikulttuurisen kaupungin klubeilla. SXSW toi kaupunkiin viikon ajaksi yli 2000 livebändiä. Tapahtuma on aina ollut kansainvälinen – esimerkiksi Dave Lindholm esiintyi tapahtumassa jo 1990. Viime vuosina SXSW:ssa ovat suomalaisbändeistä esiintyneet esimerkiksi Steve’n’Seagulls, Satellite Stories, Peppina, Pertti Kurikan Nimipäivät, Hexvessel ja K-X-P. Tapahtumassa on musiikkiosuuden lisäksi nopeasti kasvava teknologiaosuus sekä merkittävä elokuvafestivaali.

”Tää on kiinnostava mesta, liberaali keidas keskellä erittäin konservatiivista Amerikkaa. Austinilaiset myös suhtautuvat historiallisesti erittäin ennakkoluulottomasti musaan. Luin esimerkiksi Bruce Springsteenin uudesta elämäkerrasta, että ensimmäinen suuri keikka jonka hän kävi soittamassa ennen Born To Run -levyn ilmestymistä oli täällä yli tuhannen ihmisen keikkapaikassa Armadillo World Headquartersissa, joka oli ihan täynnä jengiä. Sitä ennen hän oli soittanut 30-40 hengen klubeissa. Toisaalta tässä kaupungissa on vahva garage rock -menneisyys, esim. 60-luvulla täällä vaikutti isosti The 13th Floor Elevators”, Nordenstreng luettelee.

Skip Facebook iframe

Japanilaisille Tuomo Prättälä on jo tuttu

Tuomo & Markus hakee SXSW:n kautta amerikkalaista julkaisijaa Dead Circles –albumilleen. Kansainvälinen tapahtuma vilisee amerikkalaisen ja eurooppalaisen musiikkiväen lisäksi esimerkiksi japanilaisia, joille Tuomon ensimmäinen soololevy on tuttu. My Thing on julkaistu Japanissa, ja Don’t Take It Too Hard -biisi soi radiokanavilla pitkään.

Amerikan-reissullaan bändi esiintyi myös New Yorkissa, ja yhtye aikoo palata itärannikolle kesäkuun lopussa Massachusettsin Solid Sound -festivaalille, ja toivon mukaan myös syksyllä takaisin jos ja kun levy saadaan julkaistua.

Tässä vaiheessa yhtyeen soundi herättänyt Jenkeissä suurta kiinnostusta, mutta klubikeikkojen arki on edelleen se tavallinen tarina. The Belmontin lisäksi bändi esiintyi tapahtuman alkaessa pienessä Swan Dive -klubissa. ”Odotukset oli aika nollassa keikalla, koska se oli vain puolen tunnin veto mestassa jossa ei ollut mitään soundcheckiä. Mä olin vielä kolme minuuttia ennen lavalle menoa siirtämässä meidän autoja, koska niitä oltiin hinaamassa pois. Poliisit tulivat ilmoittamaan, että noi autot täytyy siirtää nyt. Kesken keikan ei kuitenkaan täytynyt lähteä siirtämään, että sikäli oli ihan nastaa. Mut vastaanotto oli tosi jees, siellä oli hyvin jengiä Japania ja Brasiliaa myöten”, Nordenstreng nauraa.

 • Riemastuttava erobiisi - mahdottomassa tehtävässä onnistuu Eteläranta

  Kaija Kärkinen ja Jukka Haarma uutuuslevyjä arvioimassa

  Paljon huomiota sanoituksiin kiinnitti viikon Levylautakunta. Laulujen aiheet liikkuvat sisällissodasta vapaasukelluksen kautta katkeraan eroon. Uutta musiikkia arvoimassa laulaja, sanoittaja, näyttelijä sekä Teosto ry:n hallituksen jäsen Kaija Kärkinen, emeritus-musiikkipäällikkö Jukka Haarma ja toimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

  Pyhimys ja M arvioivat levyuutuuksia

  Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Koko todellisuus on evoluutiota! Avaruusromua 11.3.2018

  Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt!

  Kaikki on tapahtumien kehittymistä ajassa, kirjoittaa brittiläinen tiedemies Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys. Se on jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä. Samaa voidaan sanoa musiikista: sen luomisesta ja esittämisestä. Suomalainen konemuusikko Sebastian ”Kebu” Teir palkittiin äskettäin saksalaisella Schallwelle-elektronimusiikkipalkinnolla. Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt! Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua