Hyppää pääsisältöön

Uhkeaa sinfonista hehkua à la Richard Strauss

Richard Straussia voi hyvin pitää 1900-luvun alkupuolen säkenöivimpänä orkesterisäveltäjänä, vaikka hän siirtyikin sinfonikosta oopperasäveltäjäksi. Straussin oopperoiden, etenkin Salomen, Elektran ja Ruusuritarin orkesteriosuudet ovat aikansa upeinta sinfonista taidetta; etenkin Elektraa voi pitää lähes yhtä paljon sinfonisena oopperana kuin oopperamaisena sinfoniana. Elektra, joka aikanaan hullaannutti aikansa modernistit taidelajista riippumatta, oli suurelle yleisölle vaikea teos, ja ehkäpä sen vuoksi siitä ei koskaan tehty erillisistä orkesterisarjaa konserttikäyttöön. Nyt epäkohta on korjaantunut, aikamme suurimpiin Strauss-tulkkeihin kuuluvan Manfred Honeckin intohimon ajamana.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Elektra ja Rosenkavalier syntyivät peräjälkeen 1909 ja 1911, mutta ovat hyvin kaukana toisistaan: Elektra oli Straussin atonalisuutta hipovan modernistisen vaiheen huipennus, Ruusuritari taasen sen tietoinen vastakohta, oman aikansa “Mozart-ooppera”. Elektran, murhan ja kuoleman jälkeen Ruusuritarin wiener-valssit ja hehkuva Octavianin ja Sophien rakkaustarina muodostavat sellaisen parin, jossa pimeydestä ja ahdistuksesta todellakin noustaan valoon ja onneen.

Manfred Honeck on niitä onnellisia kapellimestareita, jotka saivat kypsyä taiteilijoina kukkaansa orkesterimuusikkona, Honeck vieläpä niinkin hyvässä koulussa kuin Wienin filharmonikoissa ja Wienin valtionoopperassa. Kapellimestariksi sittemmin muun muassa Tukholmassa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina kasvanut Honeck on toiminut vuodesta 2008 Pittsburghin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Pittsburghilaisten kanssa on sytnyyt myös useita palkittuja ja kehuttuja levyjä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suuresta orkesteriohjelmistosta.

Uusi Strauss-levy asettuu jatkumoon upeasti: Artur Rodzinskin sovittama Ruusuritari-sarja vuodelta 1944 saa rinnalleen Honeckin suunnitteleman ja tsekkiläisen Tomáš Illen toteuttaman Elektra-sarjan. Pittsburghin sinfoniaorkesterin uhkea sointi, onnistunut monikanavaäänitys ja Honeckin erinomainen taiteellinen visio tekevät levystä lähes nappisuorituksen, jonka myötä Straussin oopperoiden sinfonisuus pääsee täydellisesti loistamaan.

Richard Strauss: Elektra-sarja (sov. Manfred Honeck ja Tomáš Ille); Ruusuritari-sarja (sov. Artur Rodzinski). - Pittsburghin sinfoniaorkesteri, joht. Manfred Honeck

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2017, toimittajana Ville Komppa.