Hyppää pääsisältöön

Vakuuttava lounaissaksalaisen lauluyhtyeen Suomi-levy

Lounais-Saksan radion eli SWR:n Vokalensemblen uudella levyllä luodataan uutta suomalaista kuoromusiikkia ryyditettynä parilla Sibelius-klassikolla. Julkaisu lunastaa oman arvokkaan paikkansa Uusissa levyissä SWR:n oman tilauksen, viime vuonna valmistuneen Einojuhani Rautavaaran Orpheus singt -teoksen myötä. Mutta erinomaisia ovat myös Kaija Saariahon ja Riikka Talvitien aistikkaat sävellykset, jotka soivat lounaissaksalaisittain hyvin aistillisina.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Suomen kieli taipuu Marcus Creedin johtamalta SWR Vokalensembleltä yllättävän hyvin, mitä nyt ärrät ovat turhan liudentuneita, ällät lyhyitä ja leveitä ja muutama soinnillinen ässä on lipsahtanut mukaan saksalaiseen tyyliin. Sibeliuksen kirjoittamia rytmejä on seurattu kieli keskellä suuta, mihin toki tottuu nopeasti, vaikka paikoin olisi toivonut pientä vapautta sanarytmeissä. Rakastavan harmoniat, jotka ovat suomalaisille kovin tuttuja, kuulostavat mielenkiintoisella tavalla erilaisilta. Levyn päättävä Finlandia tuskin on koskaan resonoinut tämän puhtaammin. Kaikkiaan on mukavaa kuulla tätä tuttua musiikkia myös muiden kuin suomalaisten esittämänä.

Samaa voi sanoa kahdesta muusta levyn suomenkielisestä teoksesa: Riikka Talvitien Kuun Kirje Eeva-Liisa Mantereen tekstiin on oivallinen unenomaisessa, pahaenteisen rajamailla hiipivässä leikkisyydessään; Jukka Linkolan Kalevalla leikittelevä Mieliteko on jos mahdollista vieläkin hauskempi saksalaisten ammattilaisten laulamana.

Kaija Saariahon aistillinen Nuits adieux saa SWR Vokal Ensembleltä, rutinoituneelta uuden musiikin spesialistikokoonpanolta upean tulkinnan. Nuits adieux eli Yölliset jäähyväiset Jacques Roubaud’n ja Honoré de Balzacin teksteihin maistelee ja soi notturnaalisissa tunnelmissa, tuoksujen, vokaalien, konsonanttien, hengityksen, huokailun ja huohutuksen vaihtuessa puhtaasti ja varmasti intonoituihin harmonioihin.

Einojuhani Rautavaaran laajaa ja korkealuokkaista kuorotuotantoa on tällä Suomi-levyllä kolmen teoksen verran. Canticum Mariae virginis vuodelta 1978 soi hivenen rapeammin kuin olen tottunut; lounaissaksalaisten koulutettujen äänten kiinteys ja ydin tuo polyfonian ja maisemaa luovien sävelkenttien yhteiseloon tietynlaista soittimellisuutta. Vuoden 1993 Canción de nuestro tiempo Federico García Lorcan teksteihin todella soi meidän aikamme sykettä ja tuskaa. Viime vuonna, juuri ennen säveltäjän kuolemaa SWR Vokalensemblelle tilaustyönä valmistunut Opheus singt Rainer Maria Rilken Oprheus-sonetteihin sulkee Rautavaaran elämänympyrän ammentaen materiaalia 50-luvun alkupuolelta. Polyfoninen, perinteinen mutta vapaasti assosioiva teos on vakuuttava kirsikka lounaissaksalaisessa Suomi-kakussa.

“Finland”. - Jean Sibelius: Rakastava; Finlandia. Kaija Saariaho: Nuits adieux. Riikka Talvitie: Kuun Kirje. Jukka Linkola: Mieliteko. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Canción de nuestro tiempo; Orpheus singt. - SWR Vokalensemble, joht. Marcus Creed. (SWR Classic, SWR19031CD)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2017, toimittajana Ville Komppa.