Hyppää pääsisältöön

Kirje lukijalle: kuulumisia ja yliluonnollisia kokemuksia. Ynnä muuta. Eikä siinä vielä kaikki! Eikun olikin jo kaikki siinä. <em>(Kylläpä aika rientää!)</em>

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Kirje lukijalle: kuulumisia ja yliluonnollisia kokemuksia. Ynnä muuta. Eikä siinä vielä kaikki! Eikun olikin jo kaikki siinä. (Kylläpä aika rientää!)

Hai.

Mitä kuuluu?

Minulle kuuluu älyttömän hyvää! Paitsi polvet tuli äkkiä itsistään kipeiksi, niin kipeiksi kuin olisi juonut ayahuascaa tai mitä lie terpentiiniä ja sitten kaasupäissään tapellut ja paininut ratapihalla Jugoslavian mafialaisten kanssa amerikkalaista backyard wrestlingiä (sitä missä aikuiset miehet yhteisesti sovitulla, tietyllä takapihalla kaljakännissä hakkaavat toisiaan auton pölykapseleilla, potkukelkoilla, jerrykannuilla, ruukistaan irti kiskotuila - tai ei-irtikiskotuilla - begonioilla, jne.

(Ratapiha kun käsittääkseni on sepeliä, niin se ei ole hyvä paikka painia ja tapella, luulisin. Ainakaan polvimielessä. Eikä backyard wrestling-mielessäkään.)

Ja muitakin vastoinkäymisiä kuin polvet, on! Lyhyyden tähd. luettelen vain tämänpäiväiset.

Hahmottelen ne kahteen pääryhmään, ja aliryhmiin niissä, täten:

A - Sisätilavastoinkäymiset

-Pienet

-Isot

-Vaikeasti hahmotettavat

B - Ulkotilavastoinkäymiset

-Pienet

-Isot

-Vaikeasti luokiteltavat

Alkaa.

A: Sisätilavastoinkäymiset

-Pienet

1. Jonkun koira haukkui pihalla. Mutta kolmikerroslasien ansiosta joutui pinnistelemään että kuuli sen. Ärsyttävä jap jap jap. (Mutta eniten ärsytti se, kun tuli monesti aina se kolme, että jap jap jap. Ja taas, jap jap jap. Niin monen kolmen sarjan jälkeen tulikin vain: jap jap - . Ja sitten siinä odotat että tulisi se puuttuva jap niin ei tule! Kiusalla!!

-Isot

Yöllä näin unta, jossa näin unta. Ihan oikeasti tapahtui tämä siis, näin sisäkkäiset unet. Mutta en muista mitä unta siinä unen unessa näin. Tavallaan siis yksi uni viety! Jo ennen kuin edes päivä alkanut oli!

2. Herätessä luulin että on lauantai. Olikin jo sunnuntai. Yksi päivä viety tältä! Jo t*o*i*n*e*n vienti-asia samana päivänä!

3. Mutta olipa päivä ja uni mikä hyvänsä, heräsin virkeänä.

Olisin tahtonut nukkua vielä! Mutta eipä auttanut, kun ei pystynyt! Liian aikaisin mennyt nukkumaan edellisenä iltana, kaikki uni jo käytetty! Toista tuntia tärväytyi yrittäessä lisä-nukkua. Eikä unta annettu! Ei minuuttiakaan!

Aivan kuin härnätäkseen!

Petetty olo siitä vieläkin, tällä!

4. Suihkuhuoneessa laitoin rasvaa kuivaan kohtaan.

Tuubin jengat sellaiset, että koko ajan menee se korkki vinoon. Vaikka 400 kertaa yrität rauhallisesti laittaa oikeille jengoille.

Miten voi lääkevoideteollisuus - sentään insinöörejä ja lääkäreitä ja kemistejä he - kuvitella, ettei minulla ole mitään tärkeämpää tekemistä tässä elämässä, kuin pyöritellä kirot. voidetuubin korkkea oikean käden etu-ja keskisormen välissä edestakaisin, koettaen saada vasemmassa käd. pidetyn voidetuubin jenkoja “ottamaan” korkki oikeassa asennossa.

5. Suihkuhuoneesta tullessa joku paperi, kuitti vissiin tarttui oikean jalan jalkapohjaan!

Mietin, että irrotanko, vai odotanko, että kun jalka kuivaa, irtoaa itsestään.

Ei huvittanut hyppeä yhdellä jalalla, (kun voi liukastua ja pää katketa -ja kuka muka senkin korvaa!!) joten odottelin, että jalka kuivaa ja lappu irtoaa itsestään.

Pitkään piti kävellä asunnossa, ennen kuin irtosi se. Ehti tulla kylmä. Kun laitoin paidan, niin vielä myöhemminkin kylmi selästä, lapaluiden välistä. Tuli vähän surullinen olo, kun oli jo niin paljon vastoinkäymisiä, ja vielä kylmi.

6. Vieläkään ei ole löytynyt keksejä, joita kaupasta ostin, mutta joita missään vaiheessa ei löytynyt asunnosta (jossa ei ole käynyt kukaan muu kuin minä), ja jotka eivät olleet kauppaankaan jääneet.

Ei siis olisi voinut ottaa keksiä, jos olisi tehnyt mieli keksiä. Alkoi jännittää, että alkaako nyt tehdä mieli keksiä, justiin kun niitä kyllä teoriassa on, mutta ei tiedä missä! Ihme Schrödingerin keksit! Onneksi ei alkanut tehdä mieli keksejä, vaan banaania, jollaisia sentään oli ja löytyi. Kuorin, pureskelin ja nieleksin 2 banaania.

-Vaikeasti luokiteltavat:

Oli siirretty kelloa muistamatonta unta nähdessäni. Tunti viety tältä, omassa sängyssä älyttömänä ollessa! Kuin veisi puolustuskyvyttömältä tajuttomalta rahat kukkarosta sairaalassa nukutuslääkäri!

Ulkotilavastoinkäymiset

-Pienet

0 kpl

-Isot

Pysäköintiautomaatti ei lukenutkaan kortista lähimaksua, vaikka lupasi!

Meni ainakin 10 min. sen petturiautomaatin kanssa tapellessa.

Pilviä Tampereen iltataivaalla - pilvistä yksi näyttää oikealle kaahaavalta porsaalta, näkyy kärsä, korvat jne.
Pilviä Tampereen iltataivaalla - pilvistä yksi näyttää oikealle kaahaavalta porsaalta, näkyy kärsä, korvat jne. Kuva: Markus Kajo mmxvii pilviä,2017

Tähän mennessä siis menetetty jo:

1 uni

1 päivä

Toista tuntia (nukkumis-yritännän aika)

1 tunti (kellon siirtö)

10 min (petturiautomaattiviive)

Vaikeasti luokiteltavat:

1. Söin töissä kalaa (kiin. 魚). En ole pitkään aikaan syönyt siellä. Niin oli kalaa heillä siellä, ja hyvää! Lohta (鮭魚) oli se 魚.

Mietin, että varmasti ollut monta kertaa hyvää kalaa tarjolla siellä, sillä aikaa kun en ole käynyt syömässä siellä. Ties kuinka monta kalaa menetetty! Ehkä jopa 60!!!

2. Illalla kävin miettimässä kahvilassa, ja join kaakaota. Puhtaalle paidalle tietenkin meni tippa (hepr. טיפה, “tipa”) . Näkyy ikävästi!

Eli päivän saldo illansuuhun saakka taltioituna:

Menetettyjä:

1 uni (navajonkiel. naʼiidzeeł ) Linkki äänitiedostoon. Klikkaa nuolta sanan " naʼiidzeeł " vieressä.

1 päivä (jap. 日)

Toista tuntia (nukkumis-yritännän aika)

1 tunti (arab. ساعة) (kellon siirtö)

10 min (petturiautomaatti)

Ties kuinka monta ( ≤ 60!!!) kalaa! (k. 魚)

Paidan pitöä ainakin yli 1 tai 2 (jap. 一 … 二 ) pvää. (日)

Mutta sitten yliluonteviin kokemuksiin.

1) Tästä ekasta (ja ehkä tokastakin) lähetän kuvan, kun ehdin: Tietty Yliopiston apteekin muovikassisarjan muovikassi on sellainen, että siihen rei’itetty “kantamiskolo” on juuri saman kokoinen ja muotoinen kuin tietyn lasisen saunanoven puisen kahvan pääty ylhäältä katsottuna! Pujottuu paikoilleen täydellisesti! Ei milliäkään ole koko ali, eikä yli. Miten voi olla! Onko asiaa edes tutkittu, mikä on todennäköisyys?!

2) Tietyn taskulampun (Pila GL4 8402F) loppupää on juuri sopivan kokoinen Gatorade-urheilujuoman “varmistinkorkin” laskemiseksi siihen "katoksi", kun lamppu on pöydällä, valopää alaspäin. Edelleen: todennäköisyys - ylimaallinen!!!

3) Kolmas yliluonteva kokemus oli kun ajoin ennen auringonlaskua ja katselin ruskopilviä taivaalla. Mieleen tuli täysin tyhjästä sanat egli ja église. Ensimmäinen on sveitsinsaksaa ja tarkoittaa ahventa, toinen on ranskankieltä ja tarkoittaa kirkkoa. Osuiko joku typpikupla aivon siihen kohtaan, jossa on egl-alkuisia sanoja, vai mikä ne kaksi sanaa heitti mieleeni ihan tyhjästä, kesken iltaruskonajelun, kun ei ollut kirkkoja eikä ahvenia näköpiirissä missään..!? Liekö lopunajan enteitä tuo! Että alkaa loppua muisti, ja heittelee ylimääräisä sanoja ulos, tehdäkseen tilaa.

4) Neljäs yliluonteva kokemus: Nimestä Korovjev tulee mieleen junavaunun pyörä, kun siinä pyörässä pitää olla toisella puolella “lieri”, ettei tipu juna kiskoilta.

5) Viides ylimaallinen kokemus: näin pilven, joka oli kuin porsaan pää sivulta katsottuna. Otin valokuvan. Liitän oheen, kunhan ehdin. Porsaanpää löytyy kuvasta alaoikealta, jostain kultaisen leikkauksen huitteilta - suu auki, kärsä osoittaa oikealle.

6) Ylil. kok: huoltoaseman maassa oli paperinenäliina ihmeellisesti kiertynyt tallautunut niin, että se oli täsmälleen kuin japanin hiragana-kirjaimiston kirjain shi (し) peilikuvana!

Maassa kiertynyt, vääntynyt ja littaantnut paperinenäliina muodostaa japaninkielen hiragana-merkistön shi-merkin peilikuvana.
Maassa kiertynyt, vääntynyt ja littaantnut paperinenäliina muodostaa japaninkielen hiragana-merkistön shi-merkin peilikuvana. Kuva: Markus Kajo mmxvii paperinenäliina

Muuta ei juuri nyt tule mieleen, paitsi eilen oli kaksi (jap. 二 ) migreeniä aika peräkkäin, ja sitten tuli kynnen alle haava paperista, ja nyt on kiroittaminen samanlaista kuin yhtä tassua aristavan koiran kolmiloikkajuoksu. Jap jap jap .

Terveisin!

mk

 • Mielen porvarillinen hämärä

  Tietämättömyyden tuskaa, idiopatian ambivalenssia mietti hän

  Siltä varalta, että joku muu ei tietäisi samat, kuin minä en tiedä, kerron tässä pari kolme esimerkkiä viime aikojen tietämättömyyksistä. Alkaen siitä viikontakaisesta.

 • Mukavia

  Ilon aiheita ja 1 vastoinkäyminen + pari kuvanpahaista

  Niin kuivaa, että kun sitä maistaa, vaistomaisesti ryhti menee kyyryyn kuin kyttäävällä kissalla, hampaat pureutuvat yhteen kuin venäläisten ы-iissä, ja silmät siristyvät ja vettyvät ja sylkirauhasten käyttöastemittari menee ensin oranssille ja lopulta punaiselle.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Jouni Tossavainen: Nykyaikainen kilpaurheilu ei edistä ihmisen terveyttä

  Siinä hetkessä alan kilpailla, kun joku yrittää ohi.

  Porukat lenkkeilevät kuola valuen, kuonot kurtussa ja aivot narikassa. Millä tahansa lenkillä hymyilevä vastaantulija on poikkeus, ystävällinen tervehdys ihme. Tiukka ruumis on aina kauniimpi näky kuin lukeva ihminen. Kirjailija ja runoilija Jouni Tossavainen kirjoitti KulttuuriCocktailille esseen liikunnasta – ja liikkumattomuudesta.

 • Juha Hurme: Viiankiaapa

  Viiankiaapa

  Aapasuo on Suomen pohjoiselle luonnolle ominainen, mutta kömpelölle ja jäykistyneelle karvattomalle apinalle hankalaa maastoa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme on huolestunut Viiankiaavan kohtalosta.

 • Mielen porvarillinen hämärä

  Tietämättömyyden tuskaa, idiopatian ambivalenssia mietti hän

  Siltä varalta, että joku muu ei tietäisi samat, kuin minä en tiedä, kerron tässä pari kolme esimerkkiä viime aikojen tietämättömyyksistä. Alkaen siitä viikontakaisesta.

 • Marjo Niemi: Avuton olo ja pari syytä sille

  Avuton olo ja pari syytä sille

  Viimeisen kahden vuoden aikana olen huomannut ihmisten ja myös itseni väsyvän siihen, että usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin on kutistunut. Kirjoittaa Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti.

 • Riina Katajavuori: Mennään jo naapuriin

  Jemenissä tuoksuu jasmiini. Niin kuin juuri nyt Suomessakin.

  Tajusin olevani eri sukupolvea viimeistään silloin, kun päiväkoti-ikäinen kuopus opetti minulle, että hyvää päivää on somaliaksi Maalin wanaagsan, kirjoittaa Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori.

 • Mukavia

  Ilon aiheita ja 1 vastoinkäyminen + pari kuvanpahaista

  Niin kuivaa, että kun sitä maistaa, vaistomaisesti ryhti menee kyyryyn kuin kyttäävällä kissalla, hampaat pureutuvat yhteen kuin venäläisten ы-iissä, ja silmät siristyvät ja vettyvät ja sylkirauhasten käyttöastemittari menee ensin oranssille ja lopulta punaiselle.

 • Juha Hurme: Puhe valmistuville

  Puheluonnos, jonka voit muokata itsellesi.

  Tähän aikaan vuodesta merkittävä joukko kansalaisia, enimmäkseen siitä nuoremmasta ja lupaavammasta päästä, valmistuu jostakin tutkinnosta. Se on juhlan paikka. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme pitää puheen.

 • Kohtalon isku vyön alle!

  Kohtalon iskuja pikku-ukkojen näkymistä miettii Kajo

  Olin kotona, ja päässä sellainen olo kun päässä kotona on. Että hou, ham! Mitähän tekisin!

 • Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

  Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

  Hukkuuko kaunokirjallisuus epävarman työelämän kiireisiin? Uudessa essee- ja podcast-sarjassa Pietari K. kävi täällä toimittaja ja pätkätyöläinen Pietari Kylmälä tutkii identiteettiään ja lukee puolestasi tolkuttomat kasat kotimaista kirjallisuutta sadan vuoden ajalta.