Hyppää pääsisältöön

Kirje lukijalle: kuulumisia ja yliluonnollisia kokemuksia. Ynnä muuta. Eikä siinä vielä kaikki! Eikun olikin jo kaikki siinä. <em>(Kylläpä aika rientää!)</em>

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Kirje lukijalle: kuulumisia ja yliluonnollisia kokemuksia. Ynnä muuta. Eikä siinä vielä kaikki! Eikun olikin jo kaikki siinä. (Kylläpä aika rientää!)

Hai.

Mitä kuuluu?

Minulle kuuluu älyttömän hyvää! Paitsi polvet tuli äkkiä itsistään kipeiksi, niin kipeiksi kuin olisi juonut ayahuascaa tai mitä lie terpentiiniä ja sitten kaasupäissään tapellut ja paininut ratapihalla Jugoslavian mafialaisten kanssa amerikkalaista backyard wrestlingiä (sitä missä aikuiset miehet yhteisesti sovitulla, tietyllä takapihalla kaljakännissä hakkaavat toisiaan auton pölykapseleilla, potkukelkoilla, jerrykannuilla, ruukistaan irti kiskotuila - tai ei-irtikiskotuilla - begonioilla, jne.

(Ratapiha kun käsittääkseni on sepeliä, niin se ei ole hyvä paikka painia ja tapella, luulisin. Ainakaan polvimielessä. Eikä backyard wrestling-mielessäkään.)

Ja muitakin vastoinkäymisiä kuin polvet, on! Lyhyyden tähd. luettelen vain tämänpäiväiset.

Hahmottelen ne kahteen pääryhmään, ja aliryhmiin niissä, täten:

A - Sisätilavastoinkäymiset

-Pienet

-Isot

-Vaikeasti hahmotettavat

B - Ulkotilavastoinkäymiset

-Pienet

-Isot

-Vaikeasti luokiteltavat

Alkaa.

A: Sisätilavastoinkäymiset

-Pienet

1. Jonkun koira haukkui pihalla. Mutta kolmikerroslasien ansiosta joutui pinnistelemään että kuuli sen. Ärsyttävä jap jap jap. (Mutta eniten ärsytti se, kun tuli monesti aina se kolme, että jap jap jap. Ja taas, jap jap jap. Niin monen kolmen sarjan jälkeen tulikin vain: jap jap - . Ja sitten siinä odotat että tulisi se puuttuva jap niin ei tule! Kiusalla!!

-Isot

Yöllä näin unta, jossa näin unta. Ihan oikeasti tapahtui tämä siis, näin sisäkkäiset unet. Mutta en muista mitä unta siinä unen unessa näin. Tavallaan siis yksi uni viety! Jo ennen kuin edes päivä alkanut oli!

2. Herätessä luulin että on lauantai. Olikin jo sunnuntai. Yksi päivä viety tältä! Jo t*o*i*n*e*n vienti-asia samana päivänä!

3. Mutta olipa päivä ja uni mikä hyvänsä, heräsin virkeänä.

Olisin tahtonut nukkua vielä! Mutta eipä auttanut, kun ei pystynyt! Liian aikaisin mennyt nukkumaan edellisenä iltana, kaikki uni jo käytetty! Toista tuntia tärväytyi yrittäessä lisä-nukkua. Eikä unta annettu! Ei minuuttiakaan!

Aivan kuin härnätäkseen!

Petetty olo siitä vieläkin, tällä!

4. Suihkuhuoneessa laitoin rasvaa kuivaan kohtaan.

Tuubin jengat sellaiset, että koko ajan menee se korkki vinoon. Vaikka 400 kertaa yrität rauhallisesti laittaa oikeille jengoille.

Miten voi lääkevoideteollisuus - sentään insinöörejä ja lääkäreitä ja kemistejä he - kuvitella, ettei minulla ole mitään tärkeämpää tekemistä tässä elämässä, kuin pyöritellä kirot. voidetuubin korkkea oikean käden etu-ja keskisormen välissä edestakaisin, koettaen saada vasemmassa käd. pidetyn voidetuubin jenkoja “ottamaan” korkki oikeassa asennossa.

5. Suihkuhuoneesta tullessa joku paperi, kuitti vissiin tarttui oikean jalan jalkapohjaan!

Mietin, että irrotanko, vai odotanko, että kun jalka kuivaa, irtoaa itsestään.

Ei huvittanut hyppeä yhdellä jalalla, (kun voi liukastua ja pää katketa -ja kuka muka senkin korvaa!!) joten odottelin, että jalka kuivaa ja lappu irtoaa itsestään.

Pitkään piti kävellä asunnossa, ennen kuin irtosi se. Ehti tulla kylmä. Kun laitoin paidan, niin vielä myöhemminkin kylmi selästä, lapaluiden välistä. Tuli vähän surullinen olo, kun oli jo niin paljon vastoinkäymisiä, ja vielä kylmi.

6. Vieläkään ei ole löytynyt keksejä, joita kaupasta ostin, mutta joita missään vaiheessa ei löytynyt asunnosta (jossa ei ole käynyt kukaan muu kuin minä), ja jotka eivät olleet kauppaankaan jääneet.

Ei siis olisi voinut ottaa keksiä, jos olisi tehnyt mieli keksiä. Alkoi jännittää, että alkaako nyt tehdä mieli keksiä, justiin kun niitä kyllä teoriassa on, mutta ei tiedä missä! Ihme Schrödingerin keksit! Onneksi ei alkanut tehdä mieli keksejä, vaan banaania, jollaisia sentään oli ja löytyi. Kuorin, pureskelin ja nieleksin 2 banaania.

-Vaikeasti luokiteltavat:

Oli siirretty kelloa muistamatonta unta nähdessäni. Tunti viety tältä, omassa sängyssä älyttömänä ollessa! Kuin veisi puolustuskyvyttömältä tajuttomalta rahat kukkarosta sairaalassa nukutuslääkäri!

Ulkotilavastoinkäymiset

-Pienet

0 kpl

-Isot

Pysäköintiautomaatti ei lukenutkaan kortista lähimaksua, vaikka lupasi!

Meni ainakin 10 min. sen petturiautomaatin kanssa tapellessa.

Pilviä Tampereen iltataivaalla - pilvistä yksi näyttää oikealle kaahaavalta porsaalta, näkyy kärsä, korvat jne.
Pilviä Tampereen iltataivaalla - pilvistä yksi näyttää oikealle kaahaavalta porsaalta, näkyy kärsä, korvat jne. Kuva: Markus Kajo mmxvii pilviä,2017

Tähän mennessä siis menetetty jo:

1 uni

1 päivä

Toista tuntia (nukkumis-yritännän aika)

1 tunti (kellon siirtö)

10 min (petturiautomaattiviive)

Vaikeasti luokiteltavat:

1. Söin töissä kalaa (kiin. 魚). En ole pitkään aikaan syönyt siellä. Niin oli kalaa heillä siellä, ja hyvää! Lohta (鮭魚) oli se 魚.

Mietin, että varmasti ollut monta kertaa hyvää kalaa tarjolla siellä, sillä aikaa kun en ole käynyt syömässä siellä. Ties kuinka monta kalaa menetetty! Ehkä jopa 60!!!

2. Illalla kävin miettimässä kahvilassa, ja join kaakaota. Puhtaalle paidalle tietenkin meni tippa (hepr. טיפה, “tipa”) . Näkyy ikävästi!

Eli päivän saldo illansuuhun saakka taltioituna:

Menetettyjä:

1 uni (navajonkiel. naʼiidzeeł ) Linkki äänitiedostoon. Klikkaa nuolta sanan " naʼiidzeeł " vieressä.

1 päivä (jap. 日)

Toista tuntia (nukkumis-yritännän aika)

1 tunti (arab. ساعة) (kellon siirtö)

10 min (petturiautomaatti)

Ties kuinka monta ( ≤ 60!!!) kalaa! (k. 魚)

Paidan pitöä ainakin yli 1 tai 2 (jap. 一 … 二 ) pvää. (日)

Mutta sitten yliluonteviin kokemuksiin.

1) Tästä ekasta (ja ehkä tokastakin) lähetän kuvan, kun ehdin: Tietty Yliopiston apteekin muovikassisarjan muovikassi on sellainen, että siihen rei’itetty “kantamiskolo” on juuri saman kokoinen ja muotoinen kuin tietyn lasisen saunanoven puisen kahvan pääty ylhäältä katsottuna! Pujottuu paikoilleen täydellisesti! Ei milliäkään ole koko ali, eikä yli. Miten voi olla! Onko asiaa edes tutkittu, mikä on todennäköisyys?!

2) Tietyn taskulampun (Pila GL4 8402F) loppupää on juuri sopivan kokoinen Gatorade-urheilujuoman “varmistinkorkin” laskemiseksi siihen "katoksi", kun lamppu on pöydällä, valopää alaspäin. Edelleen: todennäköisyys - ylimaallinen!!!

3) Kolmas yliluonteva kokemus oli kun ajoin ennen auringonlaskua ja katselin ruskopilviä taivaalla. Mieleen tuli täysin tyhjästä sanat egli ja église. Ensimmäinen on sveitsinsaksaa ja tarkoittaa ahventa, toinen on ranskankieltä ja tarkoittaa kirkkoa. Osuiko joku typpikupla aivon siihen kohtaan, jossa on egl-alkuisia sanoja, vai mikä ne kaksi sanaa heitti mieleeni ihan tyhjästä, kesken iltaruskonajelun, kun ei ollut kirkkoja eikä ahvenia näköpiirissä missään..!? Liekö lopunajan enteitä tuo! Että alkaa loppua muisti, ja heittelee ylimääräisä sanoja ulos, tehdäkseen tilaa.

4) Neljäs yliluonteva kokemus: Nimestä Korovjev tulee mieleen junavaunun pyörä, kun siinä pyörässä pitää olla toisella puolella “lieri”, ettei tipu juna kiskoilta.

5) Viides ylimaallinen kokemus: näin pilven, joka oli kuin porsaan pää sivulta katsottuna. Otin valokuvan. Liitän oheen, kunhan ehdin. Porsaanpää löytyy kuvasta alaoikealta, jostain kultaisen leikkauksen huitteilta - suu auki, kärsä osoittaa oikealle.

6) Ylil. kok: huoltoaseman maassa oli paperinenäliina ihmeellisesti kiertynyt tallautunut niin, että se oli täsmälleen kuin japanin hiragana-kirjaimiston kirjain shi (し) peilikuvana!

Maassa kiertynyt, vääntynyt ja littaantnut paperinenäliina muodostaa japaninkielen hiragana-merkistön shi-merkin peilikuvana.
Maassa kiertynyt, vääntynyt ja littaantnut paperinenäliina muodostaa japaninkielen hiragana-merkistön shi-merkin peilikuvana. Kuva: Markus Kajo mmxvii paperinenäliina

Muuta ei juuri nyt tule mieleen, paitsi eilen oli kaksi (jap. 二 ) migreeniä aika peräkkäin, ja sitten tuli kynnen alle haava paperista, ja nyt on kiroittaminen samanlaista kuin yhtä tassua aristavan koiran kolmiloikkajuoksu. Jap jap jap .

Terveisin!

mk

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."