Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Saunaliittolaiset Kekkonen ja Hruštšov

On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hrushtshov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä.
Urho Kekkosesta ja Nikita Hruštšovista tuli ystäviä. On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hrushtshov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä. yle tv1

TV1 sunnuntaina 2.4.2017 klo 12.45 - 13.35
Yle Areenassa 30 päivää

On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov olivat. Silti heistä tuli ystäviä.

Toimittaja Arvo Tuomisen ohjaama dokumenttielokuva kertoo miksi ja miten ystävyys syntyi.

Vahvoja vastustajia tiellä

Ensimmäisen kerran Hruštšov ja Kekkonen tapasivat Moskovassa syyskuussa 1955, jolloin kumpikaan ei vielä ollut valtionsa johtaja. Hruštšovilla sekä Kekkosella oli valtapyrkimystensä tiellä vahvoja vastustajia.

NKP:n keskuskomitean ensimmäisellä sihteerillä Nikita Hruštšovilla oli vastassaan pääministeri Nikolai Bulganin, ulkoministeri Vjatšeslav Molotov ja suurin osa puoluejohtoa.

Kekkonen toimi pääministerinä presidentti Juho Kusti Paasikiven aikana, ja päästäkseen presidentiksi hänen tuli voittaa presidentinvaalit.

Nämä kaksi poliitikkoa tunsivat toisiaan kohtaan vaistonvaraista luottamusta ja he päättivät auttaa toinen toistaan.

Nationalisti ja viimeinen kommunisti

Kekkonen oli suomalainen nationalisti ensimmäisen puoliskon elämästään. Lapsuudessaan hän kieltäytyi koulussa opettelemasta venäjää, taisteli kansalaissodassa punaisia vastaan ja teloitutti henkilökohtaisesti punakaartilaisia.

Nikita Hruštšovia puolestaan usein kuvataan viimeiseksi kommunistiksi. Hän on Donbasin viilareita, joka tappoi valkoisia kansalaissodassa. Hän vihasi kapitalismia ja porvareita, palveli uskollisesti Josif Stalinia ja oli leppymätön luokkavihollisille.

"...jos hyvässä mielentilassa, he laulavat lauluja"

Kahdesta poliitikosta tuli läheisiä ystäviä, ja Kekkonen kirjoittikin päiväkirjaansa 20.10.1964: "Hruštšovin syrjäyttäminen oli minulle järkytys, se huolestuttaa ja surettaa minua."

Myös Hruštšov kirjoitti muistelmissaan Kekkosesta: "Tapasin Suomen presidentin monta kertaa ja matkustin itsekin sinne. Tapasimme eri tavoin, peseydyimme hänen omassa saunassaan ja joimme siellä olutta. Suomalaiset ilman muuta kylpevät saunassa ja juovat olutta, ja jos he ovat hyvässä mielentilassa, he laulavat lauluja."

Näyttelijä Ville Haapasalo ja rocktähti Sergei Shnurov toimivat dokumentin kertojina. Dokumentti on suomalaisvenäläinen yhteistuotanto.

Käsikirjoitus: Arvo Tuominen ja Lev Lurie. Ohjaus: Arvo Tuominen. Tuotanto: Yle, 2010. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2010.

On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hrushtshov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä.
Näyttelijä Ville Haapasalo ja rocktähti Sergei Shnurov toimivat dokumentin kertojina. On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hrushtshov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä. yle tv1
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.