Hyppää pääsisältöön

Haloo Helsinki! veti lähes 20 000 suomalaisen kansainvaelluksen Tallinnaan – Saku Suurhallin spektaakkeli oli paikoin enemmän EDM-keikka kuin rock-konsertti

Haloo Helsingin comeback oli huippuunsa viritetty audiovisuaalinen ilotulitus, joka esitteli erinomaisessa vedossa olevan yhtyeen. Keikkojen järjestäminen Tallinnassa herätti silti kysymyksiä.

Haloo Helsinki! järjesti kunnon bileet Saku Suurhallissa Tallinnassa kahtena peräkkäisenä iltana. // Kuva: YleX / Ida Karimaa

Kiilan muotoinen spottivalo paljastaa pimeän keikka-areenan penkkirivien välistä portailla seisovan trumpetistin. Haikeat puhallinsoittimen sävelet antavat tahdit, kun neljä hahmoa astelee hiljakseen purppuranpunaiselle, usvamaton peittämälle lavalle. Rakas-kappaleen surumielinen kitarariffi kajahtaa ilmoille areenan valtavasta äänentoistosta ja yleisö hurraa.

Haloo Helsinki! on palannut.

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin lukeutuva yhtye päätti perjantaina puolentoista vuoden mittaisen keikkataukonsa Tallinnassa, lähes 10 000 henkeä vetävällä Saku Suurhallilla.

Vaikka Tallinna on yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista, on liki 20 000 ihmisen mobilisoiminen lahden toiselle puolelle suoritus – jopa “Suomen suurimpana yhtyeenä” itseään markkinoivalta bändiltä.

Liki 20 000 ihmisen mobilisoiminen lahden toiselle puolelle suoritus.

Miksi keikat haluttiin järjestää juuri Tallinnassa? Esimerkiksi lokakuun 2015 jäähyväiskeikan näyttämön Hartwall Arenan kapasiteetti on suurempi kuin Saku Suurhallin. Lisäksi Haloo Helsinki! on iso yhtye ainoastaan Suomessa.

Yhtye teki selväksi jo keikoista tiedottaessaan että heille kyseessä eivät ole vain kaksi keikkaa uudessa kaupungissa, vaan he halusivat luoda uudenlaisen elämyskonseptin: viikonloppu Tallinnassa Haloo Helsingin kanssa.

YleX oli seuraamassa spektaakkelia paikan päällä Tallinnassa perjantaina.

“Tervetuloa elämysmatkalle Tallinnaan. Risteilyisäntänänne tänään Haloo Helsinki!”

Tallinnan-laivan kaiuttimista olisi voinut hyvin kuulua edellä mainittu kuulutus. Tällä kertaa laivayhtiö on kuitenkin tyytynyt vain ”Haloo Helsinki toivottaa teille hyvää matkaa” -tyyppiseen keskustelunavaukseen.

Puoli viideltä matkaan startanneella laivalla ehtii nipin napin näkemään illan keikan. Aikaisempi lähtö olisi todennäköisesti ollut “se keikkalähtö”, jolla Haloo Helsinkiä on soitettu puhelinten kaiuttimista ja jolla ihmiset ovat fiilistelleet keikalle menoa myös omien kaveriporukoidensa ulkopuolella – näin ainakin Haloo Helsingin kitaristi Leo kertoi YleX Viikonlopun haastattelussa lauantaina.

Mutta eiköhän täältäkin faneja löydy! Suuntaan laivan kahdeksannen kerroksen kannelle fanituotepistettä kohti.

Ja heti tärppää.

Törmään 26-vuotiaaseen Pekka Soikkaseen, joka on Haloo Helsingin jäsenten lapsuudenystävä ja on ollut jopa yhtyeen kiertueella mukana myymässä t-paitoja. Hän on taatusti asiantuntija kertomaan siitä, mikä yhtyeen suosion ydin on.

- Mun mielestä ne koskettaa kaikkia ikäryhmään tai sukupuoleen katsomatta, ja ehkä jopa viikonpäivästä riippumatta. Ne ei oo pelkkä viikonlopun bilebändi tai maanantain masennusmusaa. Se on vähän niin kuin joka genreä, Soikkanen kuvailee ja jatkaa:

- Sanoitustenkin puolesta, eivät ole keskittyneet pelkästään Helsinkiin, ei ole mitään slangisanoituksia.

Fanipisteellä näkee myös hieman iäkkäämpiä asiakkaita. Haloo Helsinki! -tavaroita hypistelemään saapuvat kuusikymppiset Olli ja Riitta. Myös he ovat menossa keikalle Tallinnaan. Heihin bändissä iskee hyvän musiikin lisäksi yhtyeen jäsenten sympaattisuus.

- Ja kyllä ne Ellin sanoitukset on aika mahtavia, Olli vastaa.

Elli Haloon henkilökohtaisten tekstien iskevyys ei yllätä, sillä pohdin samaa asiaa Haloo Helsingin Hulluuden Highwayn soidessa YleX:n Viikon albumina viime viikolla.

On aika rantautua Tallinnaan ja kiiruhtaa kohti keikka-areenaa.

Uusittu valoshow on kansainvälistä tasoa

Saku Suurhallille saavuttua henki salpautuu hetkeksi. Osa ihmisistä on tukevassa humalassa ja viereisellä penkillä aggressiivisen päihtynyt keski-ikäinen nainen soimaa myöhässä olevaa keikkaa kovaan ääneen.

Kun keikka sitten alkaa puolisen tuntia myöhässä, voi huokaista helpotuksesta ja keskittyä itse illan pääosan esittäjiin.

Hyvä Suomi! -huudon kuuluessa ei voi olla ihan varma, onko lätkämatsissa vai keikalla.

Haloo Helsinki! aloittaa tyylikkäässä ja teatterimaisessa, muodoltaan perinteisiä pitkulaisia areenoita leveämmässä Saku Suurhallissa järjestettävän keikan hillityn tyylikkäästi Rakas-paluuballadillaan.

Yleisö hurraa ja nostaa puhelimiensa näytöt ylös pimeästi valaistussa areenassa. Tunnelma ei kuitenkaan pysy seesteisenä kauaa: toisena biisinä ilmoille kajahtaa uuden albumin nimibiisi Hulluuden Highway, josta alkaa keikan loppuun saakka kestävä huikea valoshow. Hallia leikkaavat sateenkaaren eri väreissä hehkuvat laserit. Bändin seuraksi lavalle muodostuu vaihtuvia valoelementtejä ja pylväitä rytmikkään strobovalon tahdittaessa täyteläistä basson pauketta. Lavan edustalla suihkuja ampuvat hiilidioksiditykit lisäävät entisestään fiilistä EDM-keikan ja Weekend Festivalin kaltaisesta tapahtumasta. Perinteiseltä rock-keikalta tämä ei tunnu.

Haloo Helsinki! on energinen, läsnä ja huippuunsa viritetty, mutta samalla rennon oloinen, kuuloinen ja näköinen. Uusittu valoshow on erittäin näyttävä, ja on show, joka kestää kansainvälistäkin vertailua. Lavalla leikitellään paitsi visuaaleilla, myös musiikillisesti – välisoitoissa kuullaan Safri Duoa ja Skrillexiä mukailevaa paukuttelua sekä sirkusmainen trumpettisoolo.

Vaikka laivamatkalla näkyi Haloo Helsinki! -faneja lähestulkoon kaikista bändin fani-ikäluokista, kiinnittyy huomio Saku Suurhallissa siihen, että yleisö on keski-iältään vanhempaa kuin olisi voinut olettaa. Bändin ja yleisön välillä on mielenkiintoinen kontrasti: yhtye tankkaa lavalla urheilujuomaa ja kertoo raideriinsa kuuluvan lähinnä banaaneja ja palautusjuomaa, yleisön tankkaus sen sijaan tapahtuu tiuhaan hallin kaljahanoista. Suomesta poiketen alkoholia myydään ja sitä on Tallinnassa lupa nauttia myös katsomossa ja permannolla.

Hyvä Suomi! -huudon kuuluessa ei voi olla ihan varma, onko lätkämatsissa vai keikalla.

Elli spiikkaa keikalla yllättävän vähän, mutta kun hän puhuu, ovat sanat tuttuun tapaan maailmaa syleileviä ja rakastavia. Useampaan otteeseen Elli myös muistaa kiittää yleisöä siitä, että he ovat todella tulleet paikalle Tallinnaan asti.

- Te olette aivan mieletön poppoo! Ei voi olla muuta kuin aivan rakastunut joka ikiseen teistä, Elli kiittelee.

Haloo Helsinki! näyttää saaneen mobilisoitua paikalle myös uusia faneja, sillä yllättävän moni nostaa kätensä pystyyn Ellin kysyessä, kuinka moni näkee bändin ensimmäistä kertaa livenä juuri nyt.

Beibi-hitti päättää noin puolitoistatuntisen spektaakkelin ja yleisö valuu areenalta nopeasti ulos jäämättä taputtamaan encorea. Ainakin osalla lienee kiire keikan takia myöhästetylle viimeiselle laivalähdölle pois Tallinnasta.

Oikea paluu kuitenkin vasta kesällä?

Keikan jälkeen bussissa matkalla laivaan pitkäaikaiset HH-fanit Jenna, 27, Matilda, 20,  ja Riikka, 26,  kertovat olleensa haltioissaan show’sta.

- Ihan huikee keikka, hyvä että tuli uusia biisejä! Kaikki mitä mä halusin kuulla, tuli, Jenna summaa keikan.

- Oli sen arvoista lähteä Tallinnaan, nautin, oli huikea, Matilda komppaa.

"Tästä tämä taas lähtee käyntiin, puolentoista vuoden tauon jälkeen."― Elli Haloo

Kolmikko kertoo havainneensa, että keikan yleisö oli ikäjakaumaltaan vanhempaa kuin HH:n keikalla yleensä. Se kuvastaa kolmikon mielestä sitä, että Haloo Helsingin musiikki sopii kaikenikäisille.

Koko kansan -liite on jotain, jonka Haloo Helsinki! voisi painattaa levyjensä kansiin laatutakuuna. Yhtye vangitsee nykyajassa jotain, joka kolahtaa ja resonoi suomalaisten sieluissa iästä riippumatta.

Paluulaivalla Helsinkiin meno on suhteellisen rauhallista. Ehkä suurin osan keikkafiiliksen jälkimaininkien juhlijoista on jäänyt Tallinnaan nauttimaan Haloo Helsingin hahmottelemasta kokonaisvaltaisesta elämyksestä. Meno laivan pubissa ylly kovin riehakkaaksi, vaan tuoppien yllä lähinnä nuokutaan. Edelleenkään ei kuulu Haloo Helsinki -yhteislaulua.

Vaikka Haloo Helsinki! oli lavalla erittäin vahva, rento ja sekä kuulosti että näytti hyvältä, jätti Saku Suurhallin perjantain keikka sittenkin jälkeensä fiiliksen siitä, että spektaakkelimaisen ja ainutlaatuisen paluukeikan sijaan tämä oli vasta alkusoittoa.

- Tästä tämä taas lähtee käyntiin, puolentoista vuoden tauon jälkeen, Elli totesi keikan alkupuolella rauhallisesti, ikään kuin enteillen tulevaa festarikesää.

Todellisen paluun Haloo Helsinki! tekee sittenkin vasta sitten, kun kuumien kesäpäivien päihdyttämät festarivieraat laulavat täysin palkein Hulluuden Highwayn biisejä mukana Suomen suvessa.

Lue myös:

Viikon albumi: Haloo Helsingin keulakuva Elli varjelee yksityisyyttään julkisuudessa, mutta kirjoittaa henkilökohtaisia tekstejä

Rock ei ole muodikasta, mutta Haloo Helsinki! on trendikäs yhtye – vuoden tauon aikana kukaan ei uhannut sen asemaa Suomen ykkösbändinä

Biisianalyysissä Rakas: Haloo Helsinki! -yhtyeen rohkea paluusingle on todella yllättävä ja kaukana tutuista rokkihiteistä