Hyppää pääsisältöön

Ministeri Lindström: Tieto kilpailutusten vaikutuksista puuttuu

Työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström
Työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström Kuva: Yle, Antti Eintola Suomen työministeri,Jari Lindström

Työministeri Jari Lindströmin saamat tiedot sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksista ovat olleet ”vaihtelevia”. Hän kannattaa palveluseteleitä vammaisten asumisen järjestämiseksi.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoo, että kokemukset sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksesta ovat olleet vaihtelevia ”kentältä saatujen tietojen mukaan”.

Hankintalaista vastaavalla työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ole Lindströmin mukaan kilpailutuksen onnistumisesta ”tutkittua tietoa, koska asiasta päättäminen ja ulkoistusratkaisut kuuluvat kunnille”.

”Paljon riippuu ostajan ammattitaidosta ja käytettävissä olevien varojen määrästä”, hän vastaa sähköpostitse MOT-ohjelman kysymyksiin.

Lindströmin mukaan kunnat ovat kuitenkin saavuttaneet kustannushyötyjä, ja palveluiden laatu on saatu aiempaa yhtenäisemmäksi.

Kunnat ovat viime vuosina yhä useammin siirtäneet sosiaali- ja terveyspalveluita yritysten ja yhteisöjen hoidettaviksi.

”Joidenkin palvelujen osalta on ollut tyytymättömyyttä siihen, mitä palveluja kunnat ostavat ja miten ostettavat palvelukokonaisuudet määritellään”, Lindström myöntää.

Kilpailutukset ratkaisee usein hinta.

Lindstöm sanoo, että hankinnan laadusta ja sisällöstä päättää aina ostaja: ”Pelkällä hinnalla sote-palveluja ei saisi ostaa, ellei siihen ole joitain aivan poikkeuksellisia syitä.”

Ministeri kannattaa
palveluseteleitä jo nyt

Yksi esimerkki pulmallisesta sosiaalipalveluiden ulkoistuksesta on kehitysvammaisten asuminen. Vammaisjärjestöjen mukaan asumisen käytännön järjestelyissä on puutteita, ja vammaisten ja heidän omaistensa näkemykset on sivuutettu.

Ministeri Jari Lindströmin mielestä kilpailutus ei ole toimivin malli vammaisten palveluiden kohdalla. Hän muistuttaa, että kuntien ei ole pakko tuottaa vammaisten palveluita hankintojen pohjalta.

”Vammaisten asumispalveluihin sopisi mielestäni hyvin jo nyt palvelusetelityyppinen malli, joka ei ole hankintaa. Siinä asiakas valitsee itse haluamansa palvelun tuottajan ja viranomaisten tehtävänä on valvoa, että kyseinen palvelun tuottaja täyttää asianmukaiset laatukriteerit. Henkilökohtainen budjetointi on toinen toimiva malli, jossa vammaisten yksilölliset tarpeet tulevat paremmin huomioiduksi. Kumpikin malli on tulossa voimaan osana valmisteilla olevaa sote-uudistusta.”

MOT:n vammaispalvelupaketti

Ohjelman voi katsoa Yle Areenassa

Kehitysvammaisen arki: Toista maitolasia et saa

Puolueet MOT:lle: Vammaispalveluiden kilpailutus lopetettava

Puolueiden eduskuntaryhmien vastaukset MOT:n kyselyyn

Ministeri Lindström: Tieto kilpailutusten vaikutuksista puuttuu

Ohjelman käsikirjoitus