Hyppää pääsisältöön

Mites töissä meni?

Meitä kaikkia määrittelevät ensimmäiset työpaikat. Otettiinko meidät tosissaan? Uskoiko joku kykyihimme, tai kiinnostiko meitä koko homma hittojakaan. Kiinnostiko jakaa mainoksia pakkasessa, tai olla kaverin isän firmassa ilmaisena apupoikana?

Pilkun jälkeen tarttuu työhön. Keskustelemassa ensimmäisistä työpaikoista ja työn muutoksesta ovat kirjailija Riku Korhonen, näyttelijä-professori Elina Knihtilä ja kirjailija Johannes Ekholm.

Omituisimmista kesätyöpaikoista tai hanttihommista jäivät muistoksi yleensä työkaverit kaikilta elämän aloilta, työpaikkojen hierarkia ja se vinksahtanut pomo, joka määräsi kahvitauon paikan tai lorautti omasta pullosta kahviin särvintä, kun kukaan muu kuin kesätyöntekijä ei nähnyt. Keskustelijoille on selvinnyt hyvin nuorella iällä, mitä ainakaan ei halua työkseen tehdä.

Riku Korhosen romaaneissa tehdään jos jonkinlaista työtä, muun muassa paintball-otteluiden järjestämistä polttareihin, shottien kumoamisen lomaan. – Siihen työhön minusta ei olisi, toteaa Korhonen.

Suurin osa maailmaa rypee syvällä harmaan talouden soissa. Uusilla työmarkkinoilla kaikkeen työhön vaaditaan uhkarohkea luonne, sillä yrittäjän leipä on kiveä täys. Kaikista meistä halutaan leipoa näitä kivisen leivän leipojia.

Q-teatterille vuonna 2014 Kasper Hauser -sukupolvinäytelmän Akse Pettersonin kanssa kirjoittanut Johannes Ekholm muistuttaa, että on paljon helpompi hallita hajallaan olevaa pienyrittäjien joukkoa kuin vaikkapa ammattiyhdistysliikkeeksi järjestäytynyttä ihmisten liittoa.

Työ-jaksossa puhutaan näistä kirjoista:

Toivo Pekkanen: Tehtaan varjossa, 1932
Hannu Raittila: Canal Grande, 2001
Outi Alm: Kärrynpyörä-novelli teoksessa Pelikentät, 2002

Jakson kirjojen kautta heitetään keskusteluun miesten työt, naisten työt, palkkatyö, pätkätyö, ilmaistyö, työttömyys, ja työläisyys.

Työ-jaksossa mainitut kirjat ja kirjailijat:

Horace McCoy: Ammutaanhan hevosiakin, 1978 (They Shoot Horses, Don´t They?, 1935)
Kiila: Albumit
Elvi Sinervo
Väinö Linna
Arvo Turtiainen
Alpo Ruuth
Kalle Päätalo
Keijo Siekkinen
Lauri Viita
Hannu Salama
Lassi Sinkkonen
Riku Korhonen: Kahden ja yhden yön tarinoita, 2003
Riku Korhonen: Lääkäriromaani, 2008
Riku Korhonen: Nuku lähelläni, 2012
Johannes Ekholm: Kaspar Hauser -näytelmä, 2014
Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan, 2016
Johannes Ekholm: Rakkaus niinku, 2016

Mites töissä? Kerro oudoimmasta työpaikastasi!

Kommentit
 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi