Hyppää pääsisältöön

Puoli kiloa kasviksia päivässä - miten se temppu tehdään?

Patrikin tehtävä: Syöminen
Patrikin tehtävä: Syöminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,Patrik Borg,vaakakapina

Runsas kasvisten syöminen on terveydelle tärkeää ja painonhallinnallekin kasvikset ovat liki välttämättömiä. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg haastaa meidät näin orastavan kevään kunniaksi nostamaan väriä ruokalautaselle - kasvisten, vihannesten, marjojen ja hedelmien muodossa.

Kasviksia suositellaan syötäväksi puoli kiloa päivässä, mutta keskimäärin syömme reilusti vähemmän. Monissa Euroopan maissa, etenkin Välimeren rannoilla, kasviksia syödään yli puoli kiloa päivässä, joten mitään utopiaa puolen kilon päivittäinen kasvisannos ei ole. Vaakakapina haluaa edistää syömistä, jossa ruokaa saa syödä sen verran kuin haluaa ja stressittä - hyvinvointia, terveyttä ja painonhallintaa tavoitellen. Tämä ei ole mahdollista, jos ruokavaliossa kasvisten määrä on pieni. Kova fakta nimittäin on, että mikäli kasviksia ei ole ruokavaliossa riittävästi, ruokavaliota on vaikea sanoa terveelliseksi tai painonhallintaa edistäväksi.

Puoli kiloa, mistä se koostuu?

Puolen kilon päivätavoitteeseen päästään toteuttamalla aiemmin ateriarytmitehtävästä tuttua sääntöä:

 • Aamiaiselle kasvista, hedelmää tai marjaa ainakin nyrkillinen
 • Lounaalle kasviksia 1/3-1/2 ruokamäärästä
 • Iltapäivän välipalalle kasvista, hedelmää tai marjaa ainkin nyrkillinen
 • Päivälliselle kasviksia 1/3-1/2 ruokamäärästä
 • Iltapalalle kasvista, hedelmää tai marjaa ainakin nyrkillinen

Tällä sapluunalla mennään itse asiassa heittämällä yli puolen kilon tavoitteen – joka päivä!

Kasvikset osaksi maukkaita rutiineja

Monella on tehtävää, jotta kasvisten syöminen taipuu osaksi rutiineja. Urakkaa voi olla etenkin siinä, miten kasvikset löytävät tiensä ruokalautaselle vaivattomasti ja ennen kaikkea maukkaasti. Yleisimmin hankaluuksia arjen keskellä aiheuttaa päivällinen. Kysymys kuuluu: Kuinka opetella valmistamaan nopeasti ja maittavasti kasvispitoista ruokaa pitkän työpäivän jälkeen?

Vaikka makuasioista ei voi kiistellä, kaikkea kannattaa kokeilla. Joka kerta, kun aterialla on kasviksia selkeästi aiempaa enemmän ja ruoka maistuu, voi todeta, että parempaan päin on menty. Kannattaa muistaa, että melkeinpä kaikki on sallittua tässäkin. On siis turha jäädä miettimään, voiko banaaneja syödä (tietty voi!) tai voiko kasvisten joukkoon laittaa ”ainesta x” (tottakai voi!).

Vertaistukea tehtävien suorittamiseen saat Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmästä.

Syöminen

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina