Hyppää pääsisältöön

Tuntematon Selkämeri

Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön.
Selkämerellä viihtyvät niin merikotka kuin harakka. Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön. Kuva: Jouni Hiltunen yle tv1

TV1 sunnuntaina 2.4.2017 klo 10.00 - 11.00, uusinta maanantaina 3.4. klo 11.05
Yle Areenassa 7 päivää

Dokumentti Tuntematon Selkämeri vie tutkimusmatkalle Selkämeren karuun ja osin luoksepääsemättömään luontoon eri vuodenaikoina.

Selkämeri kätkee suojiinsa monipuolisen ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön. Se antaa elämän tuhansille pesimälinnuille, mutta samalla harvenevalle joukolle kalastajia.

Kiihkeä vuodenkierto

Selkämeren vuodenkierto on kiihkeä: se on täynnä elämää mutta myös kuolemaa.

Talvella hyytävältä jäälakeudelta on vaikea löytää merkkejä elämästä. Vain yksinäinen merikotka liitää taivaalla seuranaan talviverkkoja kokeva kalastaja.

Seuraa kiihkeä, elämäntäyteinen kevät, kunnes taas keskikesän tullen Selkämeren luonto hiljenee. Alkaa valmistautuminen rannikon kaamokseen ja pitkään syksyyn.

Ikkuna menneisyyteen

Selkämeren rannikolta avautuva avoin merimaisema on ikkuna menneisyyteen, kuvajainen merestä ja maailmasta, joka oli joskus tuhansia vuosia ennen meitä.

Tuntematon Selkämeri on puheenvuoro maiseman ja alkukantaisen meriluonnon säilyttämisen puolesta.

Dokumentin on kuvannut ja ohjannut vuosien 2009 - 2010 aikana Jouni Hiltunen. Tuotanto: Katharsis Films Oy 2011 yhteistyössä Yle. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.

Dokumentti on saanut kolme palkintoa Matsalun kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla. Se on myös palkittu parhaana kotimaisena luontoelokuvana kansainvälisillä Wildlife Vaasa -luontoelokuvafestivaaleilla.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.