Hyppää pääsisältöön

Tuntematon Selkämeri

Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön.
Selkämerellä viihtyvät niin merikotka kuin harakka. Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön. Kuva: Jouni Hiltunen yle tv1

TV1 sunnuntaina 2.4.2017 klo 10.00 - 11.00, uusinta maanantaina 3.4. klo 11.05
Yle Areenassa 7 päivää

Dokumentti Tuntematon Selkämeri vie tutkimusmatkalle Selkämeren karuun ja osin luoksepääsemättömään luontoon eri vuodenaikoina.

Selkämeri kätkee suojiinsa monipuolisen ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön. Se antaa elämän tuhansille pesimälinnuille, mutta samalla harvenevalle joukolle kalastajia.

Kiihkeä vuodenkierto

Selkämeren vuodenkierto on kiihkeä: se on täynnä elämää mutta myös kuolemaa.

Talvella hyytävältä jäälakeudelta on vaikea löytää merkkejä elämästä. Vain yksinäinen merikotka liitää taivaalla seuranaan talviverkkoja kokeva kalastaja.

Seuraa kiihkeä, elämäntäyteinen kevät, kunnes taas keskikesän tullen Selkämeren luonto hiljenee. Alkaa valmistautuminen rannikon kaamokseen ja pitkään syksyyn.

Ikkuna menneisyyteen

Selkämeren rannikolta avautuva avoin merimaisema on ikkuna menneisyyteen, kuvajainen merestä ja maailmasta, joka oli joskus tuhansia vuosia ennen meitä.

Tuntematon Selkämeri on puheenvuoro maiseman ja alkukantaisen meriluonnon säilyttämisen puolesta.

Dokumentin on kuvannut ja ohjannut vuosien 2009 - 2010 aikana Jouni Hiltunen. Tuotanto: Katharsis Films Oy 2011 yhteistyössä Yle. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.

Dokumentti on saanut kolme palkintoa Matsalun kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla. Se on myös palkittu parhaana kotimaisena luontoelokuvana kansainvälisillä Wildlife Vaasa -luontoelokuvafestivaaleilla.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.