Hyppää pääsisältöön

Viikon albumi: Matti Tamonen tekee biisejä kyttäävästä naapurista, Volvostaan, ystävistä ja unettomuudesta — onko tässä Suomiräpin arkisin hahmo?

Räppäri Matti Tamosen debyyttialbumilta on turha hakea viittauksia merkkikuteisiin, laatusampanjaan, malleihin porealtaassa tai rahalla ja menestyksellä mesoamiseen. Ehkä juuri siksi Käsipäivää-levy on niin onnistunut.

Matti Tamosen Käsipäivää-levy julkaistaan perjantaina. // Kuva: Tuomas Jurvelin

Kajaanilaislähtöinen räppäri Matti Tamonen on helpottunut. Perjantaina julkaistaan hänen esikoisalbuminsa Käsipäivää, joka on ollut työpöydällä viimeisen vuoden.Asan levy-yhtiön Roihis Musican kautta julkaistava levy on herättänyt mukavasti pöhinää jo ennakkoon: esimerkiksi sen neljästä julkaistusta singlestä Kotirauha nousi YleX:n soittolistalle lokakuussa. Tällä viikolla Käsipäivää soi ennakkoon YleX:n Viikon albumina.

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

Esikoisalbumillaan Asan tuorein suojatti haluaa tervehtiä maailmaa ja esitellä itsensä artistina. Levyn kannessakin heilautetaan kättä kuin tervehdykseksi. Yhtä sympaattisen lähestyttäviä ovat myös levyn teemat: Tamonen räppää elämänmakuisesti muun muassa Volvostaan, valittavasta naapuristaan, univajeesta sekä ystävistään ja parisuhteestaan.

- Olen positiivista ja arjenmakuista musiikkia tekevä artisti. Räppään mun elämästä ja mun mielestä elämä tapahtuu arjessa, Tamonen kertoo.

Viimeaikaisin iso muutos Tamosen arjessa on ollut muutto Vaasasta Ouluun elokuussa. Sitä ennen Kajaanissa suurimman osan elämästään viettänyt räppäri majaili kolme vuotta Savonlinnassa. Vaikkei Tamosen elämä varsinaisesti olekaan heittänyt häränpyllyä uusimman asuinkaupungin myötä, oli muutto “pohjoisen mekkaan” tervetullut muutos.

- Kajaanissa mulla ei ollut oikeastaan edes treenistä, vaan tein musaa aika yksin, kuten Saviksessa ja Vaasassakin. Oulusta olen löytänyt hyvän porukan. Meillä on hieno treenis ja studio, joissa on hyvä henki. Enemmän samanhenkistä porukkaa, Tamonen sanoo.

Soolouralle Asan innoittamana

Jo kymmenisen vuotta räppipiireissä pyörinyt Tamonen ei oikeastaan ollut itse edes ajatellut sooloalbumin tekemistä tai julkaisemista. Töytäisyn tähän suuntaan antoi nimenomaan Asa, joka kiinnostui Tamosen soundista tämän räppiryhmä Kolmiyon kautta. Asan Roihis Musica julkaisi kolmikon EP:n loppuvuodesta 2015.

- Olin toki tehnyt soolojuttua, mutta oli vähän semmone olo, että katotaan. Mutta sitten Asa soitti minulla ja kysyi, että pitäisikö meidän ruveta julkaisemaan soolomateriaaliani, Tamonen kertoo.

Kyseinen puhelu tapahtui Kolmiyon biisien pohjalta, eikä Asa ollut tässä vaiheessa edes kuullut Tamosen soolomateriaalia.

- Totta kai se lisäsi itsevarmuutta ja draivia tehdä musiikkia. Avaimen Punainen tiili on kuitenkin ensimmäisiä suomirap-juttuja, mitä olen kuunnellut ja eka levy, mitä olen omistanut. Sehän oli kaikilla silloin, Tamonen kertoo fiiliksistään Asan otettua yhteyttä.

Roihis Musican pomo mentoroinnissa Tamonen kiittelee ennen kaikkea musiikillista tukea. Käsipäivää-albumilla kuullaan paljon orgaansia orkesteri-insturmentteja, ja Asan kautta Tamosen on ollut helppo hoitaa levylleen ammattitaitoisia soittajia.

Päivätyö pitää jalat maassa

Mutta palataan Tamosen räppiminään. Kuten sanottu, Käsipäivää-albumin teemat ovat kaukana vaikkapa bile- tai gangastaräpille ominaisesta pintaliito- ja uhoamiskuvastosta.

Onko Matti Tamonen suomiräpin arkisin — ja samalla aidoin — hahmo?

- En kyllä tiiä. Ehkä? Ei se kyllä haittaa, jos on, Tamonen nauraa.

- On erilaisia hahmoja, ja mä nyt oon tämmönen. Annan sen, mitä mulla on annettavaa ja kuulijat päättävät, onko se hyvä vai huono. Palaute on kyllä ollut positiivista, että mukava kuulla tollasta maanläheistä räppiä, hän jatkaa.

Soololevystä, Kolmiyosta, lukuisista fiittausprojekteista ja hyvästä vastaanotosta huolimatta Tamonen ei edes haaveile arkityönsä jättämisestä. Hän sanoo oikeastaan pitävänsä siitä, että musiikki on hänelle vielä lähempänä harrastusta kuin kokopäivähommaa.

- Musta tuntuu, että tarvitsen päivätyön, että voin tehdä musiikkia. Kirjoitan biisini yleensä illalla, kun on hiljaista ja voi rauhoittua. En näkisi, että heräisin aamulla kasilta kirjoittamaan biisejä. Teen päivät töitä ja illat musaa, Tamonen kertoo.

Tämä pitää myös jalat sopivasti maassa.

- Jos en olisi päivätöissä, ehkä se sitten voisi mennä sellaiseksi rehvasteluksi ja alkaisin räpätä porealtaassa mimmien kanssa, Tamonen vitsailee.

Hänen räppielämäänsä Oulussa ei siis kerta kaikkiaan kuulu asioiden yhtäkkistä eskaloitumista, voitolla yöhön lähtemistä tai sokkien irti vetämistä päivin öin?

- No tiiätkö, itse asiassa me oltiin viime viikonloppuna Rukalla ja käytiin lentämässä helikopterilla! Tamonen yllättää.

- Kuvattiin musavideota Jaska13:lle. Se oli semmonen muutaman minuutin pyrähdys, mutta oli se kyyti aika hurjaa - erilaista kun Volvossa, hän jatkaa hymyillen.

Matti Tamosen Käsipäivää-albumi soi YleX:n Viikon albumina viikolla 13.

Lue myös:

Matti Tamonen on ASA:n uusi suojatti – näistä syistä räppäriin kannattaa kiinnittää nyt huomiota

Kolmen kaupungin ja kolmen räppärin pyhä kolmiyoisuus.