Hyppää pääsisältöön

19-vuotias Mikko Merimaa sai kovan pestin – Juhani Merimaan lapsenlapsesta on kasvamassa vauhdilla merkittävä musiikkivaikuttaja

Mikko Merimaa työskentelee parhaillaan Tavastialla, Tiketissä ja Gongissa. Hän opettelee musiikkibisnestä kovassa seurassa.

Mikko Merimaa Tiketin edessä. // Kuva: YleX

Merimaan perheellä on paljon vaikutusvaltaa kotimaisessa musiikkibisneksessä. Suvun tunnetuin henkilö on tietysti tv:stäkin tuttu Tavastian isä Juhani Merimaa, mutta perheessä on muitakin kiinnostavia hahmoja. Juhanin tytär Mirva Merimaa on Tiketin omistaja, jonka pojasta Mikosta on kovaa vauhtia kasvamassa myös merkkihenkilö suomalaiseen musabisnekseen.

Tällä hetkellä Mikko Merimaan työnantajia ovat Tavastia, Tiketti ja Gong. Miten tähän on tultu?

Nykyistä Gongia eli entistä Turun Klubia uhkasi aikoinaan sulkeminen talousvaikeuksien takia. Paikallisen live-kulttuurin kehto kuitenkin pelastettiin helsinkiläisten ja turkulaisten kulttuurivaikuttajien voimin, kun Turun Päivä ja Yö osti keikkapaikan. Kyseisen yrityksen keskeisiä perustajia olivat musiikkivaikuttajat Mirva ja Juhani Merimaa.

Viime viikolla tiedotettiin, että monessa liemessä keitetyn keikkapaikan omistuspohja laajenee, kun liiketoiminta myytiin Hubaria Oy:lle. Gongin nykyinen omistaja Turun Päivä ja Yö jatkaa kuitenkin osakkaana.

Samalla kerrottiin, että Juhani Merimaan 19-vuotiaasta lapsenlapsesta tulee Gongin uusi ohjelmavastaava. Se on erittäin kova titteli viime vuonna lukiosta valmistuneelle Mikko Merimaalle.

- Sain vuodenvaihteessa mahdollisuuden ryhtyä tähän hommaan ja käytin tilaisuuden hyväkseni. Onnistumisten jälkeen sain jatkaa työtä, Merimaa kertoo YleX:lle.

Turku on kotimaisille bändeille tärkeä etappi kiertuesuunnittelussa. Gongin saliin mahtuu noin 500 ihmistä eli se on noin puolet Tavastian koosta. Se sijoittuu turkulaisena keikkapaikkana suuremman Logomon ja pienemmän Dynamon väliin. Mikko Merimaalla on siis paljon vastuuta ohjelmiston suunnittelussa.

- Ohjelmaan kuuluu Suomen isoimmat artistit, Pariisin Kevättä ja J. Karjalaista oli just. Sen lisäksi mietin, mitkä ovat mielenkiintoisia uusia artisteja. Toki koitan saada myös ulkomaalaisia esiintyjiä.

"Aloitin täyspäiväisesti Tiketin myyntiosastolla tapahtumakoordinaattorina seuraavana päivänä, kun sain lakin päähän."― Mikko Merimaa

Ei voi sanoa, että Mikko Merimaa tekisi hommaa vain lukiopohjalta, vaikkei hänellä varsinaisesti mitään alan koulutusta olekaan. Merimaa tutustui työelämään jo 12-vuotiaana, kun hän meni festareille kesätöihin tarkistamaan lippuja. Lukion ohella Mikko työskenteli Tiketin asiakaspalvelussa.

- Aloitin täyspäiväisesti Tiketin myyntiosastolla tapahtumakoordinaattorina seuraavana päivänä, kun sain lakin päähän.

Lisäksi Mikko Merimaa on pyörittänyt Tavastian Uusi polvi -klubia jo 17-vuotiaasta alkaen Jonttu Luhtavaaran ja Okko Käyhkön kanssa. Klubin hautajaisia vietetään vajaan kuukauden kuluttua, koska Mikolla ei ole enää aikaa sille muiden kiireiden takia.

- Pointtina oli, että saimme pienet bändit Tavastialle toteuttamaan unelmiaan. Oli todella siistiä, että alaikäiset pääsivät klubille. Halusimme antaa mahdollisuuksia ja se oli meillekin harjoituskenttä. Pääsimme toteuttamaan itseämme.

"Oli todella siistiä, että alaikäiset pääsivät klubille. Halusimme antaa mahdollisuuksia ja se oli meillekin harjoituskenttä."― Mikko Merimaa

Mikko Merimaa pyrkii löytämään uusia artisteja mahdollisimman paljon käymällä aktiivisesti keikoilla. Hänen oma musiikkimakunsa on rokkipainotteinen, mutta Merimaa tietää, että ammatillisen musiikkimaun täytyy olla laaja. Hän on muun muassa opetellut vuosien varrella kuuntelemaan räppiä.

Sukunimestä haittaa ja hyötyä

Lapsena Mikko Merimaan lempibändit olivat Hanoi Rocks, Zen Cafe ja The Rasmus. Hänen ensimmäisiin keikkakokemuksiin kuului Hanoi Rocksin esiintyminen Ankkarockissa. Sen jälkeen Merimaa halusi itsekin perustaa bändin. Vuonna 2009 syntyi Philadelphia Dynamite, jonka rumpali Mikko on.

Pari kesää myöhemmin iso unelma toteutui niin ikään Ankkarockissa, jonka promoottori Mikon vaari eli Juhani Merimaa oli.

- Onhan sukunimestä silloin tällöin tullut kuittailua, kun esimerkiksi oltiin 2010 viimeisessä Ankkarockissa soittamassa mun bändin kanssa kaikkein pienimmällä lavalla ja Sami Yaffa oli fiittaamassa. Se oli meille unelmien täyttymys kaikilla tavoilla.

- Sitten oli muita bändejä, joiden kanssa soiteltiin samoihin aikoihin nuorisotaloissa, sieltä tuli kommenttia, että se on se Merimaan lapsenlapsi. Ei se tietenkään hyvältä tuntunut, enkä mä sille mitään voi. Ylpeästi kannan sukunimeäni.

Mikko Merimaalla on myös punk-bändi nimeltä MMSP. Sen syntytarina on melko poikkeuksellinen. Yhtye perustettiin, kun Merimaa järjesti 18-vuotissynttärit Tavastian alakerrassa Semifinalissa.

- Se perustettiin sitä varten, että saan yhden kerran olla laulaja, kun olen aina ollut rumpujen takana. Frendit tykkäsivät keikasta niin paljon, että päätimme jatkaa. Saimme levytyssopimuksen tokan keikan jälkeen. Siitä se lähti.

Sen lisäksi siis, että Mikko Merimaa vaikuttaa vahvasti musiikkibisneksen taustajoukoissa, hän haaveilee myös omien bändiensä breikkaamisesta.

Merimaan MMSP-yhtye soitti alkuvuodesta Anal Thunderin lämppärinä Gongissa.

- Kyllä mä tietysti voisin buukata omia bändejä Gongiin, ja kerran olenkin, mutta ei mulla siihen riitä pokka pitkällä juoksulla.

Marraskuussa 70 vuotta täyttävä Juhani Merimaa ei tule olemaan ikuisesti Tavastian puikoissa. Voisiko Mikko Merimaa olla Tavastian seuraava isäntä?

- Kenelle tahansa se olisi unelmaduuni, myös minulle. Pitää kuitenkin tehdä paljon töitä sen eteen. Aika näyttää. Nyt keskityn Gongiin.

Tällä hetkellä Mikko Merimaa tekee tiivistä yhteistyötä Tavastialla Juhani Merimaan kanssa.

- Kun hän sopii Tavastialle keikan, niin mä hoidan keikkamyyjien kanssa, että saadaan liput myyntiin Tikettiin ja tilaan markkinoinnin. Mertsin kanssa on helppo tehdä duunia.

"Olen tosi ylpeä mun äidistä."― Mikko Merimaa

Merimailla on paljon sanavaltaa musabisneksessä. Mikko Merimaa sanookin, että hänen idolit löytyvät omasta perheestä.

- Mertsi ja Mirva ovat tehneet todella kovan työn asemiensa eteen. Olen vasta viime aikoina tajunnut, kuinka ison duunin Mirva on tehnyt Tiketissä. Olen tosi ylpeä mun äidistä.

- Pyrin itsekin siihen, että teen paljon töitä, että jonain päivänä olisin yhtä arvostetussa asemassa ja arvostettu kuin vaari ja äiti. He ovat isoja idoleita mulle. Onhan mulla tosi paljon paineita, mutta yritän kääntää ne energiaksi.

Lue myös:

Turun Klubi jatkaa uuden vetäjän kanssa: HITTO-klubista tunnettu johtaja kiinnitti ensitöikseen Huoratronin

Konkurssilta pelastettu Turun Klubi muuttui Gongiksi: Uusi vetäjä odottaa iltaa jännittyneenä