Hyppää pääsisältöön

"Älä tuhlaa aikaa hyppyjen nimien opetteluun" – kokeneen taitoluistelutuomarin vinkit MM-kisojen kotikatsomoihin

Kuvassa Emmi Peltonen taitoluistelun EM -kisoissa.
Kuvassa Emmi Peltonen taitoluistelun EM -kisoissa. Kuva: EPA / Martin Divisek emmi peltonen

Lutz, ritti, tulppi vai sittenkin flippi? Tavallinen tv-katsoja häkeltyy helposti taitoluistelun termistöstä. Taitoluistelutuomarina ja tuomareiden kouluttajana 34 vuoden ajan toiminut Mika Saarelainen lohduttaa, ettei kotisohvalla istuvan katsojan tarvitse tietää kaikkea taitoluistelutuomaroinnin tai pisteenlaskun saloista. Tärkeintä on nauttia esityksistä.

Mika Saarelaisen vinkit taitoluistelun MM-kisojen kotikatsomoihin

1. Älä tuhlaa aikaa hyppyjen nimien opetteluun. Taitoluistelutuomariston täytyy tunnistaa hypyt, mutta katsojan ei tarvitse. Kiinnitä mielummin huomiota siihen, miten hypyt on suoritettu: kuinka kauniita ne ovat ja miten alastulot luonnistuvat. Jos kotisohvalla haluaa kaikesta huolimatta päästä pätemään hyppyjen nimillä, niin axel on helppo tunnistaa. Se on hypyistä ainoa, joka lähtee eteenpäin.

2. Taitoluistelu on paljon muutakin kuin pelkkiä hyppyjä. Älä unohda upeita piruetteja, liukuja tai askelsarjoja. Kiinnitä niissäkin huomio siihen, miltä suoritus näyttää.

3. Musiikin voima. Millaisen musiikin luistelija on esitykselleen valinnut? Keskity siihen, miten luistelija tulkitsee musiikkia. Soiko musiikki ainoastaan taustalla vai meneekö luistelija musiikin mukana? Jos taustalla olevan musiikin voisi vain kääntää pois eikä mikään esityksessä muuttuisi, on luistelijan tulkinnassa parantamisen varaa.

– Jos luistelija onnistuu hengittämään musiikkia esityksensä aikana, niin ollaan lähellä taidetta.

4. Nauti. Unohda tekniset asiat, ota hyvä asento sohvalla ja nauti. Anna esitysten koskettaa ja nostattaa tunteita!

"Silloin kun istun tuomaristossa niin haluan, että kaikki onnistuu"

Taitoluistelutuomarit eivät saa tuomaroinnista palkkaa, vaan he tekevät työtään rakkaudesta lajiin. Tuomarin tehtävänä ei ole etsimällä etsiä virheitä kisaesityksestä.

– Me ollaan aina luistelijan puolella. Silloin kun mä istun tuomaristossa niin mä haluan, että kaikki onnistuu, Mika Saarelainen kertoo.

– Mä vilpittömästi toivon niin et kaikki onnistuu ja et paras kilpailija voittakoon, hän jatkaa

Miten taitoluistelussa annetaan pisteitä? Miksi tuomareiden antamat pisteet eroavat toisistaan? Vastaukset näihin ja moniin muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat katsomalla Mika Saarelaisen koko haastattelun. Katso juttu tästä:


Juttua editoitu 29.3. klo 10.04
Lisätty viimeinen kappale sekä Areena-linkki.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän