Hyppää pääsisältöön

Skam-sarjan soundtrack on täydellistä korvakarkkia – tässä seitsemän hetkeä, jolloin sarjan musa kuvaa upeasti vallitsevaa tunnelmaa

Alkaisipa jo se Skamin neljäs kausi!

Skamin kolmannella kaudella seurattiin Isakia (oik.) // Kuva: Promokuva / NRK

Norjalaista Skam-sarjaa on hypetetty hurjasti. Hype on ansaittua: sarjan hahmot ovat erittäin helposti lähestyttäviä sekä todentuntuisia ja juonenkäänteet hyvin aitoja: noinhan minullekin on käynyt tai ainakin voisi käydä!

Ja kun tähän lisätään vielä sarjan uskomattoman hyvä soundtrack, niin voidaan puhua kaikkien aikojen parhaasta teinidraamasta.

Jos et kuitenkaan ole jostain kumman syystä vielä katsonut sarjaa, lopeta lukeminen tähän.

Skamin musavalinnat tekevät sarjasta todella ajankohtaisen tuntuisen. Siinä soitetaan niiden artistien musiikkia, jotka ovat pinnalla juuri nyt. Lisäksi artistit ovat sellaisia, jotka tunnetaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, mikä on taatusti lisännyt sarjan kansainvälistä suosiota. Sarjassa kuullaan musiikkia muun muassa sellaisilta artisteilta kuin Kanye West, Childish Gambino, Die Antwoord, The Weeknd, Lorde ja Lana Del Rey.

Lisäksi sarjaan on valittu viime vuosikymmenten isoja kappaleita, jotka kuulostavat edelleen relevanteilta. Tällaisia artisteja ovat esimerkiksi Beastie Boys, Michael Jackson ja N.W.A.

Skamin musiikissa ei onneksi ole tyydytty siihen, että tunnetut kappaleet kannattelisivat sarjaa. Ei, tässä ollaan menty muutama askel pidemmälle.

Tietty kappale soi sarjassa tietyllä hetkellä täysin harkitusta syystä. Skamin musiikki vie usein tarinaa eteenpäin, kuvastaa tunnetiloja tai toimii ikään kuin metajuonena eli antaa ymmärtää, miltä hahmoista tuntuu ja mitä on luvassa.

Jotta Skamin musiikkivalintojen erinomaisuus tulee ymmärretyksi, niin otetaan esimerkkejä sarjan parhaista musahetkistä.

Aloitetaan tuoreimmasta eli kolmannesta tuotantokaudesta.

Kolmas kausi

Jakso 3: Isakin ja Evenin kuumottava silmäpeli

Skamin kolmannella kaudella seurataan Isakia, joka ihastuu vuosikurssia ylemmällä luokalla olevaan Eveniin. Kaksikolla on välittömästi kemiaa, mutta tilannetta sotkee se, että Evenillä on tyttöystävä, Sonja.

Bileissä Even suutelee Sonjan ja Isak Emman kanssa, mutta poikien katse harhailee koko ajan toisiinsa.

Robyn – Call Your Girlfriend // Kuva: Yle Areena

Kohtauksen taustalla soi Sultan & Nedin remix Robynin Call Your Girlfriend -kappaleesta. Biisin kertosäe kuuluu näin:

Call your girlfriend
It's time you had the talk
Give your reasons
Say it's not her fault
But you just met somebody new

Tulee fiilis, että kappale laulettaisiin suoraan Isakille ja Evenille – etenkin juuri Evenille. Jätä se Sonja!

Robyn – Call Your Girlfriend (Sultan & Ned remix) Jakso 4: Sarjan kaunein kohtaus

Skamin kaunein kohtaus on se, kun Isak ja Even suutelevat ensimmäistä kertaa. Pusuttelu tapahtuu uima-altaassa, johon kaksikko on murtautunut.

Des'ree – I'm Kissing You // Kuva: Yle Areena

Suutelukohtauksen taustalla soi Des’reen I’m Kissing You, joka on vuonna 1996 ilmestyneen ja Baz Lurhmannin ohjaaman William Shakeaspearen Romeo ja Julia -elokuvan herkkä tunnuskappale.

Kaunis biisi alleviivaa sitä, kuinka tällä hetkellä kaikki on hyvin. I’m kissing you, ja se on siinä!

Biisi on samalla jatkumo kahta jaksoa aiemmin tapahtuneille hetkille. Kolmannen kauden toisessa jaksossa Isak juttelee Vilden kanssa, mutta ei pysty keskittymään siihen, mitä Vilde sanoo, sillä Isakin katse on kiinnittynyt Eveniin. Isak unohtaa ympäröivän maailman samaan tapaan kuin Leonardo DiCaprio Romeo ja Julia -elokuvassa. Tätä huomiota korostaa kohtauksen musiikki: sen Radioheadin Talkshow Host, joka kuullaan myös kyseisessä leffassa.

Samassa jaksossa Isak katsoo netistä videon Evenistä. Videolla Even sanoo, että hänen lempiohjaajansa on Baz Lurhmann.

Romeo ja Julia kertoo kielletystä rakkaudesta. Suutelukohtauksen I’m Kissing You -musavalinnan voi tulkita kuvastavan sitä, että Isakin ja Evenin välisessä rakkaudessa ei ole mitään kiellettyä.

Des'ree – I'm Kissing You Jakso 6: Kun päällimmäinen tunne on viha

Kolmannen kauden kuudes jakso alkaa erittäin yksinäisellä kohtauksella.

Even oli aiemmin sanonut Isakille, että olisi eronnut Sonjan kanssa. Siitä huolimatta Even suuteli Sonjan kanssa bileissä. Samalla Emma oli suuttunut Isakille siitä, että Isak oli iskenyt hänet, vaikka pitää miehistä. Lisäksi Isakilla on ongelmia kaveriporukassaan, sillä hän on käyttäytynyt heitä kohtaan oudosti.

Jakson alussa yhtä aikaa vihainen ja surullinen Isak kävelee huppu päässä koulun pihan poikki. Toisella puolella pihaa on Emma, toiselle Even. Isak vetää keskeltä läpi. Taustalla soi NASin ja Diddyn mollivoittoinen Hate Me Now.

NAS ft. Diddy – Hate Me Now // Kuva: Yle Areena

Elämä koettelee.

Toinen kausi

Jakso 2: Älä ala meille!

Sanalla on pientä häikkää koulun muiden muslimityttöjen kanssa. Toisen kauden toisessa jaksossa on kohtaus, jossa Sana näyttää aistivan viiden muslimitytön porukan lähestyvän.

Tyttöjen kävelyä kuvataan hidastetusti. Kohtauksesta välittyy hyvin jäinen tunnelma: nämä tytöt eivät pidä Sanaa minään.

Joy Division – New Dawn Fades // Kuva: Yle Areena

Tässä kohtauksessa Skamin musatiimi näytti monipuolisuutensa. Hyvin luonnollinen valinta kohtaukseen olisi ollut jokin tiukka ja uhkaava räppibiisi, kuten Ice Cuben Sasquatch. Mutta ei, Skamin tiimi teki omaperäisen ratkaisun ja laittoi kohtauksen musaksi Joy Divisionin New Dawn Fades -kappaleen 1970-luvun lopulta.

Biisin synkkä kitarariffi tuo kohtaukseen syvyyttä ja kuvastaa sitä fiilistä, joka muslimitytöillä on Sanaa kohtaan: älä ala meille! Toisaalta – Sana tuntee juuri samalla tavalla tätä tyttöporukkaa kohtaan.

Joy Division – New Down Fades Jakso 5: Kun Noora ei vielä uskaltanut

Toisella kaudella valokeilassa oleva Noora pitää Williamista, mutta ei halua myöntää sitä itselleen tai kenellekään muulle.

Bileissä hän on jälleen koppavan suuttunut ihastukselleen, koska se nyt vaan sattuu olemaan Nooran tyyli. Tällä kertaa William nostaa panoksia ja laittaa kovan kovaa vastaan: “Sano, ettet pidä minusta, ja jätän sinut rauhaan”, hän sanoo Nooralle.

Tame Impala – Let It Happen // Kuva: Yle Areena

Taustalla soi Tame Impalan kutsuva Let It Happen. Sinä hetkenä, kun Noora pohtii mitä tehdä, kappaleessa hoetaan let it happen eli anna sen tapahtua. Lopeta tuo kylmän kuoren ylläpitäminen ja ota William itsellesi!

Mutta ei, näin Noora ei tee. Hän sanoo, ettei pidä Williamista. William lähtee pois. Noora jää yksin. Childish Gambinon kylmän ja kolkon kuuloinen II. Zealots of Stockholm [Free Information] alkaa soida.

Katsojat ja Noora tietävät, että nyt tuli tehtyä virhe.

Ensimmäinen kausi

Jakso 4: Ekat bileet

Eva, Noora, Chris, Sana ja Vilde ovat lukion ekalla ja menossa ensimmäisiin sellaisiin kotibileisiin, joiden isäntinä toimivat ne cooleimmat ja komeimmat kolmosluokan jätkät.

Viisikko kävelee kohti bilemestaa rivissä pitkin katua. Kaikki ovat laittautuneet. He ovat päässeet piireihin.

Taustalla soi Peachesin rohkea Dick In The Air -kappale.

Dick in the air, let me see you put your
Put your dick in the air
Dick, dick, dick

Peaches – Dick In The Air // Kuva: Yle Areena

_Biisin hävyttömyys kuvastaa sitä viileyttä sekä vapautunutta ja itsevarmaa fiilistä, joka tytöillä nyt on: ihan keitä tahansa näihin bileisiin ei kutsuta. Samalla se on selvä viittaus siihen asiaan, joka on käynyt ainakin Vilden mielessä: tapahtuisiko illan aikana jotain sellaista, jota ei ole aiemmin tapahtunut?

Peaches – Dick In The Air Jakso 7: Like a boss!

Ai että! Tässä jaksossa nähtiin kohtaus, jossa musiikin kautta kerrotaan juuri se, mitä kaikki katsojat ajattelevat.

Vilden ihastus, kolmosluokkalainen William haukkuu Vilden pystyyn hänen ystäviensä läsnäollessa. Viimeistään nyt Vildelle käy ilmi, että William ei pidä häntä minkään arvoisena. Vilde lähtee suruissaan pois.

Nooralle, kaveriporukan aikuismaisimmalle tyypille, Williamin käytös ei sovi. Hän antaa Williamille tulista palautetta siitä, ettei tämä voi kohdella ykkösluokkalaisia itseään etsiviä tyttöjä ihan miten tahansa.

- Sinähän olet kuin surkea klisee, Noora päättää saarnansa.

Kelis – Bossy // Kuva: Yle Areena

Nooran blastauksen loppupuolella taustalla on alkanut soida musiikkia. Kun Nooran ripitys päättyy, Kelis laulaa: ‘cause I’m a boss. Samalla Noora heilauttaa päätänsä taaksepäin.

On se päällikkö.

Kelis ft. Too $hort – Bossy Skamin neljäs kausi ilmestyy tämän kevään aikana. Kaikki aiemmat jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa.

Lue myös:

Mistä Skam-sarjan bussibileissä on kyse? Otimme yhteyttä norjalaiseen Fridaan, 19, joka on paikallisen bailubussiporukan pomo

Skam on parasta nuortendraamaa pitkiin aikoihin – tässä viisi syytä siihen, miksi sarjaa kannattaa katsoa

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Tsekkaa Skam-näyttelijä Ulrikke Falchin huikea Instagram –
alusvaatetanssia, kaksoisleukakuvia ja feministivuohia

Skamin paras hahmo selvillä – tällainen on äänestäjien suosikki Noora

Skamin neljäs kausi tulee pian – onko keskiössä Sana, Vilde vai Even?