Hyppää pääsisältöön

Bumtsibum-Kalle ei naminamittele, eikä Heikoin lenkki -Riku tylytä – analyysissä suosikkiohjelmien uusi meininki

Monella on ollut kevään aikana ikävä ex-juontajia, Marco Bjurströmiä ja Kirsi Saloa. Mutta johtuuko ikävä nostalgian kaipuusta vai uusien juontajien taidoista?

Kalle Lindroth ja Riku Nieminen ovat 2000-luvun alun suosikkisarjojen uudet juontajat. // Kuva: Lindrothin kuva: MTV, Niemisen kuva: Nelonen/Saku Tiainen

Tv-tarjonta on tällä hetkellä hyvin samanlaista kuin 2000-luvun alkupuolella. Erona vanhaan on se, että suosikkiohjelmien juontajat ovat vaihtuneet: Bumtsibumin naminami-pusipusi-juontaja Marco Bjurström on syrjäytetty ja tilalle on tuotu Kalle Lindroth. Heikoin lenkki -ohjelman tylyyskuningatar Kirsi Salo on korvattu Riku Niemisellä.

2000-luvun alun suosikkisarjojen uusia jaksoja on nyt nähty kahden jakson verran. On aika tarkastella, kuinka Lindroth ja Nieminen ovat ottaneet juontotontit haltuun.

Kalle Lindroth on täysin epäreilussa tilanteessa

Vaikka Kalle Lindroth on monille tuttu Summerin juontajana ja muusikkona, tilanne on hänen kannaltaan kestämätön. Vaikka ei ehkä pitäisi, niin häntä verrataan suoraan Bjurströmiin, jonka jättämät saappaat ovat kokoa 50+.

On Lindrothin kannalta harmi, että Bjurströmin asema Bumtsibumin juontajana on ikoninen.

Mutta toisaalta – vaikka Bumtsibumia kuinka yrittäisi katsoa täysin uutena sarjana, niin Lindroth ei oikein onnistu vakuuttamaan katsojia. Se korostui etenkin uuden Bumtsibumin toisessa jaksossa, jossa vieraana oli Putouksen juontajana suvereenisti loistanut sanavalmis Roope Salminen.

Lindrothin pitäisi juontajana olla se, joka naulaa tilanteen ja heittää sen viimeisen timanttisen oivalluksen.

Siinä missä Salminen heitti hyvää läppää pianon takaa, estradilla ollut Lindroth tyytyi vain viemään ohjelmaa eteenpäin ottamatta sen suurempaa roolia. Toki on kiva, että vieraat ja joukkueiden pianistikapteenit ottavat roolia, mutta Lindrothin pitäisi kuitenkin juontajana olla se, joka naulaa tilanteen ja heittää sen viimeisen timanttisen oivalluksen. Sen punchin, jonka jälkeen ohjelman katsojat joko nauravat tai tuumivat, että onpa kova ohjelma.

Tähän rooliin hänestä ei ole ollut.

Otetaan vielä toinen esimerkki:

Yksi Bumtsibumin tehtäväosioista on jo Bjurströmin aikana nähty Numerosuora. Siinä kilpailijoiden tulee valita jokin numero, jonka takaa paljastuu sana. Skabaajien tulee esittää laulu, jossa sana on mukana.

Ensimmäisessä uudessa jaksossa vieraana ollut Katri Helena intoutui vetämään osiossa täysin keksityn laulun, jossa sana oli mukana.

Seuraavaksi Katri Helenan joukkue valitsi numeron, josta ilmestynyt sana oli punainen. Kun näin käy, vuoro siirtyy toiselle joukkueelle.

Punainen sana oli kuitenkin sama kuin Katri Helenan keksimässä improbiisissä. Niinpä Katri Helena ja hänen parinaan ollut Elias Kaskinen alkoivat huudella Lindhrothille, että minkälainen homma, eikö Katri Helenan biisi muka ollut oikein, kun tämä uusi esiin tullut sana oli sama kuin laulajattaren keksimässä laulussa. Eikö heidän kuuluisi saada pisteitä?

Tässä olisi ollut Lindrothin paikka iskeä. Hän olisi voinut keksiä jotain hauskaa ja tarttua tilanteeseen. Niin Roope Salminen, Heikki Paasonen tai Jaakko Saariluoma olisivat juontajan roolissa tehneet.

Mutta Lindroth ei. Hän nauroi ja sanoi Katri Helenalle, että hän on pahoillaan, mutta että vuoro on siirtynyt toisellejoukkueelle.

Tylsää.

Toisessa Bumtsibum-jaksossa Lindroth oli jo ensimmäistä jaksoa vapautuneempi. Joukkoon mahtui pari ihan hyvää heittoa – etenkin Sannille ja Jon-Jon Geitelille annettu littipeukku siitä, kun kaksikko lauloi Pizza Enricoa.

Toivottavasti kehityskaari jatkuu samana.

Osallistumalla biiseihin hän voisi tehdä pesäeron Bjurströmiin ja osoittaa, ettei ole mikään köyhän miehen Marco.

Ja toivottavasti Lindroth osallistuu jatkossa biisien laulamiseen yhdessä kilpailijoiden kanssa ainakin ajoittain. Lauluääntä hänellä riittää: Ida Paulin kanssa perustetun duon kappaleet ovat soineet YleX:llä, ja parhaillaan Lindroth tähdittää Kirka-musikaalia Helsingin Kaupunginteatterissa.

Osallistumalla biiseihin hän voisi tehdä pesäeron Bjurströmiin ja osoittaa, ettei ole mikään köyhän miehen Marco.

“Kenen venttiili vuotaa? Kuka poraa ilman terää?”

2000-luvun alun ilkein suomalainen tv-juontaja oli ehdottomasti Heikoimman lenkin Kirsi Salo. Salo ivaili Nokian työntekijälle sisäsiittoisuudesta, viiniharrastajalle ammattijuomisesta ja terveellisestä ruoasta tv-ohjelmaa tehneelle henkilölle siitä, että hänellä oli aiempaa työkokemusta lähinnä Mäkkärin hampurilaisten tekemisestä.

- Ei ihme, että ura tyssäsi paikallistelevisioon, Salo sanoi kilpailijalle tuolloin.

Eikä Salon pahimpia sutkautuksia edes päätynyt televisioon: ex-juontaja on sanonut Ilta-Sanomille vuonna 2003, että todella paha kama on leikattu lähetyksestä.

Uuden juontajan Riku Niemisen habitus on samankaltainen kuin Salolla yli 10 vuotta sitten. Ohutsankaiset silmälasit ja vakavat kasvot muistuttivat heti ensimmäisen uuden jakson alkaessa hetkistä, jolloin koulukiusaajatkin saattoivat hämmentyä Salon ilkeistä kommenteista.

Nieminen ei kuitenkaan ole vienyt tylyttämistä samalla levelille kuin Salo. Someaikakautena se voi olla hyvä ratkaisu: liian henkilökohtaiset vinoilut voisivat nostattaa suuren somemyllakän, #heikoinlenkkigaten.

Kuittailut ovat yhä osa ohjelmaa, mutta ne on puettu hyvin neutraaleiksi. Pahimmatkaan kuittailut eivät järkytä ketään. Yksi ivallisimmista kuittailuista kuultiin, kun eräs kilpailija vastasi, että kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin sukunimessä olisi viisi vokaalia.

- Ovatko vokaalit sinulle tuttuja asioita, Nieminen kysyi häneltä.

Tässä oltiin kaukana pään aukomisesta, mutta kuitti kuitenkin osui kohteeseen.

Niemisen tyyli juontaa on pääsääntöisesti hyvin toimiva. Ohjelma etenee hänen hallussaan, eivätkä kilpailijat ole onnistuneet horjuttamaan hänen asemaansa. Samalla Niemisen juontamistapa kuvastaa hyvin tämän hetken television selkääntaputteluaikakautta. Nykyään pidetään Vain elämää -ohjelman kaltaisista feel good -ohjelmista, joissa puhutaan mukavia ja tsempataan toisia. Jos Nieminen olisi suora Kirsi Salo -kopio, niin se tuskin menisi enää läpi.

Niemisessä ei ole samanlaista vaaraa kuin Salossa, mutta se ei haittaa.

Joskus ivailua toivoisi kuitenkin olevan enemmänkin. Esimerkiksi viime jaksossa Juho-Pekka-niminen kilpailija ei tiennyt, mistä kaupungista Kärpät-jääkiekkojoukkue tulee. Nieminen sanoi Juho-Pekalle, että Kärpät on niin legendaarinen seura, että se pitäisi kyllä tietää. Juho-Pekka vastasi, että siitä voidaan olla monta mieltä.

Tähän Riku Nieminen olisi voinut sanoa edes, että ei voi. Mutta eipä sanonut – harmi kyllä.

Ohjelman ehdottomia kohokohtia jännittävän vastauskierroksen ohella ovat tilanteet ennen kuin kilpailijat valitsevat kierroksen heikoimman lenkin. Noina hetkinä Nieminen on pohjustanut valintaa esimerkiksi seuraavilla fraaseilla:

- Kenen venttiili vuotaa? Kuka poraa ilman terää?
- Kenen pajatsoon ei lantti mahdu?
- Kuka lakaisee pölytöntä pihaa?
- Kuka syö kylmää puuroa?
- Kuka potkii tyhjää palloa? Kenen pumpusta puuttuu kahva?
- Kuka naputtaa pelkillä caps lock -kirjaimilla?

Niemisen ja Salon välille selvän eron tekee vielä se, että Nieminen toisinaan jopa kehuu kilpailijoita. Jos jollain kierroksella on kerätty aiempia kierroksia isompi voittopotti, niin Nieminen voi sanoa, että hyvää työtä.

Niemisessä ei ole samanlaista vaaraa kuin Salossa, mutta se ei haittaa. Jos olisi, niin se voisi tuntua turhan päälleliimatulta: Nieminen tunnetaan leppoisana komedianäyttelijänä, ei viattomia tylyttävänä itsetunnonmurskaajana.

Bumtsibum MTV3-kanavalla lauantaisin kello 20, Heikoin lenkki Nelosella maanantaisin kello 20.

Lue myös:

YleX Läpimurto: Ida Paul & Kalle Lindroth ammentavat voimaa toisistaan

Kalle Lindroth oli Smakin keulakuva ja perustamassa Slush Musicia − seuraavaksi hän juontaa Bumtsibumia, koska kulttuurin monitoimikone ei tunne rajoja

Kuka heistä on uusi Marco ja kenet Bjurström itse haluaisi BumtsiBumin juontajaksi? Spekulaatiot käyvät kuumina