Hyppää pääsisältöön

Juha Hurme: Ohjeita äänestäjälle

juha hurme kolumnistikuva
juha hurme kolumnistikuva Kuva: Jyrki Valkama Juha Hurme

Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin.

Vältä ehdokasta, jolla on lujat periaatteet, järkähtämätön luonne ja muuttumattomat linjaukset. Ei ole mitään syytä kunnioittaa mielipiteiden kivettymistä maailmassa, joka liukuu koko ajan uusiin asentoihin. Jämy ehdokas ei kykene ikinä ymmärtämään kaiken vaihtumisen ja todellisuuden muodonmuutoksien politiikkaa. Hän kieltäytyy oppimasta uutta, eikä sekään riitä, hän pitää kunnia-asianaan, ettei ikinä enää opi yhtään mitään. Joka väittää olevansa tänään kypsä, pilaantuu huomenna.

Kavahda ehdokasta, joka sanoo ottavansa asiat vakavalta kannalta. Tällaisen ihmisen ajatteluvärkki on epävarmasti käynnistyvä, huonosti rasvattu kone. Ajattelu liittyy hänellä synkkyyteen ja ilottomuuteen ja kolisee käydessään. Asioiden pohtimisesta ja ongelmien ratkomisesta tulee kärsimystä. Ehdokkaan huonotuulisuus tarttuu ja lamaannuttaa. Vain toisten epäonni saa hänen verettömiin huuliinsa pingottuneen, hetkellisen hymyn.

Vieroksu ehdokasta, joka paasaa työnteon autuudesta. Tärkeintä maailmassa on joutilaisuus. Ehdokas, joka kannustaa ahertamiseen, raatamiseen ja voiton takaa-ajoon, pyrkii uupuneiden yhdyskuntaan, jossa kukaan ei jaksa leikkiä eikä ajatella. Maailma, joka osaisi ainoastaan leipoa uutteruudesta ja rahasta lisää uutteruutta ja rahaa, olisi kaiken elämän nopeasti tuhoava helvetinkone. Siihen hän tähtää syystä, jota ei itsekään ymmärrä, koska ei ehdi ikinä miettiä ja aprikoida.

Hyljeksi ehdokasta, joka väittää, että hänellä on ratkaisu. Hän valehtelee. Hänen ratkaisunsa päiväys on mennyt umpeen ajat sitten. Tällainen ehdokas ”laahaa menneisyyttä vähän matkaa ajassa eteenpäin, eikä ole koskaan nykyisyyttä”, kuten eräs nerokas saksalainen runoilija asian ilmaisee.

Epäile vastuunkantajaa. Hän on kuitenkin liian heikko. Me tarvitsemme ehdokkaan, joka osaa keksiä vastuun alle pyörät, jotta se kulkee kevyesti.

Karta ehdokasta, joka on lukinnut itsensä uskon tai aatteen ahtaaseen häkkiin. Hän haluaa sinutkin häkkiinsä, jolloin siellä on entistä ahtaampaa. Aina kun tämä ehdokas kohtaa jonkin uuden asian, hän haluaa pyydystää sen samaiseen häkkiin. Hän ei ole tyytyväinen, ennen kuin koko maailma on vangittu hänen haisevaan häkkiinsä.

Vavahda ehdokasta, jonka jokaisen ajatuksen ymmärrät välittömästi. Hänen selkokielisyytensä loukkaa ja sortaa oikullisen maailman monimuotoisuuksien aarteita. Pyhälle yksinkertaisuudelle kaikki on epäpyhää, mikä ei ole yksinkertaista.

Boikotoi ehdokasta, joka suihkuttaa sanansa savuverhoksi sinun, itsensä ja puheena olevan ilmiön välille. Hänen persoonansa ei kestä päivänvaloa. Hän haluaa sammuttaa muiltakin valot. Hän on itse pimeys.

Juokse karkuun ehdokasta, joka saarnaa läheisistä asioista ja lyhykäisistä aikaväleistä. Meidän pitää kiinnostua kaukaisista asioista ja loiton tulevaisuuden näkymistä. Niitä tavoitellessamme olosuhteet korjautuvat kuin itsestään. Tuleva ja kaukaisin on nykyisyytemme syy. Sinne on hypeltävä ojien yli ja tuhansia siltoja, sillan kaiteita ja pitkospuita pitkin! Siihen suuntaan on lupa myös tanssia.

Varo ehdokasta, joka lupaa antaa jokaiselle kaikkensa. Hänellä ei ole huomenna enää mitään jäljellä. Häntä ei ole huomenna, hän on loppunut.

Älä luota ehdokkaaseen, joka uskoo, että tekemällä pahaa ehkäistään pahoja tekoja. Sellainen on kostajan ja pyövelin typerää sukua.

Äänestä ehdokasta, joka osaa nauraa ja olla ylevä samaan aikaan. Häntä, joka osaa loikata itseensä loikkaamalla itsensä yli ja hymyillä ilman pilven häivää. Tämä ehdokas on luottamuksesi arvoinen.

Kirjoittaja on Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti.

Kommentit