Hyppää pääsisältöön

Keväiset rummuttajat: Palokärki

Palokärki
Spillkråka

45–57 cm, 250–370 g

Palokärki on Euroopan suurin tikka, variksen kokoluokkaa. Sillä on ohut kaula ja isohko pää. Palokärki on kauttaaltaan kiiltävänmusta paitsi koiraalla päälaki ja naaraalla niska punaiset. Tikarimainen nokka ja silmä ovat vaaleat. Soidinääniä ovat kolmisekuntinen kumea rummutus ja kiihtyvä vihellyssarja, lentoääni raikuva ”kry kry…”.

Palokärki pesii suurehkoissa havu- ja sekametsissä mutta tulee toimeen myös pellon- ja kylänreunoilla, asutuilla rannoilla ja kaupunkimetsiköissä, kunhan niistä löytyy pesäkolon kovertamiseen tarpeeksi järeitä männyn- tai haavanrunkoja. Laji suosii vanhoja ja valoisia seka-, lehti- ja mäntymetsiä. Palokärki paljastuu yleensä kantavista äänistään tai lentäessään hakkuu- ja muiden aukeiden yli. Pääravintoa ovat keko- ja hevosmuurahaiset ja kovakuoriaistoukat.

Palokärki on yleinen koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Laji asustaa reviirillään ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Juha Laaksonen