Hyppää pääsisältöön

Keväiset rummuttajat: Pikkutikka

Pikkutikka
Mindre hackspett

14–16 cm, 19–25 g

Pikkutikka on vain talitiaisen kokoinen ja lyhyenläntä. Pää on pyöreä ja nokka hento. Mustassa yläpuolessa on valkoisia poikkijuovia. Alapuoli on kokonaan valkoinen (ei lainkaan punaista). Koiraan päälaki on punainen, naaraan musta. Soidinääni on kimeä, hieman samea piipitys ”piik-piik…”, joka toistuu 8–13 tavun sarjoina. Rummutus on 1,5-sekuntinen pärrytys.

Pikkutikka elää rantalepikoissa ja muissa rantojen, kosteikon- ja pellonlaitojen, jokilaaksojen ja kylänlaiteiden keski-ikäisissä ja vanhahkoissa lehtimetsiköissä. Talvisin se käy joskus pihapiirien ruokintapaikoilla. Talvella pikkutikan pääruokaa ovat lahopuissa elävät toukat, kesällä monet muutkin pikkuötökät.

Pikkutikka on melko harvinainen Etelä- ja Keski-Suomessa ja pesii paikoitellen Lapissakin. Useimpina vuosina se on paikkalintu, mutta joinakin syksyinä tikat vaeltavat jopa satoja kilometrejä vaihteleviin ilmansuuntiin.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Videon aloituskuva: Juha Laaksonen