Hyppää pääsisältöön

Keväiset soidinmenot: Metso

Metso
Tjäder

55–95 cm, 1,5–6,0 kg

Metsokoiras (kukko) on poikkeuksellisen iso, pitkäpyrstöinen kanalintu, naaras (koppelo) tuskin kolmasosa koiraasta mutta teertä kookkaampi. Koiras on valtaosaksi sinimusta, mutta siivet ovat ruskeat ja vatsan takaosa ja pyrstö valkoisenkirjavat. Naaraan punertavanruskeassa höyhenpuvussa on mustia ja valkoisia poikkijuovia lukuun ottamatta ruosteenväristä rintaa ja kurkkua. Koiraan 5–7-sekuntinen soidinääni koostuu näppäilevistä ja hiovista äänistä.

Metso elää mieluiten takamailla pienten rämeiden, korpien ja kallioisten mäennyppylöiden kirjomilla, iäkkäillä ja yhtenäisillä metsäalueilla. Se tulee toimeen nuoremmissakin metsissä mutta ei asutuksen, peltoaukeiden tai teiden pirstomissa pienehköissä metsissä. Huhtikuussa koiraat kokoontuvat yhteiselle soidinareenalle. Naaras hoitaa yksin haudonnan ja untuvikkojen opastuksen. Metso syö talvisin männynneulasia, muulloin metsä- ja suokasvien versoja ja marjoja.

Metso pesii yleisenä koko Suomessa mutta puuttuu tunturialueilta ja viljelyseuduilta. Metsot elävät samoilla paikoilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Pentti Kallinen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto