Hyppää pääsisältöön

Keväiset soidinmenot:Teeri

Teeri
Orre

40–55 cm, 750–1500 g

Teerikukko on varista isompi, naaras samaa kokoluokkaa. Ruumis on pyöreähkö ja tanakka, kaula melko ohut ja pää pieni. Nokka on pieni ja jalat höyhenpeitteiset muiden metsäkanalintujen tapaan. Koiras on metallinkiiltoisen sinimusta. Pitkä pyrstö on alta valkoinen, ja silmän päällä on kirkkaanpunainen heltta. Naaras on kellanruskea mustin ja valkoisin poikkijuovin. Soidinääni on pitkiä aikoja jatkuvaa, nousevaa ja laskevaa pulputusta, kukerrusta ja suhahteluja.

Teeri elää yhtenäisillä havu- ja sekametsäalueilla, joita rämeet, avosuot, hakkuuaukeat ja pienet metsäpellot pilkkovat. Talvisin teeret ruokailevat varsinkin koivikoissa. Koiraat kokoontuvat keväisin yhteisille soidinareenoille avosoille, metsäpelloille ja järvenjäille. Naaraat käyvät soidinpaikalla parittelemassa ja huolehtivat sen jälkeen yksin haudonnasta ja poikasten opastamisesta. Teeri syö talvella koivun urpuja ja silmuja ja lepännorkkoja, muina vuodenaikoina monenlaisia kasvinversoja ja marjoja.

Teeri pesii hyvin yleisenä metsäseuduilla Lapin keskiosia myöten. Se elää samoilla paikoilla koko vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Pentti Kallinen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto