Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Suomi vai Ruotsi – kumpi tietää vähemmän?

erotuomari tilastoraitapaidassaan Suomen ja Ruotsin lipun kanssa
Kumpi kansa on paremmin perillä maailman tilasta, suomalaiset vai ruotsalaiset? erotuomari tilastoraitapaidassaan Suomen ja Ruotsin lipun kanssa Kuva: Yle / Mitja Sirola Prisma Studio

TV1 keskiviikkona 5.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 7.4. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Uskotko, että ajatuksesi perustuvat tietoon ja että maailmankuvasi pohjaa todellisuuteen? Voi olla, että olet väärässä! Hiljattain edesmennyt legendaarinen ruotsalaistutkija Hans Rosling oli sitä mieltä, että suurin osa meistä on yllättävän tietämättömiä.

Päätimme testata asiaa ja haastaa suomalaiset ja ruotsalaiset tietämättömyysmaaotteluun. Kysymykset perustuvat Hans ja Ola Roslingin Ignorance-projektiin, joka pyrkii rokottamaan ihmisiä tietämättömyyttä vastaan tarjoamalla tilalle faktoihin perustuvaa maailmankuvaa.

On aika selvittää, miten pihalla me suomalaiset oikeasti olemme! Pärjäämmekö ruotsalaisille?

Miten nopeasti voi oppia uuden kielen?

Yle Puheen Yagmur Özberkan haastoi yllytyshullun juontajaparinsa Susani Mahaduran opiskelemaan äidinkieltään turkkia. Tavoitteena Susanilla on selvitä Yagmurin isän illallisilla turkiksi. Yagmur lupaa sparrata Susania – ja avuksi valjastetaan myös tiede.

Yle Puheen Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura
Yle Puheen Yagmur Özberkan haastoi juontajaparinsa Susani Mahaduran opiskelemaan äidinkieltään turkkia. Yle Puheen Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura Kuva: Yle/Laura Honkimäki Prisma Studio

Susani opiskelee turkin kieltä ensisijaisesti kuuntelemalla ja puhumalla - ei kirjoja tai kielioppia pänttäämällä. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan laulaminen tehostaa kielen oppimista, joten sitäkin saa Susani kokeilla!

Tutkimuksen mukaan vieraan kielen opiskelu muuttaa aivoja todella nopeasti. Jo päivän opiskelun jälkeen aivojen valkoinen aine alkaa muuttua ja hermoyhteyden lisääntyvät. Kuulostaa hyvältä, sillä Susanilla on hirmuinen kiire! Hänellä on koko projektiin vain reilu viikko aikaa.

Miten nopeasti kielen voi oppia? Arviot vaihtelevat todella paljon: 360 tunnista aina 3000 tuntiin saakka. Optimistisimmankin arvion mukaan aikaa uuden kielen oppimiseen tarvitaan siis vähintään puolitoista kuukautta – ja silloinkin opiskelua saa tehdä kokopäivätyönä. Onko Susanilla edessään mahdoton tehtävä?

Suomen hauskin murre löytyy Toroppalasta – tai siis Doroppalasta!

Toroppalan kylässä entisessä Kerimäen pitäjässä lähellä Savonlinnaa on hyvin erikoinen murre. Siellä t- ja d- kirjain muistuttavat toisiaan.

"Oli jäätelökioski ja kaveri oli mennyt ostamaan jäätelön. Tyttö kysyi duuddi, dödderö vai dopsi. Kaveri vastasi että dikku", nauraa savonlinnalaislähtöinen näyttelijä Kari Hietalahti.

Repomiehen selfie.
Pasila-sarjan ylikomisario Rauno Repomies puhuu Toroppalan murretta. Repomiehen selfie. pasila 2.5

Toroppala on antanut puhetapansa parillekin Hietalahden hahmoista kuten Pasila-sarjan ylikomisario Rauno Repomiehelle.

Onko Doroppalan darinoissa perää? Prisma Studio lähtee metsästämään aitoa murteen puhujaa eli todellista dödöttäjää.

Studiossa keskustelemassa psykologi Jukka Häkkinen, biotekniikan tutkija Lauri Reuter ja avaruustutkija Sini Merikallio. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.