Hyppää pääsisältöön

Tinamusiikkia! Avaruusromua 2.4.2017

sulanutta tinaa (käsitelty kuva)
sulanutta tinaa (käsitelty kuva) sulanutta tinaa (käsitelty kuva)

Tina on metallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Sn.

Merkki tulee latinankielen sanasta Stannum.

Ihminen on käyttänyt tinaa jo useita tuhansia vuosia. Monet metalliseokset sisältävät tinaa. Meille tutuin tinan seos on tinan ja kuparin seos eli pronssi.

Historiassa puhutaan rautakautta edeltäneestä pronssikaudesta. Pronssikauden esineissä oli paljon tinaa.

Tina on pehmeä ja helposti taottava metalli. Se ei reagoi veden eikä ilman kanssa eli se ei ruostu normaaleissa olosuhteissa.

Kiinnostavia faktoja tinasta:

Monille tina on tuttu uudenvuoden tinasta, jota valetaan aina uudenvuoden aattona. Todellisuudessa tuo uudenvuoden tinassa käytetty metalli ei ole oikeastaan tinaa, vaan lähinnä lyijyä.

Missä sitten on tinaa ja mihin sitä käytetään? Ehkä hieman yllättävä tieto on, että tinaa käytetään nykyään eniten juotostinassa.

Ainakin kaikki elektroniikkaa harrastaneet tuntevat juotostinan: se on sitä rullassa olevaa ohutta metallilankaa, jolla johtoja ja elektroniikan komponentteja liitetään yhteen. Mutta juotostina ei ole puhdasta tinaa, vaan se on tinan ja lyijyn sekoitusta. Tämä sekoitus tekee sen, että juotostina sulaa ja kovettuu sopivissa lämpötiloissa.

Yleisimpiä virheitä juotostinaa käytettäessä:

Toinen mainittava, mutta yhä vähentyvä tinan käyttökohde on tinapaperi. Nykyään alumiinifolio on pitkälti korvannut tinapaperin, koska sitä on edullisempi tuottaa. Säilyketölkkejä tehtiin ennen päällystämällä ohuesta teräksestä tehty tölkki tinalla, mutta nyt päällystämisessä käytetään terveyssyistä monesti muita materiaaleja.

Tina on suhteellisen harvinainen alkuaine tämän meidän maapallomme maaperässä. Kaiken kaikkiaan tinaa arvioidaan olevan noin 4 miljoonaa tonnia, ja sitä louhitaan joka vuosi noin 140 000 tonnia. Tällä hetkellä kilo puhdasta tinaa maksaa noin 18 euroa.

Lisää vielä kiinnostavampia faktoja tinasta:

Mitä tekemistä tinalla Avaruusromun kanssa? Mitä tekemistä tinalla on musiikin kanssa?

Yhteys on selvä, muttei aivan suora.

Sn (Stannum) on nimeltään miniatyyrisävellysten kokoelma, jolla on 52 elektronista tai elektroakustista esitystä. Käsitetaiteellinen kokonaisuus, vaikka onkin silkkaa musiikkia.

Mistä ihmeestä tällainen kokonaisuus on syntynyt? Idean takana on argentiinalaissyntyinen säveltäjä ja pianisti Juan María Solare.

Hän on korkeasti kouluttautunut klassisen musiikin ja nykymusiikin tuntija, säveltäjä ja esittäjä. Hän on tähän mennessä tehnyt yli 300 sävellystä ja ollut myös kirjallisesti aktiivinen: häneltä on julkaistu yli 200 artikkelia musiikista. Ja kuten arvaatte, hän on myös innostunut elektronisesta ja elektroakustisesta musiikista.

Kun hän täytti vuonna 2016 viisikymmentä vuotta, hän pyysi elektronisilta ystäviltään ympäri maailman lyhyttä sävellystä. Sävellyksiä tarvittiin viisikymmenvuotisjuhlan kunniaksi 50 kappaletta, ja kokonaisuuden alkuun ja loppuun päivänsankari itse sävelsi ikään kuin esipuheen ja jälkikirjoituksen. Näin syntyi kokoelma nimeltä Sn (Stannum) eli tina.

Ja miksi juuri tina? Siksi, että tina on alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä sijalla 50. Ja ehkä siksi, että tina ikään kuin symbolisesti kuvastaa musiikkia, joka sulaa ja yhdistyy muihin alkuaineisiin.

Kun Juan María Solarelta kysyttiin eräässä haastattelussa inspiraatiosta, hän sanoi sen olevan kaikkialla. ”Se on kaikkialla, jos olet siitä tietoinen ja valppaana”, hän sanoi. ”Mutta jos et ole valppaana, inspiraatio on jossakin muualla”.

Tällä kokoelmalla esiintyy kaikkiaan 51 säveltäjää, ja voisi sanoa: ympäri maailman. Säveltäjiä on esimerkiksi Englannista, Yhdysvalloista, Italiasta, Kanadasta, Meksikosta, Boliviasta, Espanjasta, Kreikasta, Sveitsistä, Solaren kotimaasta Argentiinasta, ja yllätys yllätys, myös yksi heistä on Suomesta!

AVARUUSROMUA 2.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
Kaikki musiikki kokoelma-albumilta Sn (Stannum).
JUAN MARÍA SOLARE: Nun (1:38)
ASTA HYVÄRINEN: Turning of the Sun (1:28)
ADELE FRANGHIADI: Pentecontagon (1:12)
DAVID BOHN: Tin (1:18)
CHIN TING CHAN: Glass Fantasy (1:00)
KALA PIERSON: Glacial Trace (1:14)
BLAKE DeGRAW: Euclidian Mosquitoes (0:37)
RD WRAGGETT: Sol-itude (1:30)
FRANCISCO MASTUCCI: Diacronía (1:05)
PHILIP SCHUESSLER: Bicyclette etude number 3 (1:30)
LUIS CARLOS MARTÍNEZ WILDE: Silver White (0:51)
JOSEPH HASPER: Monday 7 am (1:14)
ALEJANDRO CANO PALOMO: Siesta en el jardin (1:30)
MICHAEL JAMES OLSON: Murmurs (1:16)
JUAN ANTONIO LLEÓ & CORO DELANTAL: Homenaje a 2 (1:23)
LUCA MITI: …para Juan María Solare (0:50)
LUIS MIHOVILCEVIC: Solaris 50 (1:15)
GONZALO BIFFARELLA: CIN (cu en) TA (0:37)
JOHN FRANEK: Le petite étain (1:28)
F.C.ZUKE: Mondschwarz (1:04)
SONIA MEGÍAS, MERCEDES LÓPEZ CABALLERO & ANA LÓPEZ CABALLERO: NAJ (2:03)
OLIVER SMITH: Ventilation (1:13)
PANAYIOTIS KOKORAS: Dreamcatcher (0:58)
DAVID R. PEOPLES: Tin Party (1:30)
DANIEL A. WALZER: Recalcitrance (1:30)
ROBIN JULIAN HEIFETZ: Jumpstart (0:59)
ALEJANDRO SILVA DIEZ: Delorean en Río (1:24)
LUIGI MORLEO: On Western Terror 2 (1:31)
MARK ELIOT JABOCS: Fusinus Stannum (1:22)
ERICH BARGANIER: One Minute on the Surface of the Sun (1:04)
BOB SIEBERT: Time Marches On (1:26)
JORGE EDUARDO GONZÁLES HERRERA: Cincuenta garzas (0:40)
PSYCHICEYECLIX: Sun Vs Saturn (1:14)
MASSIMO VARCHIONE: Nuovo Sole (1:40)
JUAN MARÍA SOLARE: Nice Noise (0:38)

BONUS!
Juan María Solaren elokuvamusiikkia:
Filmscapes by Juan María Solare

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.