Hyppää pääsisältöön

Volgansienitee on nyt kombutsaa! Näin valmistat trendikästä terveysjuomaa kotona

Valmista kombuchaa.
Valmista kombuchaa. Kuva: Yle kombucha,kombucha,hapattaminen

Sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu kombutsa on sekä hyvää että terveellistä. Trendikästä juomaa saa ostettua valmiina hyvin varustelluista kaupoista, mutta juoman valmistaminen onnistuu helposti ja edullisesti myös kotioloissa. Kombutsa eli volgansienitee on tullut Suomeen maailmalta jo vuosikymmeniä sitten, mutta viime vuosina se on taas noussut uuteen suosioon.

Kombutsan valmistus perustuu hapattamiseen eli fermentointiin. Hapattamalla valmistetaan kombutsan lisäksi esimerkiksi hapanmaitotuotteita, kuten jogurttia, viiliä tai piimää sekä hapankaalia, korealaista kimchiä ja misotahnaa.

Hapattamisprosessin seurauksena ruokaan syntyy maitohappobakteereja, joiden ansiosta ruoka sekä säilyy pidempään että sulaa paremmin.

– Hyvät maitohappobakteerit vahvistavat immuunipuolustusta. Lisäksi ne luovat suolistoon hyvän pH-tasapainon ja sitä kautta pitävät huonot, patogeeniset bakteerit kurissa, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo.

Kombutsassa hapattajana toimii elävä kombutsaviljelmä, joka tunnetaan myös volgansienenä. Volgansieniä voi ostaa joistakin ekokaupoista, mutta myös sosiaalisessa mediassa toimii kombutsan valmistukseen perehtyneitä ryhmiä. Ryhmissä sieniä annetaan, vaihdetaan ja myydään aktiivisesti.

Kombutsa (2 litraa valmista juomaa)

Ainesosat:

2 litraa vettä
4 tl maustamatonta vihreää tai mustaa teetä
200 g sokeria
Elävä kombutsaviljelmä eli volgansieni
Noin 2 dl volgansienen mukana tullutta nestettä

Tee näin:

Keitä kaksi litraa vettä ja lisää joukkoon noin 4 teelusikallista vihreää tai mustaa teetä. Anna teen hautua 10-15 minuuttia.

Lisää vielä lämpimän juoman joukkoon 200 grammaa sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

Anna juoman jäähtyä, kunnes sen lämpötila on 20-25 astetta. Kaada juoma laakeaan lasiastiaan.

Huuhtele volgansieni viileällä vedellä ja lisää juoman joukkoon. Kaada mukaan noin 2 dl volgansienen mukana tullutta nestettä. Neste antaa tarvittavan alkupotkun hapattamisprosessille.

Sido lasiastian päälle liina, jottei juoman sekaan pääse pölyä. Nosta valmis juoma tekeytymään vedottomaan paikkaan ja anna sen tekeytyä 8-10 päivän ajan.

Reilun viikon jälkeen voit alkaa maistella juomaa, ja kun se on sopivan hapanta makuusi, sieni poistetaan. Ota talteen sienen lisäksi myös muutama desilitra valmista kombutsaa seuraavaa valmistuskertaa varten.

Valmis juoma pullotetaan tiiviisti ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään noin viiden päivän ajaksi. Kombutsa säilyy avaamattomana jääkaapissa useita viikkoja.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän