Hyppää pääsisältöön

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on käynyt koulunsa saameksi, mutta ei ole saamelainen

Mitä vasemmistoliitto lupaa nuorille? Voiko näihin lupauksiin luottaa? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Jokaiselta kysytään viisi vakiokysymystä.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on kotoisin Utsjoelta. // Kuva: Hanna Hantula / Yle

Anni Ahlakorpi on sitä mieltä, että Helsingin Rautatientori on hyvä paikka keskustella puolueensa kunnallisvaaliteemoista.

Syitä on kaksi: ensinnäkin torilla on turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, joka vasemmistoliiton tavoin vaatii muutoksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan.

Toisekseen Rautatieasemalta pääsee mihin päin Suomea tahansa. Tämä on tärkeää utsjokiselle Ahlakorvelle, jonka mielestä etelästä käsin sanellaan liikaa hänen kotikuntansa asioita:

– Utsjoella iso kysymys on tällä hetkellä se, miten paljon kuntalaiset voivat vaikuttaa kuntaa koskeviin asioihin. Esimerkiksi Tenon kalastussopimus on ollut tosi iso juttu. Päätös on tehty oikeastaan täysin kuntalaisia kuuntelematta. Tuntuu siltä, että eihän se voi mennä näin!

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

Teno-joen kalastusta rajoittavan sopimuksen lisäksi Ahlakorpi nostaa kotikuntansa tärkeimpien kysymysten joukkoon asuntopulan.

Ahlakorpi ei ole saamelainen, mutta hän on käynyt koulunsa saamen kielellä. Miten näin pääsi käymään?

- Minulla oli valveutuneet vanhemmat, jotka ajattelivat, että jos muutettaisiin Kiinaan, lapset oppisivat Kiinan kielen. Jos muuttaa Utsjoelle, joka on saamelaisenemmistöinen kunta, eihän siinä ole muuta vaihtoehtoa.

Kysyimme 30-vuotiaalta Anni Ahlakorvelta viisi kysymystä nuorten elämää koskettavista kuntavaaliteemoista.

1. Miksi puolueesi on täydellinen?

- Se pystyy ottamaan huomioon monipuolisesti eri taustoista tulevat ihmiset. Meillä on tosi monipuolinen puolue, mutta meillä on kuitenkin yhteiset arvot ja pystytään puolueessa toimimaan samojen tavoitteiden eteen.

2. Lampun henki ilmestyy ja ilmoittaa, että sulla on kolme toivomusta. Mitä ne on?

- O-ou, nyt on paha! Ettei nyt ihan menisi missilinjalle ja maailmanrauhan toivomiseksi, niin lähtisin siitä, että nuoria pitäisi saada lisää päättäville paikoille kunnanvaltuustoihin, lautakuntiin ja muualle tekemään päätöksiä.

- Toivoisin myös että soteuudistus saadaan vietyä kunnialla läpi, koska sitä on veivattu pitkään ja hallitus on unohtanut, että oppositio kannattaisi pitää mukana siinä. Pahin pelko tässä on, että seuraavan hallituksen aikana aloitetaan alusta. Toivoisin, että hallitus ottaisi järjen käteen ja kuuntelisi oppositiota ihan tosissaan.

- Kolmas toive liittyy samaan teemaan. Toivon, että kaikki käyvät äänestämässä näissä tulevissa kuntavaaleissa, koska se on paras tapa vaikuttaa siihen, ketkä niistä asioista on päättämässä.

3. Mitä vasemmistoliitto lupaa nuorille? Mistä tiedämme, että näitä vaalilupauksia ei petetä?

- Lupaamme maksutonta ehkäisyä, osallistavaa budjetointia, lisää harrastusmahdollisuuksia ja lisää vaikutusmahdollisuuksia omiin asioihin.

- Ei olla ennenkään petetty meidän lupauksia. Totta kai se riippuu siitä, mikä se lopullinen valtuusto on, mitkä on valtasuhteet ja niin edelleen. Itse olen sitä mieltä, että tietyistä asioista ei voi lähteä tinkimään ja tekemään kompromisseja. Jos joutuu sellaiseen tilanteeseen, että pitäisi radikaalisti leikata nuorten palveluista, niin sellaisia päätöksiä ei voi mielestäni olla tekemässä.

4. Kuvittele, että olet kuntadiktaattori. Säilytätkö monta lukiota lähellä oppilaita, vai laitatko lukiot yhdeksi kouluksi, joka on lähellä oppilaita?

- Jos on todella ne diktaattorin valtuudet, niin teen niin, että meillä on riittävästi kouluja lähellä oppilaita ja niissä on kaikissa hyvä valikoima.

- Tulen Lapista, missä etäisyydet ovat pidempiä kuin ruuhka-Suomessa ja siellä kouluverkon karsiminen ei ole mahdollista. Jokaisella pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus saada laaja monipuolinen kurssivalikoima. Etäyhteyksiä voisi siinä hyödyntää nykyistä enemmän.

5. Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla suomalaisella saa olla lähimpään ammattikouluun?

- Pitäisi pystyä siihen, että siinä vaiheessa ei tarvitse muuttaa pois kotoa, jos ei halua. Tällä hetkellä se ei toteudu omassa kunnassani. Jos sieltä haluaa ammattikouluun lähteä, kyllä se tarkoittaa toiselle paikkakunnalle muuttamista.

Lue myös:

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Tiina Elovaara muistuttaa, että perussuomalaiset ei ole syntynyt maahanmuuttokysymysten ympärille

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Torniolainen Katri Kulmuni kannustaa nuoria maailmalle - ja sitten takaisin kotiseudulle