Hyppää pääsisältöön

Kyykoiraat heräävät kevääseen – Testaa kyytietämyksesi!

kyykäärme
kyykäärme Kuva: Juha Laaksonen / Yle kyy

Koiraskyyt ovat herrasmiehiä. Ne liehittelevät naaraita, eivätkä pure vastustajiaan. Nyt ne nousevat koloistaan valmistelemaan siittiöitä parittelua varten. Naaraat ovat pian hereillä.

Jos tähän aikaan vuodesta kohtaat kyyn, se on mitä todennäköisimmin koiras, joka valmistelee auringon lämmössä siittiöitään koko vuoden tärkeintä hetkeä varten. Naaraat ovat vielä horroksessa, ja koirailla on kiire saada itsensä parittelukuntoon.

Kyillä on erilaisia strategioita lämmittää itseään. Osa "levyttää" levittämällä kylkiluitaan maata vasten niin, että selkä levenee ja aurinko lämmittää laajempaa pinta-alaa. Toinen strategia on mennä kerälle, jolloin lämpöhukka on pienempi, ja samalla kyy saa suojaa tuulelta.

Koiraskyyt ovat herrasmiehiä. Kun naaraat viimein heräävät, koiraat liehittelevät niitä hartaasti, suukottelevat ja nuoleskelevat. Vaikka naaraista tapellaan, parittelukilpailussa koiraiden välillä on tarkat säännöt: purra ei saa. Käärmeet läimivät toisiaan vartaloillaan ja yrittävät painaa päällään vastustajan päätä maahan, kunnes hävinnyt käärme makaa maassa selällään, vatsasuomut kohti taivasta. Jos hävinnyt koiras ei heti tajua luikerrella pois paikalta, voittajakoiras ajaa sen tiehensä.

Testaa kyytietosi:

1. Kyynaaras lisääntyy

2. Kyyt käyttävät samaa talvipesää yleensä

3. Musta kyy

4. Kyy on aktiivinen

5. Naaras- ja koiraskyyn erottaa varmuudella

6. Kyyn tärkein aisti on

7. Kyynaaras munii

Miksi kyyn silmät muuttuvat sinisiksi ja mistä erottaa naaras- ja koiraskyyn?
Kuuntele Juha Laaksosen Luontoretki:

kyy, kyykäärme
Uroskyy lämmittelee sammaleilla. kyy, kyykäärme Kuva: Juha Laaksonen / Yle kyy,kyy
Kommentit