Hyppää pääsisältöön

Mitä Juha Itkonen ajattelee Olavi Paavolaisesta? Entä sinä?

Kirjailija Juha Itkonen lähikuvassa
Kirjailija Juha Itkonen lähikuvassa Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,Juha Itkonen,verkkolukupiiri

Totuuden ja mielikuvien kädenvääntö, uskontojen taipuminen erilaisiin tarkoituksiin ja nuoruuden kadehtiminen – Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi herätti Juha Itkosessa paljon ajatuksia. Teos luettiin Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirissä, jonka vetäjänä Itkonen oli.

Kirjailija Juha Itkonen ajattelee, että Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi (1938) resonoi vahvasti nykyajassa.

Jo kirjan esipuheessa otetaan esille asia, jota nykyään kutsutaan tuttavallisesti valeuutisoiniksi: "Meidän aikamme totuus ei ole, miten asiat ovat, vaan miten ne halutaan esittää", Paavolainen kirjoittaa.

Paavolaisen teos liippaa itse asiassa useita ajankohtaisia aiheita: hän kirjoittaa ideologioiden suhteista uskontoihin, sodasta, nuoruudesta sekä kansainvälisyyden merkityksestä.

– Kyllähän kristinusko pelottavasti taipuu, niin kuin kai kaikki uskonnot. Jotenkin rohkaisevaa Ristiä ja hakaristiä lukiessa oli kuitenkin huomata, että fasistien ihmiskäsitys oli kuitenkin kirkolle lopulta liikaa, Itkonen kirjoittaa lukupiirin live chatissa.

Nuoriso on diktaattorien ponnahduslauta

Kirjaa lukiessa päässä leijuu vaarallisen suuri kysymys: olemmeko oppineet historiasta?

– Varmasti nyt sentään jotain, mutta pelottava on inhimillinen taipumuksemme unohtaa, Itkonen miettii.

Ja kun puheeksi tulee oppiminen, kääntyy keskustelu tietysti nuorisoon. Teoksessaan Paavolainen jää pitkäksi aikaa kuvaamaan nuoruutta:

– Kyllä hän nuoruutta ihannoi, ehkä nimenomaan itsensä jo ikämieheksi kokevan, ei erityisen fyysisen miehen tavoin. Paavolainen kiroaa oman tilansa ja haluaisi olla niin kuin nuoret salskeat sotaurhot.

Paavolainen ei tosiaan itse ollut kovin salskeassa kunnossa. Kirjan viimeistely tuotti ongelmia, ja sen kirjoittamisessa auttoi sihteeri. Sihteeri kuunteli humalassa mutisevaa kirjailijaa tuntikausia ilman, että rivejä juurikaan syntyi.

Paavolainen (vai hänen sihteerinsä?) kirjoittaa: "Nuoriso on jokaisen diktaattorin valiojoukko, tärkein ponnahduslauta valtaan ja menestykseen."

Miten siis meidän tulisi toimia, ettei diktaattoreille olisi uutta ponnahduslautaa nuorisossa?

– Minun vastaukseni olisivat koulutus, lukeminen, yhteiskunnallinen tasa-arvo ja laadukas media. Monet näistä asioista ovat meillä kunnossa verrattuna esimerkiksi isoon osaan Yhdysvaltoja, joten jonkinlainen suojaus Suomella ja suomalaisilla uskoakseni on. Mutta maailman isossa kuvassa olemme tietysti pelottavan pieniä.

Mitä ajatuksia kirja herätti sinussa?

Tutustu verkkolukupiirin keskusteluun. Chat sulkeutui torstaina 30.3. noin klo 20.30, mutta voit jättää oman kommenttisi sivun alalaidan kommentteihin.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Lue Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi verkkokirjastosta

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi