Hyppää pääsisältöön

Murhamysteeri menneisyydestä - Kuka surmasi Annin?

Anni Ahlstömin kuva ja käsinkirjoitettu vihko
Anni Ahlstömin kuva ja käsinkirjoitettu vihko Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma

"Kun ystäväni Jaana näytti minulle, mitä hän on löytänyt vastikään kuolleen äitinsä jäämistöstä, en voinut olla tarttumatta kahteen valokuvaan. Valokuvissa minua katsoo menneisyydestä arviolta 15-vuotias suurisilmäinen tyttö", kertoo radiodokumentaristi Päivi Leino.

Valokuvien kanssa samassa kirjekuoressa on lehtileike, jonka yläreunaan on musteella kirjoitettu sana “murhattu”. Minua puistattaa. Lehtikuvassa on epäilemättä sama henkilö, joka katsoi minuun hetki sitten suoraan suurilla silmillään. Onko kuvien kaunis nuori neito todella murhattu? Entä kuka on tuo kuvien sievä neitokainen?

Anni Ahlstöm vanhassa kuvassa
Anni nuorena Anni Ahlstöm vanhassa kuvassa Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma
Anni Ahlstöm vanhassa kuvassa
Anni ennen kuolemaansa Anni Ahlstöm vanhassa kuvassa Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma
Anni Ahlstömin kuolinilmoitus
Annin kuolinilmoitus Anni Ahlstömin kuolinilmoitus Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma

“Yllättävänä saapui lokakuun 19. päivänä tietoja kauheasta tapahtumasta Kosken myymälässä. Kenenkään tajuntaan ei kerralla mahtunut, että Anni Ahlströmiä ei joukossamme enää olisikaan. Häntä, joka oli elämänhaluisin meistä kaikista, joka hymyili elämälle ja jolle elämäkin näytti hymyilevän”, lehtileikkeessä kirjoitetaan.

Muistokirjoituksessa ei ole laatijan nimeä, mutta uhrin henkilöllisyys selviää. Anni Ahlström. Muistokirjoitus kuvailee Annin valoisaa luonnetta ja kaikkien järkytystä tapahtuneesta, mutta kirjoituksesta ei selviä mitä on tapahtunut. Tärkeä johtolanka tulee viimeisessä kappaleessa.

“...parhaillaan lakastuvat kukkaset Anni Ahlströmin ennenaikaisella haudalla Sammatin hiljaisella kirkkomaalla...”

Pikasella googlauksella Anni Ahlström löytyy kuin löytyykin Toivo Haation laatimasta Sammatin hautakivistä tehdystä kartoituksesta. Kartoituksen mukaan Anni on syntynyt vuonna 1914 ja kuollut 1936, juuri ennen 22. syntymäpäiväänsä.

Annin katse valokuvissa on vaativa. Tuntuu, että Anni katsoo suoraan minuun. En saa rauhaa noilta silmiltä. Minun on saatava tietää, mitä Annille tapahtui. Siksi on lähdettävä Sammattiin.

Sukututkimusta Sammatissa

Toivo Haation kattavien sukuselvitysten kautta löydämme Annin äidin Olgan, ja hänen siskonpoikansa Reinon. Olga ja Reino ovat valitettavasti jo kuolleet, mutta Reinon tytär Kaisa on muuttanut eläkepäivikseen takaisin Sammattiin. Menen tapaamaan Kaisaa, sillä en voi jättää Annin kohtalon selvittämistä kesken.

Näytän Kaisalle löytämiäni kuvia Annista. Kaisa tunnistaa Annin heti. Tummakulmainen, suurisilmäinen, tukka kauniisti laineilla. Kaisa on nähnyt kuvia Annista hänen lapsuudenkotinsa naapurissa asuneen Olga-tädin, Annin äidin, kamarin seinällä.

Anni serkkunsa Inkerin kanssa
Anni serkkunsa Inkerin kanssa Anni serkkunsa Inkerin kanssa Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma
Annin arkku hautajaisissa
Annin arkku hautajaisissa Annin arkku hautajaisissa Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma
Kukkia Annin arkun päällä
Kukkia Annin haudalla Kukkia Annin arkun päällä Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma

Kaisa muistaa kuulleensa monta kertaa Annin surmasta. Murhaajan on kerrottu olleen Annin kihlattu, joka ampui samalla myös itsensä.

Kaisa on perinyt Olga-tädiltä kasan Annin postikortteja. Selailimme kortteja yhdessä. Paksusta korttinipusta löytyi Kaisan omien vanhempien, Annin Reino-serkun vaimoineen, lähettämä kihlakortti Annille ja Taunolle. Miksi Tauno olisi riistänyt hengen nuorikolta ja itseltään? Löydänkö koskaan vastausta murhamysteeriin?

Aavistiko Anni kohtalonsa?

Ystäväni Jaanan äidin jäämistöstä löytyi Annin kuvien lisäksi musta vahakantinen vihko. Sen ensilehdellä lukee kauniilla kaarevalla käsialalla Anni Ahlström 31.3.1929. Annin vihko on säilynyt jäämistössä koskemattomana tähän päivään asti. Ensimmäiset tekstit vihkoon Anni on kirjoittanut 14-vuotiaana.

Anni Ahlstömin käsinkirjoitettu vihko
Ensimmäinen aukeama Annin vihosta Anni Ahlstömin käsinkirjoitettu vihko Kuva: Yle todellisia tarinoita: annin surma

Lueskelen vihkoa. Jo heti syystuuli synkkä ja tuima kuihduttaa nuoren ja puhtaan ruusun. Jos Anni olisi nyt täällä kanssani, haluaisin kysyä häneltä miksi nuori neito on valinnut ensimmäiseksi runoksi noin surumielisen tekstin. Selaan vihkoa eteenpäin. Oi jos nukkua saisin silloin, kun on enimmät ihanteet, eikä silmiäin himmeäks saan pettymysten kyyneleet. Minua kylmää. Sydämeni pakahtuu kun ajattelen nuorta tyttöä kirjoittamassa näitä tekstejä pahaa-aavistamattomana. Vai aavistikohan Anni kohtalonsa?

Viimeinen päivämäärämerkintä vahakantisessa vihossa on 16.10.1936 - vain kolme päivää ennen Annin kuolemaa. Tuolloin Anni on jäljentänyt vihkoonsa Tappavat suudelmat -tangon sanat. Käteni alkavat täristä. Laulun sanojen lukeminen tuntuu karmaisevalta. Tangon sanojen jälkeen vihkossa on vain tyhjiä sivuja.

Lopulta eteen tulee aukeama, jonka teksti on kirjoitettu erilaisella käsialalla. Mustekynällä kirjoitettu teksti ei enää olekaan romanttista leikittelyä kuoleman ajatuksella, vaan kylmää todellisuutta.

Annin äiti Olga on jäljentänyt vihon loppuun sivutolkulla värssyjä, joita ihmiset ovat tuoneet Annin hautajaisiin marraskuun 1. päivänä 1936. ....Rakkaat jäähyväiset pikku Annille äidiltä….Kaivaten Martta….Nuku rauhassa Anni-kulta….Viimeinen tervehdys Mimmi-tädiltä...Kaivaten Tauno…

Hetkinen. Annin surmaajahan ampui myös itsensä, mutta Annin kihlattu Tauno on ollut mukana hautajaisissa. Yllättäen selviää, että meillä onkin väärä murhaaja! Tauno-parka on syyttä saanut tappajan maineeen. Mutta kuka ampui Annin ja itsensä? Kuka onkaan oikea surmaaja? Oliko kyseessä mustasukkaisuusdraama? Tule mukaamme selvittämään murhamysteeriä!

Kuuntele dokumentti Yle Areenassa.

Kommentit