Hyppää pääsisältöön

Pääsykoe taiteilijaksi – näin otin ratkaisevat askeleet luovalle alalle

Pääsykoe taiteilijaksi
Akseli Valmunen (vas), Satu Maaranen, Juho Kuosmanen, Elina Hirvonen ja Riku Nieminen muistelevat pääsykokeita. Kuosmanen ja Hirvonen ovat myös olleet valintaraadissa. Pääsykoe taiteilijaksi Kuva: Mikko Lehtola/YLE pääsykokeet,taiteilijat,pääsykoe taiteilijaksi

Kevät on kiihkeintä ammattivalinnan aikaa. Keskiviikko 5. huhtikuuta on monella ratkaiseva päivä. Silloin jätetään viimeisetkin ennakkotehtävät yhteishaussa. Vielä ehtii! Nyt elokuvaohjaaja, valokuvaaja, vaatesuunnittelija, näyttelijä ja dokumenttiohjaaja kertovat, miten he selvittivät pääsykokeet. Miksi kannattaa tai ei kannata pyrkiä luovalle alalle.

Valokuvaaja Akseli Valmunen
Vuoden pohjoismaisena valokuvaajana palkitun Akseli Valmusen näyttely avautuu Tukholmassa Fotografiska Museetissä kesäkuun alussa. Valokuvaaja Akseli Valmunen Kuva: Minna Joenniemi, grafiikka Mikko Lehtola pääsykokeet,valokuvaajat,akseli valmunen

Akseli Valmunen halusi puhelinmyyjästä valokuvaajaksi

– Kauheasti piti maalata vesiväreillä.

Se on valokuvaaja Akseli Valmusen ensimmäinen muistikuva Lahden muotoiluinstituutin valokuvauksen pääsykokeista.

– Vesiväreillä maalatessa kaikki ovat samalla lähtöviivalla. Sitä on opetettu kaikille esikoulusta asti. Myöhemmin sain kuulla, että ei haettu sitä, kuka osaa maalata, vaan kenellä oli parhaat ideat.

Vuosi oli 2012. Kokeissa oli kiire koko ajan. Ne kestivät neljä päivää, eikä vapaa-aikaa ollut. Valmunen kaivaa muististaan tehtäviä: maalaustehtäviä oli kaksi. Sitten oli lyijykynäpiirrostehtävä, jossa piti piirtää jälkiuunileivästä mainoskuva, joka oli poliittisesti jännittynyt.

– Siihen aikaan Kreikan tilanne oli ajankohtainen, joten piirsin kreikkalaisen kiekonheittäjän, jolla on ruisleipä kiekkona, Valmunen muistelee.

Tehtävänä oli myös ottaa Lahden satamasta mainoskuva. Ja yksi ennakkotehtävistä, eli kuvasarja otsikolla Hyvät ihmiset, piti kuvata uusiksi, mutta nyt kertakäyttökameralla. Erityisesti pääsykokeiden vauhtia kuvaa tehtävä, jossa ohjattiin malleja. Kolmessa minuutissa kuvattiin kolmen kuvan sarja.

– Piti lukea kolmessa minuutissa tehtävänanto ja toimia. Kolme mallia odotti betonikuutiossa. Heistä sai ottaa viisi kuvaa, joista sitten käytettiin kolme, Valmunen kuvailee.

Puhelinmyyjä on silti hieno ammatti. Se on ihan samanlaista kuin valokuvaus, tekosyy päästä ihmisiä lähelle.

Mitä sinulla oli pääsykokeissa pelissä?

– Oli isot paineet. Olin sitä ennen ollut puhelinmyyjä. Halusin vaihtaa alaa, kertoo Valmunen, joka oli opiskelemaan hakiessaan 24-vuotias, jo työelämässä kiinni.

– Puhelinmyyjä on silti hieno ammatti. Se on ihan samanlaista kuin valokuvaus, tekosyy päästä ihmisiä lähelle.

Ammatinvaihto on kannattanut. Tänä keväänä Akseli Valmunen voitti Kuvajournalismi 2016 -kilpailussa kaksi sarjaa: Vuoden lehtikuvan ja Vuoden kuvareportaasin. Kumpikin palkinto tuli kuvareportaasista koirien kloonauksesta Etelä-Koreassa. Hänet palkittiin myös parhaana nuorena pohjoismaisena valokuvaajana. Sen seurauksena Valmunen saa oman näyttelyn kloonatuista koirista kesäksi Tukholman valokuvataiteen museoon. Valmunen valmistui viime vuonna medianomiksi Lahden ammattikorkeakoulusta, mutta jatkaa valokuvauksen maisteriopintoja Aalto-yliopistossa.

Valokuvausta harkitsevalle:

Ryhdy valokuvaajaksi, koska se on hieno ammatti. Puhun dokumentaarisen valokuvan puolesta. Valokuvaaminen antaa luvan kysyä keneltä tahansa, mitä kuuluu.

Älä ryhdy, koska en halua tälle alalle lisää kilpailua. Äläkä ryhdy valokuvaajaksi, jos etsit oikoteitä onneen. Tällä alalla oikoteitä on helppo hakea, mutta se on eettisesti väärin, koska valokuvauksessa monesti käsitellään muiden ihmisten asioita. Silloin ei saa käyttää oikoteitä.

Akseli Valmunen

Ennakkotehtävät 2017 - Valokuvaus, Lahden Muotoiluinstituutti

Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituuttiin pyrki viime vuonna Visuaalisen viestinnän valokuvaukseen erikoistuneeksi medianomiksi opiskelemaan 193 pyrkijästä 14.
Tämän vuoden tehtävissä on Akseli Valmusellekin tuttu Hyvä ihminen.
Ennakkotehtävät:
1. Hyvä ihminen. Viisi kuvaa, viisi ihmistä.
2. Vapaus - kolmen kuvan kokonaisuus.
3. Nationalismi - 3 ruudun tarinallinen kuvasarja tai sarjakuva aiheeseen liittyvästä tapahtumasta, ilmiöstä tai tilanteesta.

Tarkat ohjeet löydät valintaopaasta

Satu Maaranen
Satu Maaranen on mukana For Fashion’s Sake (Muodin vuoksi) -näyttelyssä, joka aukeaa 3.5. Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Satu Maaranen Kuva: Philep Motwary pääsykokeet,Satu Maaranen,pääsykoe taiteilijaksi

Vaatesuunnittelija Satu Maaranen vaihtoi järkevän ammatin unelmaansa

– Muistan tehtävän, jossa kuvailtiin sanaa flaneeraus, joka tarkoittaa päätöntä ajelehtimista. Piti suunnitella vaatemallisto, joka sopii siihen elämäntyyliin.

Vaatesuunnittelija Satu Maaranen ei ole ajelehtija, päinvastoin. Hänellä on kaksi yritystä. Työkenttänä on maailma. Asiakkaita on niin Pariisissa kuin Kiinassakin. Mutta hän on alanvaihtaja. Maaranen haki kuvataidelukion jälkeen ensin opiskelemaan taidekasvatusta Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 2006. Pääsykokeista on jäänyt mieleen tehtävä, jossa piti kuvata kantaaottava tapahtuma.

– Piirsin hiihtotapahtuman, jossa oli meneillään mielenosoitus. Siinä vaadittiin lisää hiihtolatuja kaupunkiin, Maaranen muistelee.

Tajusin, että minulle ei riitä, että opetan muita olemaan luovia.

Maaranen pääsi kouluun, mutta vuosi taidekasvatuksen opintoja riitti kirkastamaan, mitä hän oikeasti elämältään halusi.

– Hain opiskelemaan taidekasvatusta sen takia, koska se on järkevämpää ja pystyisin sillä työllistymään. Muoti oli ollut lapsesta asti haaveena, mutta en uskaltanut tehdä sitä valintaa. Sitten tajusin, että minulle ei riitä, että opetan muita olemaan luovia. Minulla oli paljon omia ideota ja halusin toteuttamaan niitä.

Pääsykokeissa pitää olla rajoitetussa ajassa luova. Niin se on työelämässäkin.

Hän haki opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun vaatesuunnittelun ja pukutaiteen linjalle sekä Lahden muotoiluinstituuttiin 2007. Mitä hän oppi alasta pääsykokeista?

– Pitää käyttää monipuolisesti mielikuvitusta. Pitää osata aikatauluttaa. Pitää tietää, miten ideansa toteuttaa ja esittää toiselle niin, että sen ymmärtää. On siinä kova paine. Pitää olla rajoitetussa ajassa luova. Niin se on työelämässäkin. Mitään inspiraatiota ei voi odottaa, Satu Maaranen ohjeistaa.

Taideteollinen korkeakoulu sulautui uuteen Aalto-yliopistoon ja muuttui Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluksi, josta Maaranen valmistui 2012. Hän oli opiskeluaikoinaan kiinni työelämässä. Hänen suunnittelemiaan vaatteita on ollut mukana muun muassa Marimekon näytöksissä. Tuoreena maisterina Maaranen voitti vuonna 2013 naisten vaatemallistollaan Hyères Fashion Festivalin Grand Prix'n pääpalkinnon Ranskassa. Arvostetussa kilpailussa on hänen jälkeensä palkittu muitakin Aalto-yliopistossa opiskelleita. Suomalaisilla on nyt Maarasen mukaan uusi mahdollisuus pärjätä muodin alalla, joka on murroksessa.

– Sen jälkeen, kun aloitin opiskelun, ala on pirstaloitunut. Perinteiset rakenteet ovat murroksessa ja syynä on sosiaalinen media. Työt voivat levitä sosiaalisessa mediassa todella nopeasti ja saada valtavan yleisön.

Millaisen tehtävän haluaisit nyt pääsykokeisiin, joka peilaisi muutosta?

– Sellaisen, joka liittyy digitaalisuuteen, markkinointiin ja brändäykseen, ei pelkästään vaatesuunnitteluun, Maaranen sanoo.

Vaatesuunnittelua harkitsevalle:

Ryhdy vaatesuunnittelijaksi, koska tässä ammatissa saa seikkailla.
Alä ryhdy vaatesuunnittelijaksi, jos olet laiska.

Satu Maaranen


Ennakkotehtävät 2017 - Muoti sekä kuvataidekasvatus, Aalto-yliopisto

Viime vuonna Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman ennakkotehtävät teki 162 nuorta. Heistä 47 kutsuttiin valintakokeeseen, 16 pääsi sisään.
Kuvataidekasvatukseen oli hakijoita enemmän, 273. Opiskelijaksi pääsi 15.

Muodin ennakkotehtäviä 2017:
1. Luo yhtä väriä käyttäen yhtenäinen pinta, joka voisi toimia inspiraationa vaatetuskankaille.
2. Suunnittele 10 sadevaatteen mallisto, jossa on 5 tuotetta naisille ja 5 miehille arkikäyttöön.
3. Suunnittele ruuturaitamekko.

Kuvataidekasvatus.

Kolmen työn kokonaisuus:
1. Sisätila
2. Välitila
3. Epätila
Tarkastele kolmen työn muodostaman kokonaisuuden kautta ihmisen muuttuvaa suhdetta materiaaliseen ja sosiaaliseen ympäristöönsä. Tulkitse annettuja otsikoita haluamallasi tavalla.
Tehtävien toteutustapa on vapaa tietyin rajoituksin.

Tehtävät ja muut ohjeet löydät täältä

Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen
Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen on ohjannut juuri Salaviinanpolttajat – uuden version Suomen ensimmäisestä elokuvasta vuodelta 1907. Ensi-ilta on 23.4.2017 Loud Silents -festivaaleilla Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen Kuva: kuva Erik Vierkens, grafiikka Mikko Lehtola pääsykokeet,elokuvaohjaajat,Juho Kuosmanen,pääsykoe taiteilijaksi

Opiskelupaikan saaminen tuntui Juho Kuosmasesta vähintäänkin yhtä hyvältä kuin voitto Cannesissa

– Muistan valokuvaustehtävän aiheesta rakkaus. Oli todella nöyryyttävä hetki, kun olin kahvilla Hakaniemen torilla ja ohi käveli toinen pääsykokeisiin osallistuja. Kävi ilmi, että hän oli keksinyt saman idean kuin minä.

Juho Kuosmanen ja Teppo Airaksinen olivat kumpikin saaneet idean valokuvata Linnanmäen vuoristoradassa pitkään työskennellyttä jarrumiestä otsikolla Rakkaudesta työhön. Kumpikaan heistä ei toteuttanut omintakeista ideaansa. Kumpikin kuitenkin pääsi Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan elokuvaohjaajaksi vuonna 2004. Viime vuonna Kuosmanen sai Cannesin elokuvajuhlilla Un certain regard -sarjan pääpalkinnon elokuvasta Hymyilevä mies, joka voitti myös useita Jussi-palkintoja.

Tästä kaikesta voi kiittää pieleen menneitä Teatterikorkeakoulun pääsykokeita.

– Opin niissä, että ei kannata jännittää, koska alkaa puhua mitä sattuu. Sitten jännittää lisää, ja siitä suosta on itseään mahdoton kaivaa. Alkaa punastelemaan, eikä saa loppuviimein mitään sanottua, Kuosmanen muistelee.

Niinpä Juho Kuosmanen oli päättänyt elokuvataiteen pääsykokeissa keskittyä siihen, ettei jännitä.

– Se onnistui jopa niin hyvin, että kokeiden loppupuolella minulta kysyttiin, että haluanko edes kouluun. Vaikutin välillä jopa välinpitämättömältä.

Elokuvataiteen professorina oli Lauri Törhönen, ja pääsykokeista välittyi professorin käsitys elokuvaohjaamisesta. Se oli sotilaallinen ja käskyttävä. Haastatteluissa kysymyksiä tuli sarjatulena.

– Kysyttiin muun muassa mikä kala olisit. Muistan vastanneeni ahven jokseenkin vittuuntuneena, koska minua ärsytti koko kysymys.

Oli tosi iso houkutus alkaa esittämään jotain isompaa ja nerokkaampaa kuin mitä olikaan.

Pääsykokeiden aikaan Juho Kuosmaselle Taideteollinen korkeakoulu ja elokuvataiteen laitos tuntuivat saavuttamattomilta.

– Oli tosi iso houkutus alkaa esittämään jotain isompaa ja nerokkaampaa kuin mitä olikaan. Myöhemmin olin valintaraadissa ja huomasin, että sama ajatusvirhe on monella. Mielenkiintoisin ratkaisu jää tekemättä. Mutta ehkä omatkin onnistuneimmat tehtävät olivat niitä, jotka oli toteutettu ihan perusratkaisulla, koska ne eivät olleet kryptisiä vaan luettavissa.

Juho Kuosmanen on ollut valintaraadissa kahdesti vuosina 2009 ja 2010. Silloin professori Jarmo Lampelan tyyli oli toinen.

– Pyrittiin saamaan ihminen ulos jännityksestään, ja selvittämään, mikä häntä oikeasti kiinnosti. Minusta se oli terveempi suhtautuminen, Kuosmanen sanoo.

Elämä päättää toisin

Kahta hetkeä Juho Kuosmanen ei pääsykokeista unohda. Ensin tuntui uskomattomalta lukea nimensä jatkoon päässeiden listalta. Kun tuli soitto, että hänet oli hyväksytty kouluun, Kuosmanen oli Linnanmäellä.

– On ollut huvittavaa, kun ihmiset ovat kysyneet, miltä Cannesin voitto tuntui. Niin ei se tunnekokemus ainakaan isompi ole kuin silloin, kun sain tietää pääseväni kouluun.

Oli vapauttavaa tietää, mitä tekee seuraavat viisi vuotta.

– Ajattelin, että tämä tulee olemaan ykkösasia elämässä. Sitten sain tietää, että tyttöystävä on raskaana. Meille syntyi ensimmäinen lapsi heti toisen opiskeluvuoden alussa, mikä oli ihan positiivinen yllätys. Mutta se on hyvä opetus, että elämä päättää toisin, Kuosmanen nauraa.

Elokuvaohjaajan ammattia harkitsevalle:

Ryhdy elokuvaohjaajaksi, koska elokuva on hyvä tapa jäsentää maailmaa, joka tuntuu hetkittäin tosi sekavalta ja ahdistavalta. Fiktioelokuva antaa luvan valita lohduttavia näkökulmia muuttaa maailma mieleisekseen. Fiktioelokuvassa on lupa nauraa tälle kaikelle. Se on terveellistä.

Älä pyri elokuvaohjaajaksi, koska se on jatkuvaa keskeneräisyyden sietämistä ja toimeentulon etsimistä. Onnistumisen hetket ovat lyhyitä. Epävarmuuden sietämisen hetket ovat loputtomia.

Juho Kuosmanen


Ennakkotehtävät 2017 - elokuvaohjaus, Aalto-yliopiston

Elokuvaohjausta opiskelemaan haki Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselle viime vuonna 96. heistä 18 sai kutsun pääsykokeeseen. Toiseen vaiheeseen karsiutui 8, ja kolmanteen 6. Kouluun pääsee 2.

Tämän vuoden ennakkotehtävistä
1. CV
2. Kirjoitustehtävät
a) Kerro itsestäsi ja elämästäsi tarkemmin jonkun tietyn, sinua muokanneen tapahtuman tai ajanjakson kautta.
b) Kuvaile sinuun vaikutuksen tehnyt, perheesi ulkopuolinen ihminen hänen työnsä kautta: kuvaile miten hän toimii työssään ja mitä se kertoo hänen persoonastaan.

3. Valokuvatehtävä
Otsikko: ”Kahden kerroksen väkeä”

4. Elokuvatehtävä
Käsikirjoita ja toteuta lyhytelokuva nimeltä: ”Viimeinen pisara”

Tarkat ohjeet löydät täältä.

dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen
Elina Hirvosen viimeisin dokumentti Kiehumispiste on katsottavissa netissä. Työryhmä kannustaa järjestämään siihen liittyen keskustelutilaisuuksia. dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen Kuva: Carl Bergman, grafiikka Mikko Lehtola pääsykokeet,kirjailijat,Elina Hirvonen,elina

Dokumenttiohjaaja Elina Hirvoselle jäi pääsykokeista trauma

– Silloin haettiin henkilökohtaista traumaa. Pääkokeissa oli tehtävä, jonka nimi oli jotain sen kaltaista kuin suurin kipupisteeni.

Elina Hirvonen pääsi toisella yrittämällä sisään Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan dokumenttielokuvaa. Ensimmäinen yritys vuonna 2002 tuo mieleen synkkiä muistoja siitä, miten pääsykokeissa piti toisten edessä ryhmässä kertoa aroista asioista.

– Ajattelen, että oikeat kipupisteet ovat sellaisia, että niitä ei saa tuollaisessa tilanteessa tonkia ja asettaa arvioinnin kohteeksi. Siinä on valta-asetelma. Se oli täysin vastuutonta. Kokeessa ei ollut läsnä ketään, jolla olisi kompetenssia ottaa vastuu, jos jollain hakijoista rajat ylittyvät, Hirvonen kritisoi.

Seuraavana vuonna Elina Hirvonen tiesi, mitä pääsykokeissa oli odotettavissa.

Laskelmoin kyynisesti, että halusin kouluun, ja annoin, mitä haluttiin.

– Laskelmoin kyynisesti, että halusin kouluun, ja annoin, mitä haluttiin. Enempää en kerro.

Valmistuttuaan Hirvonen on itse ollut valitsemassa uusi opiskelijoita Susanna Helken professorikaudella 2010-luvun alussa.

– Jokaisella professorilla oli taiteellinen painotuksensa, oma tietty tapa katsoa taiteenlajia. Me emme hakeneet yhdenlaista dokumentin tekijää. Haluttiin itse yllättyä, millä eri tavoilla taiteenlajia voi lähestyä, Hirvonen kertoo.

Mitä valintaraatilainen etsii hakijoista?

– Siinä haetaan sisäistä paloa juuri dokumenttielokuvan tekemiseen. Etsimme kykyä löytää elokuvallisesti kiinnostavia kulmia ja havaintoja maailmasta, joita käsitellään juuri sen taiteenlajin kautta.

Dokumenttiohjaajan ammattia harkitsevalle:

Ryhdy dokumenttiohjaajaksi, koska se on tapa nähdä maailmasta sellaisia asioita, joita ei koskaan näkisi. Paikkoja, joihin et muuten koskaan pääsisi. Se on tapa tutkia maailmaa.

Älä ryhdy dokumenttiohjaajaksi, koska se on täysin järjetön ammatti. Jos olet perheetön perijätär, niin sitten voit ryhtyä. Mutta jos et ole niin tämä on täysin järjetön ammatti ajankäytöllisesti ja muutenkin.

Elina Hirvonen


Ennakkotehtäviä 2017 - dokumenttielokuva, Aalto-yliopisto

Viime vuonna dokumentaarisen elokuvan ennakkotehtävät palautti Aalto-yliopston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselle 36 hakijaa. Pääsykokeiden ensimmäiseen vaiheeseen kutsuttiin 14. Heistä karsittiin toisessa vaiheessa 11, kolmannessa 6. Sisään pääsi kaksi hakijaa.

Tämän vuoden ennakkotehtävät ovat:
1. Kirjoita tietokoneella vapaamuotoinen korkeintaan sivun teksti, jossa kerrot miksi haluat opiskella dokumentaarista elokuvaa.
2. Tee puolen liuskan synopsis, jolla esität elokuvan idean kysymyksestä: Kuinka paljon on tarpeeksi?
3. Kirjoita korkeintaan kahden sivun essee, jossa pohdit teemaa: Hyvän määrittäminen käyttäen viitekohtanasi yhtä teosta (elokuvaa, romaania, runoa, kuvateosta, teatteriesitystä, esseetä- tai ns. tietoteosta).
4. Kuvaa korkeintaan kolmen minuutin elokuva teemasta: Yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Näyttelijä Riku Nieminen
Näytteljä Riku Nieminen astuu syksyllä Kansallisteatterin suurelle näyttämölle Pirkko Saision näytelmässä Koivu ja tähti Näyttelijä Riku Nieminen Kuva: YLE, grafiikka Mikko Lehtola pääsykokeet,Tv-näyttelijä,Riku Nieminen,pääsykoe taiteilijaksi

Näyttelijä Riku Nieminen olisi yrittänyt kouluun vaikka 18 kertaa

Vuosi oli 2005.

– Ensimmäisenä tulee mieleen ihan viimeinen tehtävä: Ole mahdollisimman paska. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Näyttelijä Riku Nieminen ei nyt vitsaile. Hän muistelee hakemistaan Teatterikorkeakouluun näyttelijätyön linjalle 2005.

– Se oli sellainen pääsykokeiden loppukevennys, jossa varmaan testattiin, onko hakijalla itseironian tajua. Itseironia on ollut omalla urallani asia, jota kohti olen sitten mennyt, Nieminen jatkaa.

Astuminen Teatterikorkeakoulun tiloihin oli merkittävä hetki, eikä pelkästään uraa ajatellen. Ensimmäisestä ihmisestä, jolle Nieminen puhui, tuli kurssitoveri ja myöhemmin häiden bestman. Hän oli Samuli Niittymäki.

Ei tarvitse olla paljon kokemusta alasta tullakseen valituksi.

– Vertailtiin vuoroa odotellessa hakupapereita ja CV:tä. Hänellä oli kokemusta parista lukion näytelmästä. Minä olin ollut Kajaanin kaupunginteatterissa ja kesäteatterissa muun muassa Vaahteranmäen Eemelinä. Molemmat päästiin sisään. Ei tarvitse olla paljon kokemusta alasta tullakseen valituksi, Nieminen kannustaa.

Pääsykokeet olivat Riku Niemisestä tylsät. Ei tullut mitään yllätyksiä. Hän oli ajatellutkin, että niissä tarkkaillaan liikkuvuutta, ilmaisuvoimaa, ajattelukykyä ja tahdon suuntaa.

– Etsittiin sitä, onko tuossa ihmisessä potentiaalia olla jonkun ajatuksen tai idean välittämisen väline. Sitähän näyttelijät ovat, välineitä, Nieminen toteaa.

Mitä sinulla oli pääsykokeissa pelissä?

– Jos en olisi päässyt kouluun, olisin lähtenyt rajavartiostoon. Mutta olin päättänyt, että pääsen läpi vaikka 18. kerralla. Oletettavasti motivaatio näkyi.

Pääsykoetehtävät antavat vihiä tulevista opinnoista. Riku Niemiselle oli tärkeä kokeiden viimeisessä vaiheessa tehty tehtävä, jossa ohjauksen opiskelija ohjasi kahden hakijan dialogia. Tehtävässä testattiin ryhmätyötaitoja.

– Se oli just sitä itseensä, kädet saveen. Ei sitä, että täytyy yksin seistä kaikkien edessä, vaan pyrittiin saamaan dialogi toimivaksi, välittämään jotain henkilöiden tarinan suunnasta, näytelmän väitteistä, Riku Nieminen innostuu.

Sitä Riku Nieminen halusi opiskelemaan. Pääsykoe on monta asiaa. Se on portti yhteisöön, yhdessä tekemiseen.

Näyttelijän ammattia harkitsevalle:

Ryhdy näyttelijäksi, jos sinulla on pakottava tarve kertoa jotain maailmasta.
Älä ryhdy näyttelijäksi, jos haluat rikastua tai tulla kuuluisaksi. Suurin osa ei tule.

Riku Nieminen

Ennakkotehtävä 2017 - näyttelijäksi, Teatterikorkeakoulu

Vuonna 2016 Taideyliopistoon kuuluvaan Teatterikorkeakouluun haki näyttelijäntaiteen opiskelemaan suomeksi 1088 hakijaa. Heistä sisään otettiin 12.

Teatterikorkeakoulun ennakkotehtävä on:
1. Kirjoita lyhyt omaelämänkerta. Pituus yksi sivu.
Tarkemmat tiedot Taideyliopston teatterikorkeakouluun hakijalle täältä.

Kommentit