Hyppää pääsisältöön

Rajut kuviot

Jack Nicholson elokuvassa Rajut kuviot
Jack Nicholson on Bobby Jack Nicholson elokuvassa Rajut kuviot Kuva: Colgems Productions Rajut kuviot,Jack Nicholson,teeman elokuvat

70-luvun amerikkalaiselokuvan merkkiteoksiin ja Jack Nicholsonin läpimurtorooleihin lukeutuva elokuva miehestä, joka menneisyyttään paetessaan kohtaa amerikkalaisen elämän koko kirjon. Rajut kuviot Teemalla lauantaina 22.7. klo 23.50.

Teema esittää neljä elokuvaa huhtikuussa 80 vuotta täyttävän Jack Nicholsonin syntymäpäivän kunniaksi. Kaikki neljä ovat Nicholsonin uran hurjan ja tuotteliaan nousukiidon ajalta 1970-luvun alkupuolelta, jolloin Nicholsonista tuli muutamassa vuodessa nopeasti yksi Hollywoodin arvostetuimmista miesnäyttelijöistä.

Sarjan aloittaa vuonna 1970 valmistunut elokuva, joka oli Nicholsonin läpimurron keskeisiä tekijöitä yhtenä hänen ensimmäisistä suurista, vakavista roolitöistään. Se myös aloitti Nicholsonin yhteistyön ohjaaja Bob Rafelsonin kanssa. Seuraavalla viikolla nähtävä Vain unelmilla on siivet on samoin Rafelsonin ohjaama.

Elokuva on saanut suomalaiseksi nimekseen hieman ontuvan “Rajut kuviot”. Alkuperäisnimi “Five Easy Pieces” eli “Viisi helppoa kappaletta” viittaa levotonta elämää viettävän päähenkilön taustaan. Bobby eli Robert Eroica (!) Dupea (Nicholson) on muusikkoperheen vesa, joka on soittanut taiturimaisesti pianoa jo pikkulapsena. Mutta hänestä ei tullut muusikkoa. Kolmekymppisenä hän elää puoli-irtolaisena Kaliforniassa, paiskii likaisia töitä öljykentillä, kohtelee surkeasti avopuolisoaan (Karen Black) ja liikkuu taustastaan katsoen todella rahvaanomaisissa piireissä.

Bobby matkustaa vastentahtoisesti kotiin katsomaan sairastunutta isäänsä ja joutuu kohtaamaan kaiken sen, mitä hän on paennut: isän, perheen, lapsuusmuistot, pettymyksen omaan taiteilijanuraansa, kulttuurikodin tärkeilevän ilmapiirin. Jotain selvitettävää hänellä on isän kanssa, mutta asioiden selvittämiseen ei ole enää mahdollisuutta ja tuskin koskaan olikaan.

Bobby (Jack Nicholson) ja isä (William Challee) elokuvassa Rajut kuviot
Bobby (Jack Nicholson) ja isä (William Challee) Bobby (Jack Nicholson) ja isä (William Challee) elokuvassa Rajut kuviot Rajut kuviot,Jack Nicholson,teeman elokuvat

70-luvun anomia ja vieraantuneisuus tuntuvat kaikessa läpi elokuvan. Rajut kuviot on vihainen elokuva hukassa olevasta lahjakkaasta ihmisestä, joka ei osaa viihtyä maailmassa eikä omassa nahassaan. “Et ole koskaan tyytyväinen”, sanoo tyttöystävä Rayette, ja Bobby näyttää tekevän impulsiivisia valintoja vain siksi että voi; mitään hän ei näytä erityisesti haluavan eikä mikään hänelle lopulta kelpaa.

Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaan elokuvan, parhaan miespääosan, parhaan naispääosan ja parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sarjoissa.

  • Rajut kuviot (Five Easy Pieces), USA 1970. O: Bob Rafelson. N: Jack Nicholson, Karen Black

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa